Будьте обережні: продукти, що підвищують ризик розвитку каменів в нирках

10 продуктів, що викликають камені в нирках.

Щавель, шпинат і ревінь

Камені в нирках утворюються в зв’язку з накопиченням в сечі солей щавлевої кислоти, тобто оксалатів, а значить, зіткнутися з цією проблемою ризикують ті, хто вживає продукти, багаті оксалатами. Щоб убезпечити себе, урологи рекомендують звести до мінімуму вживання щавлю, шпинату, ревеню, буряків, капусти і селери, молока і полуниці. До того ж слід контролювати вживання продуктів, багатих вітаміном C, так як в разі надлишку цей вітамін може перетворитися в оксалати. Утворенню конкрементів у нирках сприяє низький вміст вітаміну B6 і магнію, а значить важливо регулярно поповнювати рівень цих речовин за рахунок продуктів харчування.

Сардини

Людям, які ризикують зіткнутися з сечокам’яною хворобою, слід знати, що недугу провокують продукти з високим вмістом пуринів, наприклад, сардини. Надлишок пуринів в організмі підвищує вміст сечової кислоти, що призводить до осідання в сечовому міхурі або нирках сечокислих каменів.

За даними Американської асоціації урологів високе споживання пуринів в поєднанні з тваринними білками, може спровокувати розвиток гіперурикозурії або гіперурикемії навіть у цілком здорової людини, яка раніше не стикалася з каменями в нирках. Саме з цієї причини кожна людина повинна обмежити вживання сардин до одного разу на тиждень і споживати їх в невеликій кількості. Крім сардин, пурини містяться в таких продуктах, як білі сушені гриби, теляча печінка, копчена кілька, тунець в олії, форель, анчоуси і пиво.

Червоне м’ясо

Вживання червоного м’яса у великих кількостях також може стати причиною утворення каменів в нирках. Справа в тому, що м’ясо багате тваринними білками, які при надлишку в організмі провокують збільшення сечової кислоти і кальцію в сечі. Крім того, в процесі перетравлення білка виникає побічний продукт – азот, який є головним учасником в утворенні токсинів. Ці отруйні речовини можуть стати причиною ураження нирок, запустивши механізм утворення конкрементів. Щоб цього не сталося, виключіть червоне м’ясо зі щоденного раціону. Його достатньо вживати двічі на тиждень.

Газовані напої

Регулярне вживання газованої води, енергетичних напоїв і навіть соків в пакетах і пляшках, підвищує ризик розвитку сечокам’яної хвороби. Результати дослідження, проведеного в 2007 році Московським науково-дослідним інститутом епідеміології, показали, що такі напої, як «Пепсі» і «Кока-кола» містять фосфорну кислоту, що викликає зміни в сечовивідних шляхах, сприяючи тим самим появі хронічних ниркових захворювань і утворення каменів.

Крім того, дослідження, опубліковане в 2013 році в клінічному журналі Американського товариства нефрологів, говорить про те, що люди, які регулярно вживають цукор і підсолоджену воду, ризикують зіткнутися з сечокам’яною хворобою набагато більше, ніж ті, які не вживають цукор і його замінники. Замість газованої води перейдіть на просту воду з додаванням лимонного соку.

Соєві продукти

Соєві боби, а також генномодифіковані соєві продукти небезпечні для організму і можуть відбитися на здоров’ї нирок. Пов’язано це з високим рівнем оксалатів, які і викликають утворення піску, а потім і каменів в нирках і мочовому.

Дослідження 2009 року, опубліковане в міжнародному журналі біологічних наук, зводиться до аналізу наслідків вживання продуктів з ГМО. У звіті говориться про досліди, проведені на ссавцях, в результаті яких з’ясувалося, що генномодифіковані продукти, перш за все, вражають печінку і нирки. Багаті оксалатами і неферментовані соєві продукти, такі як соєве молоко і сир тофу. За словами вчених, щоб убезпечити себе від проблем з нирками, вибираючи соєві боби, перевагу варто віддавати органічно вирощеним сортам. Крім того, в раціоні харчування повинні бути тільки ферментовані соєві продукти, такі як місо або темпі.

Рафіновані вуглеводи

Прості вуглеводи, такі як цукор, білий рис, борошно вищого гатунку та інші продукти, провокують стрибки рівня інсуліну, внаслідок чого з кісток вимивається кальцій, який і осідає в сечовому міхурі. Дослідження, проведене в 1986 році і опубліковане в журналі «Харчова і хімічна токсикологія», підтвердило, що саме надлишок рафінованого цукру і солодких напоїв призводить до проблем в роботі нирок і провокує сечокам’яну хворобу. Якщо ви перебуваєте в групі ризику утворення каменів в нирках, відмовтеся від вживання борошняних і солодких продуктів.

Кофеїн

Надмірне вживання кофеїну з їжею і, особливо, з напоями, може спровокувати виведення кальцію з кісток і осідання його частинок в сечовому міхурі або сечоводі. А це тривожний дзвіночок, що говорить про швидку появу ниркових каменів. Дослідники з Франції в 2004 році зробили ряд аналізів і прийшли до висновку, що надмірне споживання кофеїну, яким багаті чорний чай і кава, збільшує ризик утворення оксалатів в сечі. До того ж, кофеїн чинить легку сечогінну дію, яка сприяє зневодненню організму, а значить, створює передумови для утворення конкрементів.

Додамо до цього й те, що кофеїн викликає цілий ряд проблем зі здоров’ям, провокуючи безсоння і підвищений артеріальний тиск. Для збереження свого здоров’я буде правильним скоротити вживання чорного чаю і кави до двох чашок в день, а також звести до мінімуму вживання «енергетиків», газованих напоїв, шоколаду і какао.

Штучні підсолоджувачі

Багато з нас додають в чай ​​і каву штучні підсолоджувачі замість цукру, намагаючись тим самим знизити кількість споживаних калорій. Однак такі продукти небезпечні для організму і можуть привести до порушення функції нирок, якщо вживати їх постійно.

Згідно з дослідженням, проведеним в 2009 році і опублікованим в журналі Американського товариства нефрологів, у людей, в харчуванні яких присутні штучні підсолоджувачі, такі як аспартам, сахарин або цукралоза, підвищується ризик порушення функції нирок. До того ж штучні підсолоджувачі не кращим чином впливають на кров, сприяючи виведенню з неї солей кальцію і осідання їх в нирках або мочовому. Що ж робити в такій ситуації? Дієтологи радять використовувати лише натуральні підсолоджувачі, а саме, мед або екстракт стевії.

Алкоголь

Окремо варто сказати про алкоголь – найлютіший ворог організму, який завдає непоправної шкоди печінці та ниркам. Крім важкого токсичного ураження, алкоголь діє як сечогінний засіб, що підвищує ризик зневоднення організму. А цей процес призводить до порушення функціонування нирок, з усіма наслідками, що випливають. До того ж, вплив алкогольних напоїв на організм може порушити здатність виводити з організму сечову кислоту, що і стає причиною утворення каменів в нирках. В цьому плані фахівці радять відмовитися від вживання алкоголю або звести його до мінімуму, а значить до 1-2 келихів сухого вина в тиждень.

Сіль

Надмірне споживання кухонної солі – ключовий фактор утворення каменів в нирках. Сіль затримує рідину в організмі, в результаті чого порушується нормальне виведення сечі, а її застій провокує відкладення солей кальцію і утворення конкрементів. До того ж, зловживання сіллю сприяє підвищенню кров’яного тиску, що призводить до патологій судин і серця, а значить до серцевої недостатності, інсульту і захворювань нирок. Щоб захистити себе від таких згубних наслідків, обмежте споживання солі до 3 г на добу, а краще замініть кухонну сіль гімалайською. Крім того, ви можете використовувати різні спеції і трави, щоб поліпшити смак своїх страв і повністю виключити з раціону сіль. Здоров’я вам!

Джерело

 

Поділись


Новини партнерів