Переставляти будильник шкідливо для здоров’я – і ось чому

Ви теж любите встановлювати десять будильників на ранок? Або, може, переставляти їх «ще на п’ять хвилиночок» раз приблизно сім? Саме так: усі ми це робили.

Правда в тому, що більшість людей використовують функцію повтору на своїх будильниках, не дуже замислюючись про те, наскільки це добре для їх здоров’я. Але не замислюються вони, можливо, саме тому, що здогадуються, якою буде відповідь.

Хоча можливість подрімати протягом десяти хвилин або півгодини здається нешкідливою, для багатьох людей, попереджають фахівці, звичка нескінченно переставляти будильник може сигналізувати про проблеми зі сном.

А поганий сон, нагадаємо, дослідження регулярно пов’язують з проблемами з пам’яттю, зайвими кілограмами і підвищенням ризиків ряду хронічних захворювань. Так, наприклад, пацієнти з хронічним болем часто мають перманентні проблеми зі сном.

І це все? Не зовсім.

Сон всіх людей в світі складається з деякого числа певних стадій – сну без руху очей (NREM, повільний сон) і сну з рухом очей (REM, швидкого сну) – які змінюють один одного. Як правило, перша частина ночі складається з глибокого NREM-сну, а друга – в основному з REM-сну.

Підтримка чіткої структури важлива не тільки для здоров’я в довгостроковій перспективі, а й для гарного самопочуття протягом наступного дня. Однак якщо ми відкриваємо очі по будильнику, а потім знову засипаємо на 10, 15 або 20 хвилин, структура руйнується, так що прокидаємося ми вже з почуттям втоми.

За даними деяких досліджень, це відбувається тому, що мозок, який «вкладають спати» після пробудження, починає виробляти більше розслаблюючих нейрохімікатів. І говорити про бадьорість або продуктивність тут, звичайно, не доводиться.

Джерело

Поділись


Новини партнерів