Лікарі розповіли, як позбутися від печії після гострої їжі

Гострі крильця, перцевий соус або піца з чилі, яка змушує все всередині палати після вживання? Якщо ви не звикли відмовлятися від гостренького, ця стаття може вам стати в нагоді.

В ході нового дослідження, проведеного в Університеті штату Пенсільванія (Pennsylvania State University), було виявлено, що одні напої можуть впоратися з «опіками» після гострої їжі краще, ніж інші.

Незважаючи на те, що експерименти проводилися з метою полегшити долю добровольців, які беруть участь в експериментах з капсаїцином (це, нагадаємо, відповідальний за печіння алкалоїд, що міститься в стручковому перці), автори думають, що висновки ми можемо і навіть повинні використовувати в звичайному житті.

Якраз для того, щоб робота вийшла максимально життєвою, вчені вибрали для експерименту не відірваний від життя капсаїцин, як це робиться зазвичай, а безалкогольний коктейль «Кривава Мері». В експерименті взяли участь 72 людини – 42 жінки і 30 чоловіків.

Початковий «опік» від напою учасники експерименту оцінили як «сильний», який трохи пізніше ставав «помірним» і закріплювався на рівні приблизно на дві хвилини. Але це без сторонньої допомоги.

У той же час, коли учасники пили один із запропонованих напоїв – вода, кола, вишневий Kool-Aid, газована вода, безалкогольне пиво  знежирене молоко, незбиране молоко – процес переходу від сильних відчуттів до помірних прискорювався в кожному окремому випадку.

Однак у випадку з молоком і порошковим напоєм Kool-Aid (аналог Yupi) зниження дискомфортних відчуттів виявилося найпомітнішим. Автори дослідження відзначають, що потрібен час, щоб зрозуміти, як це працює, але припускають, що це якось пов’язано з реакцією капсаїцину на жир, білок і цукор.

«Чесно кажучи, ми не були здивовані, що молоко впоралося з завданням найкраще. Але ми не очікували, що знежирене молоко буде працювати так само добре, як цільне молоко, – каже провідний автор дослідження Алісса Нолден (Alissa Nolden). – Так що, здається, присутність жиру в напої не є критичним фактором для припинення печіння. І, можливо, більш важливою тут буде наявність білка».

Що стосується вишневого напою Kool-Aid, то він, швидше за все, просто переповнює рецептори цукром, так що гострота стає менш помітною. І цей варіант, як ви розумієте, не найкорисніший.

Джерело

Поділись


Новини партнерів