5 звичних продуктів, від яких варто відмовитися – заради здорового серця

Здоров’я нашого серця на 75% залежить від способу життя – в тому числі і від того, що ми їмо.

Здоров’я нашого серця залежить від спадковості лише на чверть, а на три чверті – від нашого способу життя. І кожен шматочок «шкідливої» їжі сьогодні підвищує ризик інфаркту або серцевого нападу в майбутньому. Але якщо деякі продукти – навіть не найкорисніші – серце готове нам простити, то є їжа, яку краще назавжди викреслити зі свого раціону. Заради нашого ж власного здоров’я і довголіття.

Перероблене м’ясо
Бекон, шинка, ковбаса та сосиски – звична, але, на жаль, дуже небезпечна їжа. У минулому році проти них об’єдналися онкологи, визнавши канцерогенними продуктами, а тепер до них приєднуються і кардіологи. Вся справа в насичених жирах, яких багато в такого роду м’ясних продуктах.

Червоне м’ясо
Ви бачите соковитий стейк з грибами або свинячу відбивну? Кардіологи бачать сіль, холестерин і насичені жири, які буквально нокаутують серце і судини. Ні, зрозуміло, лікарі не звірі (ну, принаймні, більшість з них) і не вимагають повністю відмовитися від червоного м’яса: просто скоротіть його частку в раціоні до трьох-чотирьох порцій на місяць.

Картопляні чіпси і готовий поп-корн
І те, і інше може бути навіть корисно для нашого серця, але тільки за однієї умови: ви самі приготуєте ці ласощі. І не станете додавати до них сіль. Справа в тому, що практично всі ми щодня істотно перевищуємо безпечну дозу солі, через що знову і знову ризикуємо своїм серцем – на жаль, в прямому сенсі слова. Намагайтеся уникати продуктів з прихованою сіллю і скоротіть її кількість в стравах, які готуєте самі.

Дієтичні напої
Солодка газована вода і соки (навіть свіжовичавлені) небезпечні для серця , так як по суті представляють собою розчин цукру, але ще гірше так звані дієтичні, в яких цукор замінений його імітаторами. Регулярне вживання «нульових» напоїв серйозно підвищує ризик хвороб серця – а ще ризик раку і деменції.

Локшина швидкого приготування
Хто з нас не їв в студентські роки швидкорозчинні макарони? Якби ми знали, скільки в них солі (майже половина добової норми), швидше за все, ми відмовилися б від них ще тоді. Потрібні ще аргументи? Будь ласка! Практично всі види швидкорозчинної локшини обсмажують у фритюрі – а що може бути гірше для наших судин?

Джерело

Поділись


Новини партнерів