Фахівці розповіли, чому не можна пропускати сніданок

Брак вільного часу і відсутність правильного режиму призводять до того, що багато людей взагалі не встигають поснідати. Одні приносять сніданок в жертву сну, інші не хочуть їсти “через силу”, тому що організм ще не до кінця прокинувся, треті замінюють сніданок чашкою кави.

Однак фахівці рекомендують поставитися до ранкового прийому їжі серйозніше і відповідальніше. Нехтування ранковою трапезою може обернутися серйозними проблемами зі здоров’ям. Якими – розповідаємо в сьогоднішньому огляді.

Порушення травлення

Життя травного тракту підпорядковується біологічним ритмам. Вранці шлунок прокидається і починає виділяти велику кількість шлункового соку з ферментами і соляною кислотою. І якщо до цього часу їжі в шлунку немає, він починає фактично перетравлювати сам себе: виникає ймовірність пошкодження слизової оболонки соляною кислотою або жовчю. Це загрожує запаленням і, як наслідок, розвитком гастриту.

Нехтування сніданком загрожує і іншою проблемою – застоєм жовчі і формуванням згустків, а потім і каменів в жовчному міхурі. Адже жовчний міхур скорочується, лише коли в організм надходить їжа.

Крім того, голодування вранці веде до порушення перистальтики і, як наслідок, розвитку запорів, здуття живота і дисбактеріозу. Ну і, нарешті, неправильно функціонуючий кишечник – це слабкий імунітет. Все це доводить, що харчування має бути регулярним і повноцінним.

Зайва вага

Відмова від їжі вранці – це прямий шлях до зайвої ваги. Секрет в тому, що вироблення основних гормонів – статевих, тиреотропного, кортизолу, пролактину та інших – відбувається з 7 до 10 години ранку. Вони стимулюють метаболізм в організмі, і, щоб гіпофіз, щитовидна залоза, надниркові залози і інші органи працювали нормально, організм потрібно забезпечити енергією, що міститься в їжі. Якщо ви регулярно пропускаєте сніданок і енергія не надходить з їжею, організму доводиться витрачати власні ресурси, які не встигають поповнюватися. Одним з результатів порушення такого обміну є прибавка в вазі: тіло прагне запасти якомога більше жиру і уповільнює метаболізм, щоб не витрачати власні недоторкані запаси.

Цікаво і те, що люди, які систематично снідають, інтуїтивно намагаються їсти менш жирну їжу. А ось ті, хто сніданок ігнорує, заповнюють його нестачу споживанням більш висококалорійної і жирної їжі вдень і ввечері.

На думку дієтологів, щоб забезпечити організм достатнім запасом енергії, сніданок повинен бути комплексним і містити в собі білки, жири і вуглеводи. Високобілкова їжа, до всього іншого, сприяє пригніченню гормону голоду (греліну), що допомагає уникнути переїдання.

Серцево-судинні захворювання

Підвищений ризик серцево-судинних захворювань – ще один негативний наслідок ранкового голодування. Відсутність сніданку призводить до погіршення метаболізму, уповільнення кровотоку, склеювання тромбоцитів і утворення тромбів. Крім того, через порушення обмінних процесів в організмі підвищується холестерин, і, як наслідок, розвиваються атеросклероз і гіпертонія.

Погіршення роботи мозку

Відсутність ранкової трапези може стати причиною погіршення роботи мозку і зниження пізнавальних здібностей: не отримавши вранці необхідні поживні речовини, організм буде економити на розумовій роботі, щоб забезпечити роботу інших, більш важливих фізіологічних функцій.

Ризик діабету другого типу

У дітей, які пропускають сніданок, в майбутньому значно збільшується ризик захворіти на діабет другого типу, ніж у тих, хто щодня снідає. До таких висновків прийшли британські вчені з Оксфордського, Кембриджського і Лондонського університетів: вони спостерігали за більш ніж 4000 учнями початкових класів у віці 9-10 років.

В результаті в крові дітей, які пропускали сніданки, набагато частіше виявлялися маркери, пов’язані з ризиком розвитку цукрового діабету.

В ході дослідження не вдалося встановити, чому відсутність сніданку підвищує ризик діабету. Експерти допускають, що, пропускаючи ранковий прийом їжі, люди частіше налягають на жирну їжу протягом дня. Вживання ж зернових, які служать джерелом клітковини, захищає від хвороби.

Якщо вранці не хочеться їсти

Отже, сніданок – річ необхідна. Але як бути тим, кому з ранку шматок не лізе в горло? Дієтологи називають кілька факторів, які можуть бути причиною відсутності апетиту:

  • Надлишок кави. Якщо протягом дня ви вживаєте багато кави, це може стати причиною зниження апетиту. Справа в тому, що спочатку кофеїн збуджує нервову систему, а потім, навпаки, уповільнює, а разом з нею притупляє і відчуття голоду. Спробуйте починати ранок не з чашки кави, а зі сніданку, і апетит незабаром нормалізується.
  • Пізній відхід до сну. Зсув біологічного годинника призводить до того, що організм прокидається набагато пізніше, ніж настає час сніданку. Єдиний вихід – лягати спати вчасно.
  • Вуглеводне “похмілля”. Або просто щільна вечеря перед сном. Так як в організм надходить велика кількість їжі, а активність вночі знижена, тіло просто не встигає зголодніти. Зате до вечора воно почне знову вимагати їжі. Так і формується звичка наїдатися на ніч. Щоб привести травлення в норму, їжте менше ніж за дві години до сну.

Джерело

Поділись


Новини партнерів