Чи може кава вилікувати печінку після алкоголю: відповідь фахівців

Спори про шкоду або користь кави ведуть вчені по всьому світу. Однак, виявляється, цей напій може впливати на здоров’я печінки. Так, американські вчені прийшли до висновку, що кава може допомогти усунути проблеми, викликані вживанням алкоголю.
Зокрема, в Школі громадської охорони здоров’я імені Джона Хопкінса вивчили 14 208 осіб у віці від 45 до 64 років. Дослідницький проект проводився понад двадцять років. В результаті вчені з’ясували, що у любителів кави знижується ризик захворювання печінки на 21%.

Крім того, було встановлено, що споживання двох чашок кави в день допомогло на 44% знизити ризик розвитку цирозу печінки, що виникає через зловживання алкоголем. Три чашки в день знизили ризик на 57%, а 4 чашки – на 65%.

«Цироз може привести до смертельного результату, і лікування як такого немає. Тому дуже важливо, що ризик розвитку цирозу може бути зменшений за рахунок споживання кави – дешевого і популярного напою, який доволі добре переноситься», – зазначає доктор Олівер Кеннеді.

Виходить, що кава буквально стоїть на варті вашої печінки. А деякі дослідження показують, що напій може запобігти розвитку онкологічних захворювань, а також захистити мозок від вікового зниження когнітивних функцій (деменція).

При цьому вчені відзначають, що для більш відчутного ефекту кава повинна бути без молока або вершків.

Джерело

Поділись


Новини партнерів