Непомітний інфаркт: чи можна перенести хворобу “на ногах”?

Артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, цукровий діабет – ці хвороби є факторами ризику для виникнення інфаркту міокарда, навіть у його “німий” формі.

Чи можна непомітно для самого себе перенести інфаркт міокарда? Здавалося б, дивне запитання – адже ця гостра катастрофа в серцево-судинній системі загрожує життю. Хіба може вона себе не проявити? Виявляється, цілком може. Кілька разів я бачила повне здивування у пацієнтів, коли на питання при читанні ЕКГ або проведенні ЕхоКГ: “Коли ви перенесли інфаркт?” вони впевнено відповідали, що у них не було цієї патології.

Насправді інфаркт міокарда цілком може статися абсолютно непомітно. Це так звана “німа” форма. Найчастіше вона відзначається у хворих на цукровий діабет через зниження загальної больової чутливості.

Але це не означає, що наслідків у німого інфаркту немає.

По-перше, одного разу перенесений “на ногах” інфаркт міокарда створює підвищений ризик розвитку повторного, більш обширного омертвіння серцевого м’яза. Адже німа форма ніколи не буває великою, вона найчастіше має дрібні вогнища.

По-друге, локальні зміни тканини серця в результаті хоч і безсимптомного, але все інфаркту, призводять до втрати працездатності цієї ділянки. Рубець, який формується після інфаркту, не бере участі в роботі серця, знижуючи його здатність до скорочення. Особливо добре це порушення відстежується на ЕхоКГ.

Тому так важливо щорічно проходити обстеження, особливо у віці. Потрібно регулярно проводити ЕКГ або ЕхоКГ, особливо якщо ви страждаєте на артеріальну гіпертензію, ішемічну хворобу серця або на цукровий діабет – ці хвороби є факторами ризику для виникнення інфаркту міокарда.

Джерело

Поділись


Новини партнерів