Ознаки того, що у вас може бути дефіцит B12

Вітамін B12, також відомий як кобаламін, необхідний вашому організму для створення червоних кров’яних тілець, а також для нормального функціонування нервової системи і синтезу ДНК. При його неcnfxs ви будете відчувати ряд фізичних симптомів від оніміння до втоми, але ваше психічне здоров’я також може значно постраждати.

Вітамін B12 допоможе боротися з психічними захворюваннями

Насправді, вітамін B12 все більше визнається важливим інструментом боротьби з психічними захворюваннями, а його дефіцит, який часто зустрічається у людей похилого віку, може бути передумовою до виникнення депресії, деменції, зниження когнітивної функції і багато іншого.

Вітамін B12 може допомогти в лікуванні депресії

Вітамін B12 відіграє важливу роль в роботі нервової системи і його дефіцит призводить до ряду пов’язаних змін, в тому числі до розладу особистості, дратівливості, депресії, деменції та навіть психозу. Крім того, було показано, що люди, які страждають депресією і мають високий рівень B12, краще реагують на лікування.

В одному дослідженні взяли участь майже 200 дорослих людей, які страждали від депресії. У тих, хто приймав добавки B12 разом з антидепресантами, значно знижувався прояв симптомів.

Зокрема, за три місяці спостереження, у 100% тих, хто вживав В12, симптоми послабилися принаймні на 20%, в порівнянні з лише 69% в групі, де вживали виключно антидепресанти. Інші дослідження показали аналогічно вражаючі результати, в тому числі що пацієнти, які отримували 0,4 міліграма (мг) вітаміну B12 в день, мали зниження депресивних симптомів.

Також було відзначено, що до 30% пацієнтів, госпіталізованих з депресією, можуть мати дефіцит B12, а серед літніх людей з депресивними розладами, пацієнти з дефіцитом В12 з 70% більшою ймовірністю будуть мати депресію. Ці дослідники пішли далі і сказали, що вітамін B12 може мати причинно-наслідковий зв’язок з депресією.

На питання, чому ж вітамін B12 так сильно пов’язаний з депресією, в інституті Лайнуса Полінга в Орегонському державному університеті роз’яснили кілька відомих теорій:

«Причина взаємозв’язку між дефіцитом вітаміну B12 і депресією не ясна, але може бути пов’язана з нестачею в S-аденозілметіоніну (SAM). SAM є донором метильної групи для численних реакцій метилювання в головному мозку, в тому числі беруть участь у метаболізмі нейромедіаторів, дефіцит яких пов’язаний з депресією.

Важкий дефіцит вітаміну В12 в мишачій моделі показав значні зміни в рівні метилування ДНК в головному мозку, що може призвести до неврологічних порушень. Ця гіпотеза підтверджується в ряді досліджень, які показали, що добавки SAM послаблюють депресивні симптоми».

Вітамін В12 також допомагає регулювати рівень гомоцистеїну, а підвищений рівень гомоцистеїну пов’язаний з дефіцитом вітаміну В12, а також депресією. Гомоцистеїн – це амінокислота, що виробляється організмом, яка у великих кількостях може збільшити ризик серцевих нападів і інсультів.

Вітамін B12 робить так, щоб рівень гомоцистеїну в крові успішно витрачався по всьому тілу.

B12 захищає від деменції і когнітивних порушень

Роль вітаміну В12 в придушенні гомоцистеїну – це також одна з причин, чому він захищає здоров’я мозку, так як він зазвичай підвищений, якщо у вас є дегенерація мозку. Його рівень у сироватці крові більше 14 мкмоль на літр пов’язаний з подвоєним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера. Як було відзначено в статті 2010 року:

«Нестача вітамінів фолату, B12 і B6 пов’язана з неврологічною та психологічною дисфункцією… У літньому віці, порушення когнітивних функцій і деменція можуть бути пов’язані з високою поширеністю зниженого рівня вітаміну B і збільшення кількості гомоцистеїну в плазмі.

Можливі механізми включають нейротоксичність гомоцистеїну, вазотоксічность і порушення залежать від S-аденозилметіонін реакцій метилювання, життєво важливих для роботи центральної нервової системи. З огляду на це, вкрай важливо знайти безпечні способи збільшення рівня вітаміну B у літніх людей…»

B12 навіть пов’язаний зі зниженою усадкою мозку. Дослідження 2013 року показало, що вітаміни групи В не тільки сповільнюють усадку, але вони роблять це в конкретних областях мозку, які найбільш сильно піддаються впливу хвороби Альцгеймера. Крім того, в цих областях усадка зменшується на цілих 700 відсотків.

Люди з хворобою Альцгеймера також з більшою ймовірністю мають більш низький рівень вітаміну B12 в спинномозковій рідині в порівнянні з пацієнтами з іншими типами деменції, навіть при схожому рівні вмісту в крові вітаміну В12. Запис в Індійському Журналі дослідників Психіатрії пояснила:

«Клінічні випробування показали, що вітамін B12 затримує початок прояву ознак деменції (і відхилення крові від норми), якщо він вводиться в клінічно точний момент перед появою перших симптомів.

Добавка кобаламіну покращує церебральні і когнітивні функції у літніх людей; вона часто сприяє функціонуванню чинників, пов’язаних з лобовою частиною, на додаток до функції мови у людей з когнітивними розладами. У підлітків з прикордонним рівнем дефіциту вітаміну В12 розвиваються ознаки когнітивних змін».

Неврологічні проблеми, пов’язані з дефіцитом вітаміну В12 у вегетаріанців

Вегани або суворі вегетаріанці, які утримуються від продуктів тваринного походження і не приймають добавки вітаміну В12 часто розвивають дефіцит і в результаті можуть зіткнутися з підвищеним ризиком психоневрологічних і неврологічних проблем.

Коли 100 вегетаріанців порівняли зі 100 людьми, які вживали тваринний білок, вегетаріанці мали значно нижчі рівні B12, а також підвищені рівні депресії, периферичної невропатії, парестезії (відчуття поколювання) і психозу.

Обсесивно-компульсивний розлад також було пов’язаний з дефіцитом вітаміну В12 (і підвищенням гомоцистеїну). Неврологічні проблеми, зокрема, можливі навіть в «низькому нормальному» діапазоні на рівні приблизно 258 пікомоль на літр (пмоль / л). Рівень 148 пмоль / л або менше вважається станом дефіциту. Як зазначає Міністерство сільського господарства США:

«Дефіцит може викликати тип анемії, при якому характерною є менша кількість більших червоних кров’яних тілець. Це також може привести до розладу ходьби і рівноваги, втрати чутливості до вібрації, сплутаності свідомості, і, в запущених випадках, до деменції. Організму потрібен B12, щоб виробляти захисне покриття, що оточує нерви. Таким чином, його низький рівень може привести до пошкодження нервів».

Було виявлено, що вітаміни В6, В8 (інозитол) і B12 в комбінації дуже ефективно знижують симптоми шизофренії при прийомі у високих дозах, в більшій мірі, ніж стандартне медикаментозне лікування, можливо, тому, що шизофреніки зазвичай мають відхилення в B12 і глутамату.

Чому поширений дефіцит вітаміну B12

Єдині та надійні джерела вітаміну В12 – це продукти тваринного походження; проте, навіть у м’ясоїдів може розвиватися дефіцит за цілою низкою причин. Передбачається, що майже у двох п’ятих американців менш ніж ідеальний рівень B12, у 9% дефіцит і у 16% рівень менше 185 пмоль / л, що вважається частково задовільним.

«У багатьох людей може бути недостача на цьому рівні», сказала Кетрін Такер з університету Тафтс в Бостоні, яка в даний час очолює Центр здоров’я населення і нерівності в сфері охорони здоров’я в Массачусетському університеті в місті Лоуелл. «Існує питання щодо клінічного обмеження показника дефіциту … Я думаю, що є багато невиявленого дефіциту … Не тому, що люди не їдять достатньо м’яса … Вітамін не поглинається».

B12 тісно пов’язаний з білками і, щоб розірвати цей зв’язок, необхідна висока кислотність. Деякі люди можуть не мати достатньо шлункового соку, щоб відокремити В12 від білка. Вік також може зменшити вашу здатність засвоювати вітамін з їжею і збільшити ризик дефіциту, як і будь-який з наступних сценаріїв:

  • Вегетаріанці і вегани схильні до дефіциту, оскільки В12 отримують з продуктів тваринного походження.
  • Люди, які регулярно п’ють алкоголь, так як B12 зберігається в печінці.
  • Будь-яка людина з аутоімунним захворюванням, таким як хвороба Крона або целіакія, яке може не давати вашому організму поглинати B12.
  • Люди, які п’ють більше чотирьох чашок кави в день, більш схильні до нестачі вітаміну B, чому не п’ють каву.
  • Ті, хто проходив шунтування шлунка і зміни в травній системі, так як це може призвести до порушення абсорбції B12.
  • Люди, на яких впливає закис азоту (звеселяючий газ), який може знищити всі запаси В12 в вашому тілі.
  • Дорослі, старше 50 років, тому що з віком ваша здатність виробляти внутрішній фактор зменшується.
  • Люди з інфекцією Helicobacter Pylori. Внутрішній фактор – це білок, що виробляється клітинами шлунка, який необхідний для поглинання B12. Бактерії H. Pylori можуть зруйнувати внутрішній фактор, тим самим запобігаючи всмоктуванню вітаміну В12.
  • Люди, які приймають антациди, які мають тенденцію перешкоджати поглинанню B12, особливо з плином часу.
  • Пацієнти, які приймають метформін від низького рівня цукру в крові, так як він перешкоджає абсорбції B12, подвоюючи ризик дефіциту.
  • Той, хто приймає інгібітори протонної помпи, такі як Prevacid або Nexium або Н2-блокатори, такі як Pepcid або Zantac. Дослідження показують, що прийом інгібіторів більше двох років збільшує ризик дефіциту вітаміну В12 на 65%.
  • Жінки, що приймають протизаплідні таблетки протягом тривалого періоду часу, так як естроген знижує абсорбцію.
  • Люди, які приймали антибіотики , так як вони посилюють дефіцит вітаміну B12.

Ознаки того, що у вас може бути дефіцит B12

Симптоми дефіциту вітаміну B12 часто починають проявлятися поступово і погіршуються з плином часу, досягаючи вищої точки у вигляді різних фізичних і психічних симптомів, в тому числі:

  • Оніміння, поколювання, відчуття «голок» в руках або ногах, що може вказувати на можливе пошкодження нерва.
  • Червоний, опухлий, «шорсткий» язик з меншою кількістю смакових рецепторів.
  • Виразки в роті.
  • Розмитість або роздвоєння в очах, тіні в полі зору, викликані пошкодженням зорового нерва від дефіциту B12.
  • Жовта шкіра (жовтяниця), ознака того, що червоні кров’яні тільця деградують, випускаючи жовтий пігмент в процесі.
  • Почуття нестабільності, хиткості і запаморочення, які є ознаками нестачі кисню в крові, пов’язаного з низьким B12.
  • Втрата пам’яті, яка може бути тривожною ознакою при відсутності іншої потенційної причини.
  • Анемія
  • Втома і слабкість

У дорослих, дефіцит В12 може розвинутися протягом шести років. Саме скільки часу потрібно, щоб виснажити його запас в вашому організмі. Важливо бути в курсі власного споживання і розпізнати дефіцит якомога раніше, так як від порушення роботи мозку і розвитку нервів дуже важко відновитися, якщо шкоди вже завдано.

Рекомендована норма споживання вітаміну В12 для дорослих становить 2,4 мікрограма (мкг) на добу, але є деякі розбіжності з приводу того, чи достатньо цього, особливо для літніх людей. Вам не потрібно турбуватися про передозування В12, тому що він розчинний у воді, так що ваше тіло просто позбавиться від будь-якого надлишку.

Якщо у вас незначний дефіцит, може допомогти збільшення споживання багатих B12 продуктів, таких як яловича печінка травоїдної худоби, дика райдужна форель, але при більш серйозному дефіциті можуть знадобитися щотижневі ін’єкції вітаміну B12 або максимального обсягу добавки B12 щодня.

Що стосується типу добавки, метилкобаламін, який є природною формою, що міститься в їжі, краще засвоюється і зберігається в організмі у великих кількостях, ніж ціанокобаламін.

Джерело

Поділись


Новини партнерів