Низьковуглеводна дієта може врятувати від метаболічного синдрому і без ефекту схуднення

Дотримання принципів низьковуглеводної дієти допомагає захиститися від розвитку діабету 2 типу людям з метаболічним синдромом. Причому поза зв’язком з їх схудненням.

Про цю властивість низьковуглеводної дієти повідомляють дослідники з Університету штату Огайо. Результати їх дослідження опублікував науковий журнал JCI Insight.

Об’єктом дослідницького інтересу фахівців стали люди з надмірною масою тіла, що страждали метаболічним синдромом, – станом, при якому відзначається підвищений вміст холестерину і цукру в крові, попередником діабету. Вчені хотіли з’ясувати, який ефект може виробляти відносно таких людей дієта з низьким вмістом вуглеводів, якщо вони не худнуть всупереч очікуванню.

До групи випробовуваних увійшли 16 чоловіків і жінок з метаболічним синдромом, які протягом декількох місяців дотримувалися дієти з різним рівнем вуглеводів – високим, середнім і низьким. В результаті було встановлено, що низькокалорійні дієти помітно покращують стан людей з даними синдромом, а в багатьох випадках допомагають позбутися від його симптомів, причому на це ніяк не впливало, худнули вони чи ні. Вчені відзначили, що завдяки дотриманню низьковуглеводній дієти у добровольців знизився рівень тригліцеридів і покращилися показники холестерину, що нівелювало для них ризик серцево-судинних захворювань.

«Після чотиритижневої дієти з низьким вмістом вуглеводів стан більше половини учасників дослідження більше не відповідав критеріям метаболічного синдрому, навіть якщо вони харчувалися їжею, яка містила достатньо калорій і не втрачали вагу. Ми вважаємо, що обмеження вуглеводів навіть без ефекту схуднення зменшує цілий ряд проблем, пов’язаних з порушенням обміну речовин», – заявили автори роботи.

Джерело

Поділись


Новини партнерів