Сезон томатів в повному розпалі, тому насолоджуйтеся ними сповна і готуйте запаси на зиму. А я розповім, чим цей яскравий плід такий корисний.
Метааналіз 25 досліджень вживання помідор показав такі результати:
- люди з найвищим споживанням томатів, або з максимальним вмістом в сироватці крові лікопіну з томатів, мали інсульт на 26% рідше;
- рідше вмирали від всіх причин на 37%;
- мали на 14% менший ризик серцево-судинних захворювань.
Споживання помідорів знижує рівень:
- шкідливого холестерину ліпопротеїну низької щільності (маркер смертності від серцево-судинних захворювань);
- інтерлейкіну-6 в крові (маркер запалення і онкопроцесу);
- систолічного артеріального тиску. І цьому є наукове обгрунтування.
Найкорисніша речовина в помідорах – лікопін, який надає колір помідорів. Лікопін потужний антиоксидант, який захищає клітини від дії вільних радикалів.
Ефекти лікопіну:
- протизапальна дія. Запалення лежить в розвитку передчасного старіння, в тому числі шкіри і вік-залежних захворювань;
- зменшує ризик раку шлунка, простати, молочної залози, кишечника. Мета-аналіз, проведений в Китаї, підтверджує зворотний зв’язок між споживанням томатів і ризиком раку шлунка. Ризик раку шлунка був значно ослаблений у людей, які споживають більше лікопіну.
Скільки і в якому вигляді краще вживати помідори, щоб максимально зберегти лікопін:
1. Для отримання переваг, томати потрібно їсти щодня по 2-3 штуки, попередньо обшпаривши їх окропом для більшої кількості лікопіну.
2. Будь-яка термічна обробка помідор збільшує дозу лікопіну в продуктах: домашні кетчупи, томатні пасти (без цукру з невеликою кількістю солі), борщ, томатний суп, омлет з помідорами, рагу.
Насолоджуйтесь цими яскравими плодами і будьте здорові!