Експерти розповіли, як їсти шкідливу їжу і жити довго 

Французькі вчені з Університету Франш-Конте показали, що поліфеноловмісний рослинний екстракт скасовує негативні ефекти від вживання великої кількості жирів і вуглеводів і збільшує середню тривалість життя у мишей із зайвою вагою. На думку авторів роботи, опублікованої в журналі Scientific Reports, суміш також запобігатиме порушенням в метаболізмі і забезпечить довге і здорове життя у людей з ожирінням.

Спочатку дослідники оцінили вплив різних раціонів харчування на ожиріння і патогенні процеси в організмі мишей. Частина тварин отримували їжу з високим вмістом жирів або сахарози, інші гризуни харчувалися стандартним кормом. При цьому у перших розвивалася гіперглікемія (підвищений вміст цукру в крові), збільшувався вміст холестерину, посилювався окислювальний стрес, збільшувалася маса жирової тканини і значно зменшувалася середня тривалість життя (з 596 до 381 днів).

При цьому одним з факторів, що викликають пов’язані з ожирінням захворювання, було проникнення в жирову тканину імунних клітин, що провокують запалення. Цьому також сприяли дисбактеріоз і пошкодження слизової кишечника (кишковий бар’єр), яка всмоктує поживні речовини і перешкоджає проникненню шкідливих речовин в кровотік.

В іншій частині експерименту мишам, що сиділи на нездоровій дієти, давали рослинний екстракт, збагачений поліфенолами. Він сприяв набагато більш повільному зростанню маси тіла і збільшення тривалості життя з 381 днів до 681 днів. Зменшувалися рівень холестерину в плазмі, показники окисного стресу і вміст в кишечнику бактеріальних токсичних речовин. Крім того, імунні реакції, пов’язані із запаленням, також приходили в норму.

Хоча ожиріння довгий час розглядалося, як пов’язане з високим рівнем смертності, через порушення в обміні речовин і серцево-судинних захворювань, в останні роки з’являється все більше робіт, які доводять можливість доброякісного або здорового ожиріння. Хоча серцево-судинних розладів у людей із зайвою вагою все одно більше, ніж у худих людей, він набагато нижче, ніж у тих, хто одночасно страждає від ожиріння і метаболічних порушень.

Джерело

Поділись


Новини партнерів