Дефіцит цинку в вашому організмі: 5 головних симптомів

Брак цинку в організмі дуже поширений і може викликати безліч проблем зі здоров’ям. Приблизно 75 відсотків людей на землі страждають від нестачі або дефіциту цинку. Існують 5 головних симптомів дефіциту в організмі цього хімічного елемента.

Ослаблена імунна система

Попереджувальний знак № 1 – у вас ослаблена імунна система. Якщо ви схильні часто хворіти, у вас є проблеми з імунною системою, будь-які хронічні алергії є серйозним попереджувальним знаком того, що у вас дефіцит цинку. Цинк життєво важливий для вашої імунної системи.

Він задіяний в:

  • рості T-клітин і диференціації лейкоцитів, яка необхідна для запобігання хворобам;
  • апоптозу для знищення небезпечний бактерій, вірусів і ракових клітин;
  • транскрипції гена;
  • захисної функції клітинної мембрани.

Якщо у вас ослаблений імунітет, ви частіше хворієте – це ознака того, що у вас дефіцит цинку. Також, якщо у вас колись було якесь імунодефіцитне захворювання, це теж є симптомом і ознакою дефіциту цинку.

Синдром роздратованого кишечника

Попереджувальний знак № 2 – у вас синдром роздратованого кишечника. Роздратований кишечник – це стан, що викликає систематичне запалення, пов’язане з алергією на харчові продукти, проблемами щитовидної залози і втомою наднирників. Цинк може вирішити проблему підвищеної кишкової проникності і зменшити симптоми кишечника. Якщо у вас роздратований кишечник або мальабсорбція (порушення всмоктування поживних речовин – білків, вуглеводів і жирів в шлунково-кишковому тракті), у вас може бути дефіцит цинку.

Діарея

Попереджувальний знак № 3 – якщо ви регулярно боретеся з діареєю, це є одним з найбільш поширених симптомів дефіциту цинку. Також, якщо у вас синдром роздратованого кишечника, газоутворення і здуття живота – це попереджувальні знаки дефіциту цинку. Доведено, що цинк у формі харчової добавки лікує діарею у дітей, таким чином підтверджуючи, що він може бути потужним лікувальним засобом.

Витончення і випадіння волосся

Попереджувальний знак № 4 – волосся стає більш тонким або випадає. Якщо у вас тонке волосся або є схильність до випадіння волосся, цинк є важливою речовиною, який сприяє збільшенню товщини волосся. У пошуках причин стоншування волосся або навіть облисіння про дефіцит цинку часто забувають. Цинк як харчова добавка є природним лікарським засобом проти випадіння волосся. Цинк також підтримує ріст організму і загоєння.

Запальні шкірні захворювання

Попереджувальний сигнал № 5 – запальні шкірні захворювання, особливо акне, екзема, дерматит або псоріаз. Це все є сигналом дефіциту цинку. Саме тому цинк є одним з домашніх лікувальних засобів проти акне, який може спробувати кожен.

4 причини дефіциту цинку

Є й інші попереджувальні сигнали і симптоми дефіциту цинку. Зараз ми розглянемо найпоширеніші причини дефіциту цинку.

Стрес

Однією з найголовніших причин є високий рівень емоційного стресу. Ми всі знаємо, що хронічний стрес може вбити якість життя. Якщо ви регулярно перебуваєте в емоційному стресі, з часом ваш організм повинен використовувати цинк, щоб відновити і «вилікувати» організм, мозок, шкіру і органи. Цинк – це відновлююча мінеральна речовина, яка фактично є критично важливою для синтезу і використання білка в вашому організмі. Таким чином, великий стрес в результаті втрати члена сім’ї, дуже напруженої роботи, нестачі сну і т. д. викликає серйозний брак цинку в організмі.

Перетренованість

Другою найбільш поширеною причиною дефіциту цинку є надмірні фізичні навантаження і перетренованість. Атлети, марафонці – це всього лише деякі зі спортсменів, які найбільш схильні до дефіциту цинку. Якщо ви багато тренуєтеся, особливо якщо проводите багато інтенсивних тренувань або багато займаєтеся або раніше займалися фітнесом, це може викликати дефіцит цинку.

Вагітність і годування груддю

Третя найпоширеніша причина дефіциту цинку – вагітність і період грудного вигодовування. Коли вам треба харчуватися за двох, це може викликати дефіцит мінеральних речовин, в тому числі і брак цинку.

Мальабсорбція

Як правило, у жінок похилого віку виникає мальабсорбція, коли організм не здатний добре засвоювати живильні речовини і вітаміни з їжі, в тому числі і цинк, що може привести до симптомів дефіциту цинку.

Як боротися з симптомами дефіциту цинку

Якщо ви хочете отримувати більше цинку з їжею, щоб компенсувати симптоми дефіциту, необхідно брати до уваги кілька аспектів.

Ви повинні їсти більше продуктів, що містять цинк. Найбільша кількість цинку міститься в продуктах з високим вмістом білка, особливо білка тваринного походження. Дуже велику кількість цинку містять устриці. Також цинк можна отримувати з м’яса вгодованої травою великої рогатої худоби і ягнят. Вживаючи ці продукти, ви можете збільшити рівень цинку в організмі. Нижче наведені основні продукти в розмірі їх стандартних порцій з урахуванням рекомендацій по добовій нормі цинку (СН) для дорослих – 15 мг:

  • Устриці 6 шт. (42 гр) сирі: 32 мг (220% від СН), краб 100 гр (43%);
  • Ягнятина / яловичина 100 гр: 4.5 мг (30% від СН);
  • Насіння гарбуза 30 гр: 2,9 мг (19% від СН), кунжут (19%), насіння соняшнику (10%), насіння Чіа (9%), насіння льону (8%);
  • Турецький горох 150 гр, відварений: 2,5 мг (17% DV), квасоля адзуки (27%), червона квасоля (12%);
  • Куряче м’ясо: 2,25 мг (15% від ДН);
  • Індійський горіх 30 гр: 1,6 мг (10% від ДН), кедровий горіх (12%), горіх пекан (9%), мигдаль, волоський горіх (6%);
  • Шпинат відварений 180 гр: 1,4 мг (9% від ДН), свіжий салат ендівій і радічіо (2%);
  • Йогурт або кефір – 170 мл: 1 мг (6% від ДН);
  • Яйця, 1 велике: 0,6 мг (4% від ДН);
  • Печериці, обсмажені 100 гр: 0,9 мг (6% від ДН);
  • Лосось 100 гр: 0,5 мг (3% від ДН);
  • Какао -порошок, 1 чайна ложка: 0,3 мг (2% від ДН), чорний шоколад 30 гр (19%).

Додатково необхідно включати в раціон пробіотики. Вживайте якісні пробіотики у вигляді харчових добавок і продукти, які їх містять, наприклад, кефір і ферментовані продукти харчування, а також овочі, наприклад, квашену капусту, так як вони покращують поглинання і засвоєння цинку.

Пам’ятайте, що важливо не тільки вживати ці продукти, а й те, щоб організм міг добре засвоїти отриману їжу.

Скільки цинку необхідно в добу?

Немовлята:

  • 0-6 місяців: 2 мг в день
  • 7-12 місяців: 3 мг в день

Діти:

  • 1-3 роки: 3 мг в день
  • 4-8 років: 5 мг в день
  • 9 -13 років: 8 мг в день

Підлітки і дорослі:

  • Чоловіки у віці з 14 років: 11 мг в день
  • Жінки у віці з 14 до 18 років: 9 мг в день
  • Жінки у віці з 19 років: 8 мг в день

Чи можливі побічні ефекти при використанні цинку у вигляді харчової добавки?

Тривалий прийом цинку в великих дозах може уповільнити абсорбцію інших важливих мінеральних речовин в організмі, в тому числі міді і заліза, і, таким чином, створити протилежний ефект – придушити імунну систему і зменшити утворення клітин крові. Якщо побічні ефекти виникають при використанні цинку в помірних дозах, то вони короткочасні. При використанні цинку у вигляді назального спрею або гелю деякі люди відчувають зміни запаху і смаку, що може вплинути на апетит. Цинк також може викликати нудоту і розлад травлення, діарею, судоми живота або блювоту. Ці побічні ефекти проявляються протягом 3-10 годин після прийому харчових добавок, але симптоми швидко зникають, коли ви припиняєте використання харчових добавок.

Джерело

Поділись


Новини партнерів