Чому не можна занадто турбуватись за своє здоров’я

Уважне ставлення до свого самопочуття – безумовно корисна навичка. Але інколи це може призвести до негативних наслідків і навіть проблем зі здоров’ям.

Також на нашому прагненні відстежувати фізіологічні зміни заробляють компанії, що виробляють всілякі гаджети та софт для здорового способу життя, пише WIRED.

Наприклад, трекери якості сну, пульсометри та мобільні додатки, де зручно відзначати будь-які симптоми.

Експерти вважають, що надто пильне спостереження за параметрами власного тіла може стати джерелом непотрібного занепокоєння. Тут в гру вступає ноцебо, злісний брат-близнюк ефекту плацебо.

Він змушує нас відчувати себе гірше в ситуації, коли ми отримуємо негативну інформацію про власне здоров’я. Наприклад, коли додаток на смартфоні показує, що якість сну незадовільний (хоча це не підтверджено медичними даними), людина ризикує зіткнутися з реальним безсонням.

Ще один приклад – канадське дослідження, в ході якого вчені спостерігали за пацієнтами, що перенесли травму попереку. Всі вони проходили тримісячний курс фізіотерапії, але половина додатково вела спеціальний щоденник болю, де потрібно було щодня оцінювати неприємні відчуття в спині за шкалою від 0 до 10. Лише 52% учасників цієї групи оговталися від травми, в той час як серед пацієнтів без щоденника цей показник склав 79%.

Джерело

Поділись


Новини партнерів