12 звичок літніх людей, які мусять насторожити дітей і онуків

Деменція – це повільне руйнування психіки, яке зазвичай починається після 65 років. В цілому світі живе майже 50 млн осіб з цим діагнозом, і їх кількість тільки зростає. Якщо вірити прогнозам, то до 2030 року вона досягне 75 млн, а до 2050-го – 132 млн. Одна з причин – небажання звертатися до лікаря. Адже перші ознаки з’являються за 5-10 років до того, як хвороба міцно займе своє місце в житті стареньких. Якщо помітити їх і відправити літню людину лікуватися, то можна продовжити їй повноцінне життя на кілька років.

Тутка вивчив лікарські брошури для пацієнтів з деменцією та відповідні книги, а тепер ділиться з вами найбільш частими й іноді неочевидними ознаками хвороби. А вкінці статті буде бонус: прості розумові вправи, які швидко визначать, чи є причини для занепокоєння.

1. Підозріливість

Вона може проявитися в різних сферах життя. Найчастіший варіант – це нав’язлива ідея, що хтось хоче обікрасти літню людину або вже зробив це. Причому звинувачення падає на родичів або сусідів. Рідше людина вважає, що її хочуть отруїти ті ж родичі або сусіди.

Зустрічається і недовіра до державних службовців: старі можуть не відчиняти дверей поліції або лікарям, оскільки вважають їх шахраями.

2. Відсутність інтересу до побутових проблем

За умови, що раніше він був. Скажімо, бабуся завжди була затятим прихильником ідеального миття посуду і застеляння ліжка вранці. Якщо вона різко перестала це робити, це тривожна ознака. Зазвичай вона відбувається одночасно з іншими дрібними побутовими проблемами: якщо в квартирі прорве воду або засмітиться раковина, то бабуся, ймовірно, подзвонить родичам, а сама нічого не зробить. Невміння поводитися в нестандартній побутовій ситуації – дуже яскравий симптом.

3. Запитування про одне й теж саме

Зрозуміло, кожна людина може забути і обмовитися, тому важливо звернути увагу на тенденцію. Якщо бабуся запитує вас про одне й те ж щодня, а потім ситуація змінюється, але вона продовжує запитувати, то до фахівця бабусю відвести варто. Але це крайній випадок. Початкові прояви будуть не такі помітні: випадкові обмовки, повторення запитання і миттєве переривання себе (бабуся раптом згадує, що вже питала це).

4. Безцільне вештання квартирою

Безцільне вештання можна запросто не помітити: старенькі бродять по будинку, чіпають речі, можливо, переставляють їх, а вам здається, що вони зайняті. Якщо під час такої «прогулянки» дати людині якесь просте запитання, вона або не почує вас, або сильно розгубиться.

Замість ходіння може проявитися безглузде перекладання речей з місця на місце. Наприклад, бабуся щотижня перетягує стопку книг з однієї кімнати в іншу, тому що їй «так хочеться» або її «це заспокоює». Тут годиться провести діагностику на наявність ранніх ознак деменції.

5. Загострення яскравих рис характеру

Це притаманне старості в загальному, тому важливо не переплутати. При деменції зазвичай риси особистості гіперболізуються до такої міри, що здаються карикатурними. Жадібний чоловік може перетворитися в Чахлика Невмирущого і буквально трястися над грішми: заощаджувати їх, в тому числі копійки, і ховати їх. Але відбувається це повільно, і довколишнім здається, що у старенького просто псується характер.

6. Втрата відліку часу

Звучить страшно, але насправді практично непомітно для довколишніх. Проявляється так: людина важко згадує день і число місяця; іноді важко визначає час за годинником зі стрілками; майже не може відчути, скільки часу пройшло з певного моменту. Наприклад, літня особа виходить гуляти на 1 годину, а повертається через 15 хвилин або 3 години і думає, що пройшло 60 хвилин.

7. Перетворення на Плюшкіна

Проявляється по-різному: жадібна людина може відмовлятися викидати непотрібні речі на смітник і навіть тягти корисні, з її точки зору, речі зі смітника додому. Інші люди збирають «пилозбірники»: статуетки кішечок і собачок, численні комплекти постільної білизни, рушників та іншого. Яскравий показник, що накопичення виходить за рамки розумного, – це відсутність місця для нових речей і небажання ними користуватися.

8. Нездатність будувати реалістичні плани

І мрійливість. Виявляється вкрай просто: людина марить про те, що свідомо неможливе. Наприклад, каже, що підкорить Еверест або купить будинок біля моря (при пенсії в 2 тисячі гривень). Може мріяти, як всі родичі зберуться разом, якщо такої традиції в сім’ї не існує.

9. Різка втрата або збільшення ваги

Вчені з Кореї вважають, що зміна ваги безпосередньо пов’язана з деменцією. Причому маса тіла може змінюватися не так суттєво, як здається.

  • У чоловіків, які зненацька набрали більше 10% від власної ваги, ризик розвитку старечого недоумства підвищується на 25%.
  • Для жінок при такій умові ймовірність трохи менша – 17%.

Такий симптом є одним з найбільш ранніх, але тільки на ньому одному ґрунтуватися, звичайно, не варто. Маса тіла може змінюватися і внаслідок раку або хвороб серця. Хоча звернення в лікарню в будь-якому випадку не завадить.

10. Сильні засмучення з приводу своєї неможливості зробити щось

Це начебто стадії усвідомлення того, що щось негаразд. Літня людина самостійно помічає за собою одну з ознак і дуже засмучується. Наприклад, у неї зламався замок у дверях, а вона не може викликати майстра і взагалі не знає, як інші люди вирішують цю проблему. Така дрібниця здатна вибити людину з колії: вона може скаржитися на свою жалюгідність і навіть плакати.

11. Бажання бути на самоті

Старенький, який усвідомлює, що змінюється, може рефлекторно уникати товариства людей. Це такий собі психологічний захист: він боїться зовнішнього світу, який раптом став для нього майже чужим. На сімейних застіллях така людина буде сидіти трохи збоку від родичів і, швидше за все, почне бурчати і всілякими іншими способами висловлювати своє невдоволення. Зрозуміло, це справедливо лише для тих, хто був соціально активним і товариським.

12. Використання слів-паразитів і вигуків

Це свідчить про збідніння словникового запасу. Звичайно ж, ознака справджується лише для начитаних людей, які раніше говорили красиво і, можливо, були вчителями або професорами. Згодом з їхнього мовлення зникають терміни, які складно вимовляються, а також рідко зустрічаються слова. Але потреба “мудро” говорити залишається, тому порожнечу заповнюють емоційні вигуки, жести і слова-паразити.

Часто цей симптом супроводжує втрата інтересу до книг. Річ в тому, що людина не тільки забуває складні слова, але їй ще й важко їх читати. Наштовхуючись на них, вона відчуває сильний дискомфорт, тому що не може збагнути, що вони означають. Тому й відмовляється від інтелектуального дозвілля на користь душевного спокою.

Бонус: домашня діагностика

Тестів для визначення деменції предостатньо. Найвідоміші з них – 6CIT , SAGE , MMSE. Кожен тест містить малу кількість запитань і перевіряє наявність когнітивних або психічних відхилень.

Покажіть літній людині цей тест і дайте їй 15 хвилин на виконання. Якщо піддослідний робить впевнено тільки половину завдань, то, можливо, деякі когнітивні порушення у нього вже є. В цьому випадку потрібно швидше відвідати лікаря.

Ми сподіваємося, що вам не доведеться віч-на-віч зіткнутися з цією хворобою обличчям до обличчя, але все-таки рекомендуємо звертати пильнішу увагу на поведінку людей похилого віку родичів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів