Як правильно виміряти пульс і який пульс можна назвати нормальним?

Норма серцебиття – це не умовна величина. Вона, звичайно, коливається в досить широкому діапазоні, в залежності від віку, і навіть статевої приналежності. Наприклад, саме серце у чоловіків більше і скорочується з більшою силою, ніж у жінок, тому нормативні дані для сильної половини людства трохи менші.

Але середня величина серцевих скорочень все ж чітко визначена лікарями – кількість ударів серця в хвилину у здорової людини в стані фізіологічного та психологічного спокою становить від 55 до 80 ударів.

Ці нормативи стосуються дорослих людей, тому що в педіатрії дані трохи інші – наприклад, у новонародженого серце б’ється зі швидкістю 140 ударів в хвилину, і лише після трирічного віку пульс стає менше 100 ударів.

Уже з підліткового віку кількість ударів серця наближається до дорослої норми – і становить від 60 до 70-80 ударів в хвилину.

Але кількість ударів серця може зазнавати зміни з віком: наприклад, чим старша людина, тим швидше може битися її серце. Починаючи з тридцятирічного віку число серцевих скорочень збільшується в середньому на 5 ударів в хвилину кожне десятиліття. У нетренованого серця пульс може збільшуватися на 10 ударів кожні 5-10 років. У спортсменів і осіб, що регулярно займаються фізкультурою або фізичною працею, цього зміни не відбувається, або відбувається в значно меншому ступені.

Пульс – він як дзеркало, відображає всі зміни, які відбуваються в організмі – підвищення температури, зміни в обмінних процесах і гормональному фоні. Він змінюється при будь-якому захворюванні внутрішніх органів – не тільки частотою, але і темпом, рівномірністю, наповнення та іншими своїми характеристиками. Існує навіть ціла наука визначення патологічних змін в організмі по пульсу. У традиційній китайській медицині – це звичайна практика. У той час як у нас значення пульсу практично не надається, крім фіксації кількості ударів.

Кожен пацієнт повинен самостійно вміти заміряти пульс.

Заміряти пульс краще і краще за все в стані спокою на променевій артерії, прораховувати його варто не менше хвилини.

Сьогодні автоматичні тонометри і розумні годинники і фітнес-браслети показують частоту серцевих скорочень – це в багато разів полегшило цю задачу. Але автоматичні тонометри і браслети не можуть відчути перебої в роботі серця по пульсу – а ви зможете. І цей простий навик зможе допомогти вчасно визначити проблеми, що виникли, і звернутися за допомогою до кардіолога.

Джерело

Поділись


Новини партнерів