Безпечна і ефективна палеолітична дієта

Палеолітична дієта грунтується на тому, щоб якомога точніше наслідувати раціон, якого дотримувалися мисливці-збирачі, використовуючи продукти, доступні в даний час. Послідовники кажуть, що вона допоможе мінімізувати ризик виникнення хронічних захворювань (виходячи з припущення, що ці предки не страждали від хвороб, з якими ми зараз стикаємося) і призведе до втрати ваги.

Що можна їсти?

Дозволяються до вживання:

  • м’ясо тварин, вирощене так, як це задумано природою (тобто яловичина трав’яної відгодівлі та курка, вигодована на пасовищах);
  • риба, спіймана в дикій природі і інші морепродукти;
  • свіжі овочі і фрукти;
  • яйця;
  • горіхи;
  • насіння;
  • корисні масла, наприклад, з оливок або авокадо;
  • невелика кількість сирого меду і кленового сиропу.

До страв з цих продуктів, наприклад, відносяться: омлет з зеленими овочами, стейк-салат з цедрою лимона, пиріг з бататом.

Що їсти не можна?

Виключаються харчові продукти, які зазнали технологічної обробки. Не дозволяються і зернові: хліб, макарони, рис, кіноа, крекери, чіпси і так далі. Недозволеними є бобові, рослинні олії і рафінований цукор. Справжня палеодіета також забороняє молочні продукти, хоча багато послідовників не згодні, тому не відмовляються від вершкового масла і грецького йогурту.

Плюси і мінуси

Вживання в їжу високоякісного м’яса і риби з тоннами овочів в сумі з виключенням з раціону напівфабрикатів є відмінною формулою для схуднення і довгострокового здоров’я.

Однак доведеться відмовитися від величезної кількості продуктів, таких як зернові, бобові та молочні, тому прихильники палеолітичної дієти часто закінчують тим, що надто сильно схиляються до м’яса. Як же цього не допустити? Потрібно зробити акцент на овочах. Наприклад, під час обіду і вечері заповніть ними три чверті своєї тарілки, одну чверть – м’ясом, а не навпаки. Якщо дотримуватися дієти нестрого, то можна навіть щотижня замінювати м’ясні страви рослинною їжею, що включає бобові або грецький йогурт.

Дотримання раціону мисливців-збирачів, безсумнівно, є корисним для здоров’я, але не потрібно бути занадто допитливим в спробах по-справжньому слідувати тому, як харчувалися предки. Адже зараз є корисні упаковані закуски. Тому можна взяти за основу раціон попередників і підлаштувати його під сучасний стиль життя для досягнення найкращих результатів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів