5 головних заборон при гіпотиреозі

Для гіпотиреозу, як і для будь-якого іншого захворювання, існують свої рекомендації. Для поліпшення загального стану, нормалізації когнітивних функцій, нервової і серцево-судинної систем необхідно дотримуватися деяких обмежень в способі життя.

Що заборонено при гіпотиреозі:

Не можна ходити босоніж по холодній підлозі. На стопах знаходяться нервові закінчення, що ведуть до щитовидної залози.

Переохолодження може негативно впливати на нервові центри периферичної нервової системи. Це призводить до збоїв в роботі щитовидної залози. Тому пацієнти ендокринолога повинні боротися зі своїм бажанням пройтися босоніж по підлозі. У холодну пору року на ноги краще одягати теплі шкарпетки. Влітку і навесні по дому бажано ходити в домашніх тапочках.

Заборонені холодний душ і обливання. Загартовування позитивно впливає на організм в цілому. Однак при гіпотиреозі рекомендується зміцнювати імунітет іншими способами. Можна займатися посильним фізичним навантаженням, обмежити вживання жирної і смаженої їжі, уникати психоемоційного перенапруження. Холодний душ може викликати прискорений синтез тироксину, трийодтироніну і і тиреотропного гормону.

Потрібно уникати голодування. Навмисне зниження кількості споживаної їжі заборонено при гіпотиреозі. У людини, що знаходиться на дієті, зменшується кількість калорій. Це змушує організм отримувати додаткову енергію з м’язів, жирової тканини і печінки. Для цього необхідна велика кількість тиреоїдних гормонів.

Не рекомендується пізно лягати спати. Якщо людина постійно лягає відпочивати після 12 ночі, то її організм не встигає відновитися. Повноцінний нічний сон необхідний для нормальної роботи периферійної нервової системи і ЦНС. Систематичне порушення режиму сну і відпочинку призводить до надлишкової роботи щитовидної залози. В кінцевому підсумку це веде до її виснаження і погіршує клінічний перебіг гіпотиреозу.

Не рекомендується надмірна фізична перевтома. Тривалі і постійні фізичні навантаження сприяють розвитку різних патологій щитовидної залози. Тому при захворюваннях цього органу не слід займатися фітнесом, боротьбою, професійним спортом.

При цьому захворюванні рекомендується:

  • Приймати тільки теплий душ або ванну, не переохолоджуватися, не ходити босоніж по холодній підлозі.
  • Повноцінно і збалансовано харчуватися, не переїдати.
  • Необхідно збільшити в своєму раціоні кількість продуктів, що містять йод. До них відноситься йодована сіль, всі морепродукти, м’ясо індички, ягоди, фрукти.
  • Засипати до 11 години ночі, відпочивати протягом дня.
  • Обмежити надмірні фізичні навантаження.

При діагностиці гіпотиреозу людина повинна дотримуватися всіх перерахованих вище правил. Це допоможе уникнути можливих ускладнень і зменшить клінічні прояви хвороби.

Джерело

Поділись


Новини партнерів