Екстремальна спека: чому це проблема і як захистити себе

Коли на вулиці стає не просто спекотно, а дуже спекотно, це створює для нас серйозні проблеми. І пов’язані вони не тільки з надмірною пітливістю. Тому що в крайніх ситуаціях високі температури можуть призвести до хвороби і навіть смерті.

Нашому тілу необхідно підтримувати температуру в діапазоні від 35,5 до 37,5 градусів. Це важливо, оскільки саме при такій температурі наші органи і тканини добре захищені, так що організм може нормально і повноцінно функціонувати.

Терморегуляція здійснюється за допомогою метаболічних процесів всередині організму і потовиділення, а також адаптивної поведінки – перебування на сонці або в тіні, використання кондиціонера або обігрівача.

Смерть від спеки: хто знаходиться в групі ризику

Коли кількість тепла, що впливає на тіло з навколишнього середовища, стає більшою, ніж організм може відбити, виникають проблеми. Хвороби, пов’язані зі спекою, мають різні ступені тяжкості: від запаморочення або судом, які проходять за кілька хвилин в тіні, до теплового удару.

За даними ВООЗ, в 10-15% випадків тепловий удар закінчується смертю, а для більшості пацієнтів він пов’язаний з незворотними наслідками для здоров’я. Ось чому цей стан вимагає негайної медичної допомоги.

Фахівці кажуть, що в групі ризику знаходяться немовлята і маленькі діти, вагітні жінки та матері-годувальниці, а також дорослі старше 65 років. Крім того, поберегти себе в спеку слід людям з серцево-судинними, респіраторними і нирковими захворюваннями, діабетом і ожирінням, а також пацієнтам з ментальними розладами.

Нарешті, уважно поставитися до свого стану важливо тим, хто працює на вулиці під прямими сонячними променями. І будьте обережні з алкоголем – володіючи досить сильним сечогінним ефектом, він збільшує ризик зневоднення.

Як пережити спеку: 6 простих порад

Навіть ті з нас, хто з великою любов’ю ставиться до літа і сонця, зазвичай погано переносять спеку. Ось чому в умовах екстремальних температур важливо діяти за всіма правилами. А саме:

  • Якщо вдома і / або на роботі немає кондиціонера, встановіть вентилятор, який забезпечить циркуляцію повітря в приміщенні;
  • Пийте якомога більше води. Завжди тримайте пляшку під рукою і переконайтеся в тому, щоб одна чекала вас в холодильнику;
  • Повісьте на вікна щільні штори, щоб захистити квартиру від перегріву, або встановіть жалюзі;
  • Якщо це можливо, будь-яку роботу на вулиці виконуйте ввечері, коли спека почне спадати;
  • Їжте часто і маленькими порціями, уникаючи приготування складних страв і роблячи ставку на водянисті фрукти і овочі;
  • Відчуваєте слабкість і нудоту? Покладіть на шию мокрий рушник на кілька хвилин. А в разі, якщо це не допомагає, негайно зателефонуйте в швидку.

Джерело

Поділись


Новини партнерів