Як розслабити м’язи спини: 5 ефективних способів

Основною причиною проблем з хребтом є спазми м’язів. І найдивніше – в спазмованому стані вони часто знаходяться роками. Розбудити сплячого монстра може все що завгодно: незграбний поворот, різкий рух, невелике перенапруження, неправильний сон. Головним способом зняття напруги з м’язів є правильне розтягнення хребта, під час якого збільшується простір між дисками, вони стають на свої місця і перестають активно тиснути на нервові корінці. Так в тканинах нормалізується живлення, що забезпечується перетиснутими судинами.

Щоб позбутися від неприємних симптомів, ви можете вдатися до однієї з наступних методик:

Легеневе дихання

Дозволяє швидко розслабити спинні м’язи і позбутися від больових відчуттів. Вдихнувши, напружтеся і розслабтеся на видиху. Після цього, вже не напружуючись, виконайте вдих, на видиху намагайтеся максимально розслабитися в ділянці активних больових відчуттів.

Максимальна напруга. Що є сили напружте спазмовану область на двадцять-тридцять секунд. На видиху розслабтеся.

Масаж

Для розслаблення м’язів спини застосовуються спеціальні вібраційні масажери або процедура проводиться вручну за допомогою кубиків льоду. Охолодження уражених ділянок усуває больові відчуття і знімає напругу. Масажують хворе місце плавними круговими рухами. Як наслідок – спочатку судини звужуються, потім – розширюються, що і дає ефект бажаного м’язового розслаблення і відновлення кровопостачання ушкодженого місця.

Лікування теплом

Такий метод дасть ефективні результати з третього дня лікування – саме стільки часу потрібно для зменшення болю і набряку. Зігрівання ураженого місця збільшує приплив крові до нього. Теплові процедури проводять 5 разів в день, використовуючи підігріті рушники. Один, намочивши гарячою водою, обертають навколо хворої ділянки, зверху обмотують харчовою плівкою і загортають сухим рушником. Компрес залишають на двадцять хвилин.

Сауна

Відвідування сауни дає позитивний ефект при багатьох проблемах зі спиною і хребтом, завдяки гарячому повітрю, поліпшується кровопостачання уражених м’язів і сприяє їх розслабленню.

Не менш важливо вміти правильно розслабити м’язи шиї, адже вона, згідно зі східними вченнями, є мостом між розумом і тілом, адже область шиї відповідає за рухи рук і голови, через неї проходять головні артерії, вісім великих нервів і спинномозковий канал. Само собою, при перенапруженні і спазмуванні деяких м’язів кровопостачання порушується, результатом чого стають головні болі і відчуття дискомфорту в плечовому поясі. Нижче представлені п’ять простих вправ, які допоможуть мінімізувати неприємні симптоми:

  • Нахиліть голову вперед до упору, після цього – відкиньте її назад
  • Повільно поверніть голову в одну сторону, потім – в іншу
  • Виконайте нахили голови по черзі до обох плечей
  • Впріться руками в лоб і, чинячи опір, перекиньте голову
  • Візьміть гантелі вагою в два кілограми, руки тримайте опущеними вниз, при цьому піднімайте і опускайте плечі

Комплекс виконуйте двічі в день по п’ять повторень.

5+ простих вправ для ефективного розслаблення

  • Станьте рівно, покладіть руки на пояс і по черзі піднімайте плечі.
  • Вихідна позиція – стоячи на четвереньках. Підборіддя притисніть до грудей, спину тягніть вгору.
  • Руки поставте на пояс, розгорнувши лікті вперед. Підборіддя при цьому притиснуте до грудей. Виконайте прогин спини і вигніть її, як це роблять кішки.
  • Ляжте на живіт, руки розташуйте на стегнах, випрямлені ноги зведіть разом і постарайтеся дотягнутися ступнями якомога вище. У максимальній точці напруги затримайтеся на дві секунди.
  • Залишаючись в тій же позиції, руки з’єднайте в замок. Підніміть голову і відірвіть плечі від підлоги, при цьому намагаючись дотягтися до ступень руками. Зафіксуйте положення на дві секунди.
  • Ляжте на спину, коліна притисніть до грудей і обхопіть руками, потягніться до них головою і завмріть на кілька секунд.

Кілька корисних рекомендацій про розслаблення м’язів

Крім фізкультури, існує ряд простих правил, які допоможуть вам знизити навантаження на спину і розслабити затиснуті м’язи.

При сидячому способі життя організуйте собі правильний стілець з можливістю регулювання положення попереку.

Тримайте голову рівно, не опускаючи і не піднімаючи підборіддя. Монітор комп’ютера встановіть на рівні очей.

При тривалій роботі обов’язково робіть невеликі перерви на розминку. Раз на годину пройдіться по офісу, прогуляйтеся по поверхах пішки, зробіть нахили і потягування.

Не забудьте закутати шию шарфом в холодну і вітряну погоду.

Запишіться в зал на уроки лікувальної фізкультури або займайтеся вдома з фітболом.

При першій-ліпшій можливості висіть на перекладині, а ще краще – встановіть її вдома. У висячому положенні м’язи спини розслаблюються, а хребці стають на свої місця, так що кращої вправи для хребта не придумати.

Правильно і повноцінно харчуйтеся, більше ходіть пішки і спіть не менше семи годин, при цьому вибравши для відпочинку ортопедичну подушку і матрац.

Якщо з болями не вдається впоратися самостійно, зверніться за допомогою до професійного мануального терапевта і не захоплюйтеся самолікуванням.

Бійтеся стресів! Саме вони – наріжний камінь зайвої напруги хребта.

Не виконуйте фізичні вправи, якщо біль стає нестерпним.

Джерело

Поділись


Новини партнерів