Поганий кровообіг в ногах: симптоми та ефективні методи лікування

Кров – одна з головних складових в організмі людини, відповідальна за транспортну функцію. Саме вона переміщує по організму життєво важливі елементи і усуває шкідливі речовини. Порушення кровообігу іноді виникають раптово. Але в будь-якому випадку вони свідчать про серйозні неполадки в роботі організму.

Симптоми поганого кровообігу в ногах

Чим раніше ви виявите ознаки порушення кровообігу, тим простіше усунути наслідки. Безліч захворювань взаємопов’язані з системою кровообігу. До них відносяться варикоз, тромбоз, серцеві хвороби – це невелика частина причин, які можуть призвести до поганого кровообігу в нижніх кінцівках.

Як встановити, що у вас є неприємності з судинами в нижніх кінцівках? Виражена на шкірі судинна “сіточка” – найочевидніший і ранній симптом порушення кровообігу в ногах. Але крім нього є й інші маячки, на які важливо звертати увагу і своєчасно проходити обстеження.

Можуть спостерігатися такі симптоми поганого кровообігу в ногах:

  • наявність набряклих судин і незначне оніміння нижніх кінцівок;
  • посилена чутливість до холоду – ноги починають мерзнути навіть в теплу погоду;
  • зміна відтінку шкіри на пальцях – вона набуває синюшного або червонуватого відтінку, але на початковій стадії шкіра може бути просто блідішою, ніж на інших ділянках тіла;
  • наявність судом в ногах (частіше в литкових м’язах);
  • збої в артеріальному тиску і ін.

Звичайно, вище вказані далеко не всі симптоми порушення кровопостачання в ногах, а лише основні, які найбільш часто зустрічаються.

Причини поганого кровообігу

Серед різноманіття проблем з кровообігом варто виділити найосновніші:

  1. Мала рухливість протягом дня (особливо це стосується людей, що мають сидячу роботу).
  2. Пристрасть до алкоголю і паління.
  3. Вагітність.
  4. Захворювання нервової системи і стресові ситуації.
  5. Високий артеріальний тиск.
  6. Інфекційні захворювання.

Як відновити кровообіг в ногах

При ознаках порушеного кровообігу в нижніх кінцівках важливо визначити причину і направити всі сили на її усунення – для цього не затягуйте з консультацією лікаря, пройдіть ретельну діагностику, зробіть УЗД (доплерографію) вен. Докладне дослідження допоможе попередити помилки при терапії і дасть можливість уникнути операції.

Грунтуючись на результатах УЗД, лікарі виписують медикаментозні засоби, що призводять до венозного розширення. До них відносяться мазі судинорозширювальної дії, медикаменти, що поліпшують судинну прохідність, спазмолітичні засоби – в будь-якому випадку, лікування підбирається індивідуально.

Народні методи

У домашніх умовах також можна поліпшити місцевий кровообіг. Найкраще з цим завданням впорається контрастний душ. Він відмінно допомагає відновити тонус судин, будучи своєрідною гімнастикою. Різниця температури спочатку має бути незначною – 5-7 градусів. Згодом цей діапазон дозволено розширювати. Така лікувальна методика сприяє тренуванню системи судин. Завдяки цьому вени на ногах стають пружними.

Рух крові можна нормалізувати, роблячи масаж. Шляхом розтираючих рухів у напрямку зверху вниз є шанс позбутися від набряків.

Проста гімнастика також поліпшить циркуляцію крові, навіть якщо проміжок виконання займе 10-15 хвилин. Лікувальні засоби, якими можна користуватися вдома, прийнято вважати профілактичними.

Таким чином, при появі перших ознак порушення кровообігу в ногах, не варто зволікати. Навіть слабо виражені ознаки можуть стати початком серйозного захворювання.

Матеріали носять ознайомчий характер. Пам’ятайте, самолікування – небезпечне для життя, за консультацією обов’язково звертайтеся до лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів