Непереносимість лактози: 5 прихованих ознак того, що ви в групі ризику

Лікарі і дієтологи попереджають: не варто на догоду моді повністю відмовлятися від молочних продуктів: корисні ненасичені жири, кальцій і вітамін D, яких багато в молоці, сирах, йогурті і сирі, необхідні нашому здоров’ю. Єдиний виняток – непереносимість лактози. Але як визначити, чи дійсно це ваш випадок? Нижче ми наводимо основні симптоми цього синдрому – зверніться до лікаря, якщо регулярно помічаєте за собою хоча б половину з тих, що в списку.

Здуття живота і підвищене газоутворення
Якщо ви регулярно «розраховуєтесь» за кожну склянку молока або порцію йогурту відчуттям здуття живота і підвищеним газоутворенням, це може свідчити про те, що ваш організм не може повністю переварити молочні продукти. Можливо, у вашому організмі і правда не вистачає ферменту, який відповідає за розщеплення молекул цукрів в лактозі, допомагаючи їм всмоктуватися в стінки кишечника. Якщо ваш живіт роздувається і бурчить після кожної порції «молочки», можливо, вам варто звернутися до лікаря.

Біль в животі
Якщо лактази в організмі недостатньо, наше тіло в спробах розщепити молекули лактози може «втягувати» в кишечник більше рідини: в поєднанні з газами це може привести до утворення діареї, бурчання в животі і навіть болю. Якщо ця неприємність відбувається регулярно, а молочні продукти, які ви з’їли, безумовно були свіжими, можливо, причиною тому дійсно непереносимість лактози.

Почуття нудоти
Ступінь непереносимості лактози варіюється у різних пацієнтів і, отже, різними бувають її прояви: в деяких випадках спроба з’їсти молочні продукти може призвести до нападів нудоти. Лікарі відзначають, що цей симптом зустрічається не дуже часто, але якщо це ваш випадок і якщо ви відчуваєте нудоту після вживання молочних продуктів регулярно, вам варто звернутися до лікаря.

Ви виключили всі інші діагнози
Судоми, діарея, нудота – всі ці симптоми характерні для різних запальних захворювань кишечника, в тому числі синдрому подразненого кишечника і хвороби Крона. Перш ніж здавати тести на недолік лактази, варто виключити всі інші можливі причини. І, звичайно, важливо пам’ятати про головну особливість симптомів непереносимості лактози: всі вони наступають виключно після вживання молочних продуктів.

Як визначити?
Найпростіший спосіб – здати тест на рівень водню. Справа в тому, що коли людина з дефіцитом лактази перетравлює молочні продукти, бактерії кишечника виділяють в кров водень. Його рівень і зможе визначити тест і, в залежності від результату, лікар зможе сказати точно, чи є у вас непереносимість лактози.

Джерело

Поділись


Новини партнерів