Фахівці назвали продукт, здатний захистити від гіпертонії

Щоденна пляшечка з несолоним томатним соком об’ємом в 200 мілілітрів знижує ризик хвороб серця, як показало нове дослідження. Томатний сік знижує артеріальний тиск і показники холестерину у людей, що входять до групи ризику. Втім, деякі експерти вже піддали критиці результати цього дослідження, так як його автори не брали до уваги інші продукти харчування, що вживалися учасниками спостережень, а також їх загальний образ життя.

Дослідження проводилося вченими з Медико-стоматологічного університету Токіо, в ньому взяла участь 481 людина, за якими спостерігали протягом року. Всім їм давали так багато томатного соку, як їм хотілося. Добровольці вели щоденники, в які записували точну кількість соку, що вживається кожен день, а також зміни у здоров’ї, які вони спостерігали у себе.

Переважна більшість учасників експерименту вживали одну пляшку з 200 мілілітрів томатного соку щодня. У 94 добровольців показники артеріального тиску протягом цього періоду впали на 3%. Йшлося про людей, що мали предгіпертонію або повноцінну гіпертонію, але не отримували відповідного медикаментозного лікування. В абсолютних показниках це відповідало зниженню тиску на 4 мм ртутного стовпа, в середньому. Серед тих, у кого фіксувався підвищений рівень холестерину, 125 осіб змогли за допомогою томатного соку знизити його показники на 3,3%. Нагадаємо, що холестерин блокує кровоносні судини, що може призводити до інфарктів і інсультів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів