Захворювання кишківника: 7 симптомів і 3 рекомендації

Кишечник є органом з добре розвиненою іннервацією. У ньому така ж кількість нервових клітин, що і в спинному мозку. Кишечник приймає і відправляє імпульси, реагує на все, що відбувається в організмі. Він нерозривно пов’язаний з ЦНС. Багато людей вважають, що кишечник – це покірливий слуга головного мозку і тільки виконує його команди. Насправді, мозок також реагує на посили травної системи. Тому коли орган не здоровий, головний мозок обов’язково отримає відповідний сигнал.

Симптоми порушень у функціонуванні кишечника

Розрізняють 7 симптомів захворювань кишечника, які повинен знати кожен:

  • Надмірне виділення газів.
  • Формування білого нальоту на язиці. Особливо він помітний після прийому їжі.
  • Слабкість після сну, затуманення свідомості. Щоб «прийти в себе» людині потрібен певний час.
  • Важкість в тілі, загальмованість рухів.
  • Часті інфекційні захворювання, причому на перший погляд вони не будуть пов’язані з органами травної системи.
  • Постійне нездужання.
  • Сильна втома в другій половині дня.

Як впоратися з проблемою?

Якщо людина помічає, що з її кишечником не все гаразд, потрібно допомогти органу. В першу чергу це стосується стабілізації ваги.

Щоб зайві кілограми почали зникати, необхідно нормалізувати мікрофлору кишечника. Корисні бактерії швидко переробляють поживні речовини, дозволяючи організму їх краще засвоювати. Це дасть можливість зняти інтоксикацію з організму в цілому і з головного мозку зокрема. Як тільки травлення буде налагоджене, метаболізм запуститься.

Допомогти своєму кишечнику не складно. Достатньо дотримуватися 3 простих рекомендацій.

Вживання цілющого чаю

Щоб простимулювати роботу кишечника і посилити оборот лімфи в організмі, потрібно пити спеціально приготований чай.

Рецепт:

  • У каструлю вливають 4 склянки води і доводять її до кипіння.
  • У киплячу воду додають по половині чайної ложки насіння кмину, насіння коріандру і насіння кропу.
  • Якщо людина страждає від надлишкового газоутворення, до вказаних компонентів додають половину чайної ложки пажитника.
  • Для зміцнення травної системи в напій додають шматочок очищеного свіжого імбиру.
  • Всі компоненти кип’ятять 5-10 хвилин, після чого проціджують.
  • Чай переливають в термос. Це дозволить споживати його гарячим протягом дня.
  • П’ють його з самого ранку. Останню порцію потрібно прийняти в 18:00.

Такий чай дозволяє нормалізувати роботу кишечника.

На це є кілька обгрунтувань:

Кмин з давніх пір використовують для підтримки здоров’я шлунка, для зниження газоутворення і для позбавлення від інших проблем з органами травлення. У ньому присутні антиоксиданти, харчові волокна, залізо. У комплексі, ці речовини підсилюють ферментацію їжі і нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту.

Коріандр в Аюрведі застосовують для позбавлення від розладів в роботі кишечника, а саме, для зменшення явищ метеоризму, для стимуляції травлення, для купірування запальних процесів і усунення спазмів. На смак його насіння дуже приємне, воно додає напою горіхового відтінку.

Фенхель використовують для лікування синдрому роздратованого кишечника. Він знімає напругу з гладкої мускулатури, розбиває зайві бульбашки газу, стимулює кишечник до перетравлювання їжі. Якщо людина хоче зробити своє дихання свіжим, то можна просто пожувати кілька насіння кропу.

Корекція режиму харчування

Багато людей вживають базову частину свого добового раціону саме ввечері. Це перевантажує систему травлення. Фахівці рекомендують з’їдати основну частину добового меню під час обіду.

Як показують дослідження, люди, які харчуються вечорами (мова йде про споживання великої кількості їжі) витрачають менше енергії в нічний час. Це сприяє розвитку ожиріння і цукрового діабету 2 типу.

Збагачення меню харчовими волокнами

Люди дуже часто недоотримують харчові волокна. Фахівці називають це основною причиною млявого кишечника і регулярних запорів. Середня добова норма харчового волокна для дорослої жінки становить 25 г, а для чоловіка – 38 г. На ділі споживаний обсяг клітковини не перевищує 15 г. Дефіцит очевидний. Тому для підтримки здоров’я кишечника потрібно збагатити раціон харчовими волокнами.

Щоб виправити ситуацію щовечора потрібно вживати в їжу чайну ложку лляного насіння. Його необхідно додавати в склянку води, розмішувати і пити швидкими ковтками.

Така проста міра дозволяє наситити організм харчовими волокнами, очистити кишечник, надати корисній мікрофлорі поживні речовини.

Всі перераховані рекомендації позитивним чином позначаться на здоров’ї травної системи і організму в цілому.

Джерело

Поділись


Новини партнерів