10 аналізів, які варто здати, якщо не можете схуднути

Практично кожна з нас хоч раз в житті замислюється про те, що параметри її фігури потребують певної корекції. В якості способу вирішення проблеми зазвичай виступає одна з найбільш розрекламованих дієт. З лікарями радяться небагато людей: вважається, що для того, щоб скинути кілька зайвих кілограмів, стороння допомога не потрібна. На жаль, позитивного результату досягають далеко не всі.

Якщо не виходить схуднути, доцільно здати ці 10 аналізів

Складання оптимального раціону – справа досить складна і потребує професійного підходу. Крім того, позбутися від надмірної ваги лише за допомогою харчових обмежень навряд чи вийде: правильне харчування має поєднуватися з розумними фізичними навантаженнями.

Але буває, що жінка користується рекомендаціями фахівців, суворо дотримується їхніх порад, а зусилля все одно не дають ефекту. Така ситуація може бути обумовлена ​​ендокринними порушеннями. Сьогодні ми поговоримо про дослідження, які варто зробити тим, хто довго і безуспішно намагається схуднути.

Тироксин і трийодтиронін

Гормони щитовидної залози тироксин (Т3) і трийодтиронін (Т4) беруть безпосередню участь в обмінних процесах, регулюють їх інтенсивність і швидкість. Відхилення концентрації тироксину і трийодтироніну від норми в ряді випадків призводять до неконтрольованого набору ваги.

Тиреотропний гормон

Тиреотропний гормон (ТТГ) виробляється гіпофізом. Він регулює діяльність щитовидної залози і від нього залежить процес продукування гормонів Т3 і Т4. Знижений вміст ТТГ в крові веде до гіпотиреозу, одним із симптомів якого є ожиріння.

Рівень глюкози в крові

Концентрація глюкози в крові здорової людини – величина непостійна. Її значення можуть коливатися в залежності від статі і віку, часу доби, фізичних навантажень, прийомів їжі і навіть перенесених стресів і травм. Аналіз на визначення рівня глюкози необхідно здавати натще. Якщо результат перевищує 6 ммоль на 1 л, це свідчить про проблеми з вуглеводним обміном і високий ризик розвитку діабету (або вже наявному цукровому діабеті), який часто супроводжується набором зайвої ваги.

Глікозильований гемоглобін

Визначення рівня глікозильованого гемоглобіну дає уявлення про засвоєння організмом цукрів протягом тривалого терміну (зазвичай 3 місяців). Концентрація цього білка в крові, що не перевищує 5,9%, вважається нормою. Вміст глікозильованого гемоглобіну вище 8% зазвичай спостерігається у пацієнтів, які страждають на цукровий діабет. При високому рівні глікозильованого гемоглобіну спроби схуднути за допомогою дієт не просто не вдаються – вони можуть завдати шкоди здоров’ю.

Інсулін

Це гормон підшлункової залози, який здійснює регулювання вуглеводного обміну. Підвищена концентрація інсуліну в крові призводить до надмірного апетиту, а також активізує утворення жирових депо. Природно, це створює високий ризик розвитку ожиріння.

Глюкозо-толерантний тест

Результат цього дослідження показує, як швидко організм засвоює глюкозу. Процедура проводиться натщесерце і включає кілька етапів. Спочатку у пацієнта вимірюють рівень глюкози в крові і пропонують випити склянку солодкої води. Потім тест повторюють через 30, 60 і 90 хвилин і складають графік, за яким можна оцінити поступове зменшення концентрації глюкози. Відхилення отриманих показників від нормативних свідчить про наявність прихованого діабету або переддіабетичний стан.

Естрадіол

Зайва вага може бути обумовлена високим рівнем гормонів, відповідальних за розвиток підшкірної жирової клітковини. Одна з таких речовин – естрадіол. Він регулює формування жіночих вторинних статевих ознак, бере участь в становленні менструального циклу. Надлишок естрадіолу в крові викликає прискорене відкладення жирів в області живота і стегон, характерне для жіночого організму (ожиріння за жіночим типом).

Кортизол

Кортизол – гормон наднирників, який бере активну участь в регулюванні енергетичних процесів. Він відповідає за реакцію організму на стрес, яка виражається в тому числі в вивільненні запасеної в жировій клітковині енергії і її перенесення до органів і тканин. Низький вміст кортизолу в крові призводить до гальмування процесів такого роду і утворення зайвих жирових запасів.

Тестостерон

Це один з основних чоловічих гормонів, але в організмі жінки він теж присутній. Балансом тестостерону і естрадіолу визначається нормальне функціонування жіночої репродуктивної системи. Як надлишок, так і нестача чоловічого гормону зазвичай стає причиною збоїв обмінних процесів, що тягне за собою набір зайвої ваги.

Фолікулостимулюючий і лютеїнізуючий гормон

Лютеїнізуючий гормон (ЛГ) і фолікулостимулюючий (ФСГ) гормони виробляються в гіпофізі і регулюють роботу яєчників. Якщо у жінки набір зайвої ваги відбувається паралельно з порушеннями менструального циклу, це може говорити про дисбаланс ФСГ і ЛГ в крові. Ендокринна система людського організму чутлива до будь-яких змін в харчуванні та способі життя. Коли залози внутрішньої секреції працюють неправильно, боротися з надмірною вагою за допомогою дієт і занять спортом може бути не тільки марно, але й небезпечно. Якщо спроби схуднути не приносять результатів, варто звернутися до ендокринолога і здати аналізи на гормони. Якщо виявиться, що причина зайвої ваги в гормональному дисбалансі, її усунення дозволить схуднути.

Джерело

Поділись


Новини партнерів