Лікар розповів, кому слід забути про засмагу 

Захворюваність на рак шкіри – меланому – зростає рік від року. Меланома – одна з агресивних форм раку: врятувати людину можна, якщо діагноз поставлений на ранній стадії. На 74 % ризик виникнення цього захворювання збільшує засмага. Меланома виглядає як плямочка на шкірі неоднорідного кольору, з нерівними межами і асиметричною формою. Лікарі радять спостерігати за всіма родимками на тілі.

Якщо родимка (невус) почала змінювати колір або рости, а також була травмована – це привід звернутися до дерматолога-онколога. Поява нових родимок після 25 років також є небезпечним сигналом. Якщо ви нарахували у себе більше 30 невусів, то сонце вам категорично заборонено.

Однак багато людей такі застереження лікарів не сприймають серйозно: влітку пляжі забиті любителями позасмагати, і далеко не у кожного, на щастя, буде поставлений страшний діагноз. Справа в тому, що здатність відносно безпечно засмагати – генетична. Не так давно співробітники медико-генетичного центру Genotek обстежили майже 6 тисяч людей: виявилося, що генетичний захист від сонячних опіків є тільки у 1,5 відсотка учасників експерименту.

А ось 4 відсотки опинилися в групі найменш захищених: у них виявили мутації в генах, відповідальних за синтез меланіну. Це означає, що в одних і тих же умовах одні люди можуть отримати гарну засмагу, а інші – серйозні сонячні опіки.

У будь-якому випадку, засмагати лікарі рекомендують обережно. Щодо безпечних годин – з 9 до 11 та з 16 до 18, і то при наявності сонцезахисного крему.

Джерело

Поділись


Новини партнерів