Залежність від кофеїну: натуральні засоби для позбавлення від неї

Не варто забувати про те, що кава – це не єдине джерело кофеїну. Є й інші напої, від яких також доведеться відмовитися. Синдром відмови від кофеїну може проявлятися у вигляді підвищеної сонливості, дратівливості, проблем з концентрацією уваги, а також легкої депресії. Дізнайтеся, які домашні засоби допоможуть вам з ним впоратися.

Як побороти залежність від кофеїну за допомогою народних засобів

Кава впливає безпосередньо на мозок, викликаючи стан неспання. Цим вона зобов’язана тому, що стимулює центральну нервову систему. У свою чергу, це може сформувати залежність від кофеїну. Тобто при відмові від містять напоїв, в яких він міститься, ви будете відчувати справжній абстинентний синдром.

Даний синдром може викликати сонливість, дратівливість, проблеми з концентрацією уваги, а також депресивний стан. Далі ми поділимося з вами домашніми засобами, які допоможуть подолати залежність від кофеїну без негативних наслідків.

Чому вам варто подолати залежність від кофеїну?

Відмова від надмірного вживання кофеїну принесе багато користі. Наприклад, це допоможе вам схуднути. Адже напої, що містять кофеїн, є «порожніми калоріями» і сприяють накопиченню жирових запасів.

Ще однією перевагою відмови від кави є зниження частоти епізодів шлункового рефлюксу (якщо така проблема вас турбує). Адже кислотність кави пов’язана з травним дискомфортом, нетравленням шлунка, а також дисбалансом кишкової флори. І останній позитивний момент, який варто тут згадати, – це зниження стресу. Адже кофеїн підвищує рівень катехоламінів – нейрогормонов, пов’язаних зі стресом. Найвідоміший з них – адреналін.

Для того щоб повністю відмовитися від кофеїну і при цьому не страждати від дискомфорту, викликаного синдромом відміни, рекомендуємо поступово знижувати його споживання. Наприклад, на 25%. Так, потроху ви зведете його кількість в вашому раціоні до нуля.

У свою чергу, ці продукти допоможуть вам швидше подолати залежність від кофеїну.

1. Кокосова вода

Рідина, яка міститься в кокосовому горісі, – поживний і дуже корисний напій. До її складу входять ензими, які дозволяють очистити організм, а також електроліти, які є джерелом енергії і заповнюють запас поживних речовин.

Також цей натуральний напій додає сил і дозволяє позбутися від загальмованості тіла і розуму. Він допомагає боротися з втомою, викликаною відмовою від кофеїну.

Можна сказати, що кокосова вода – природна альтернатива спортивним напоям з електролітами. Вона прекрасно заповнює водний баланс і при цьому бореться з такими симптомами, як нудота, дискомфорт і важкість у шлунку.

2. Пребіотики

З одного боку, вони сприяють зростанню корисної кишкової мікрофлори, покращуючи здоров’я шлунково-кишкового тракту. Крім того, пребіотики стимулюють імунну систему і таким чином допомагають очистити організм від токсинів. Все це дуже корисно для боротьби з симптомами синдрому відміни кофеїну.

З іншого боку, пребіотики допомагають очистити кишечник від відходів травлення. Два приклади таких продуктів – це йогурт і соєве молоко. Існують також харчові добавки з пребіотиками, які дають той же ефект.

3. Чай з імбиром

Його люблять за приємний аромат і пряний смак. Але цим користь цього напою не вичерпується. Адже імбирний чай є натуральним засобом для поліпшення травлення. Він допомагає краще розщеплювати їжу, що надходить в шлунок. Ще однією перевагою є те, що він допомагає регулювати рівень цукру в крові, а тому дозволяє підтримувати концентрацію уваги протягом тривалих періодів часу.

Важливою властивістю імбирного чаю є те, що він дозволяє регулювати кишковий транзит. Отже, він запобігає ще один неприємний наслідок прийому кофеїну – розлад шлунка. Крім цього, такий чай позитивно впливає на пам’ять і піднімає настрій.

4. Чай з м’яти

М’ята володіє безліччю корисних властивостей. Якщо ви хочете подолати залежність від кофеїну, м’ятний чай допоможе усунути нудоту, головний біль і стрес.

Його регулярне вживання має розслабляючий ефект, допомагає заспокоїтися, коли ви схвильовані, і зосередитися, коли, навпаки, загальмовані. Радимо пити м’ятний чай щоразу, коли ви відчуваєте наслідки відмови від кофеїну.

5. Чай з часнику

Перш за все часник відомий як потужний природний антибіотик. Тому чай з часнику рекомендують для того, щоб запобігти застудним захворюванням і в цілому зміцнити імунітет. Маловідомим фактом є те, що чай з часнику допомагає побороти залежність від кофеїну. Як саме? Він надає заспокійливий ефект.

Як і пребіотики, чай з часнику покращує кишковий транзит природним чином, а також очищає організм від токсинів, які можуть викликати хвороби. Пийте його два рази в тиждень, і скоро ви забудете про кофеїн.

6. Чай з ромашки

Ця лікувальна рослина відома всім. Для приготування чаю використовують сушені суцвіття ромашки, які мають приємний аромат і гіркуватий смак. Ромашка володіє безліччю корисних властивостей. Ось лише частина з них: вона поліпшує травлення, бореться з метеоризмом, має седативну, тонізуючу і спазмолітичну дію.

Настій ромашки позбавляє тіло і розум від стресу, знімає неспокій. Тому при відмові від кофеїну варто пити його частіше.

Джерело

Поділись


Новини партнерів