6 способів, які можуть допомогти прибрати жир на животі

Область живота – одна з найпроблемніших: їй властиво швидко накопичувати зайве і втрачати стрункі обриси. Фахівці розповіли, які способи допомагають в боротьбі з жиром на животі.

Експерти пояснюють, що росту живота сприяє вісцеральний жир – жир, який оточує внутрішні органи. У малих кількостях вісцеральний жир важливий для нормальної роботи організму, але його надмірна кількість може привести до серйозних порушень – наприклад, до змін у виробництві гормонів і повноти. За словами відомого британського дієтолога Генрієтти Нортон, вісцеральний жир може стати причиною дуже широкої талії навіть у людей, струнких в цілому.

Як зрозуміти, чи є у людини надлишок вісцерального жиру? Дієтолог пропонує орієнтуватися в цьому питанні на індекс маси тіла. Якщо ІМТ перевищує 12, отже, проблема існує і її необхідно вирішувати. Надлишки жиру в області живота дуже небезпечні для серця і судин – навіть при нормальній масі тіла концентрація жиру на животі підвищує ризик розвитку інфаркту та інсульту.

Які ж способи можуть допомогти зменшити відкладення жиру на животі?

Обмеження споживаних жирів. Генрієтта Нортон радить повністю відмовитися від вживання шкідливих для судин трансжирів. Трансжири містяться у великій кількості продуктів. На етикетці наявність таких жирів в продукті можуть означати назви «кулінарний жир» або «гідрогенізований жир», «сатурований жир», «тверде рослинне масло». В цілому споживання жирів має бути зведено до рівня, що не перевищує 30% від загального раціону.

Фізична активність. На думку експерта, 150 хвилин аеробних навантажень в тиждень підтримують активний метаболізм, завдяки якому інтенсивніше спалюється вісцеральний жир, що робить живіт товстим. Взагалі, вісцеральний жир легко накопичується в результаті малорухливого способу життя, але так само і легко спалюється при достатній фізичній активності.

Спокій. Дієтолог Генрієтта Нортон вказує на те, що стабільний психологічний стан дуже важливий для стрункості. Схильність до стресу веде до посилення вироблення в організмі гормону кортизолу, що впливає на обмін речовин. Зокрема, через такий вплив погіршується обмін поживних речовин, які починають активно працювати для збільшення жирової тканини.

Клітковина. Для боротьби з жиром, в тому числі на животі, дуже корисно їсти продукти, насичені клітковиною – це овочі, фрукти, бобові, деякі зернові (овес). Клітковина вбирає воду, утворюючи масу, яка уповільнює рух їжі по травному тракту. Таким чином, відчуття ситості виявляється довшим, що знижує апетит і дозволяє їсти менше.

Вправи. Зазвичай, щоб прибрати жир на животі, люди починають робити вправи на прес. Але насправді на обсяг живота такі вправи впливають не дуже ефективно. Ходьба, біг, плавання справляються з цим набагато краще – ці вправи зменшують рівень цукру в крові і мінімізують метаболічні порушення.

Відмова від цукру. Щоб прибрати жир на животі, необхідно відмовитися від рафінованих вуглеводів – перш за все, від цукру. У раціоні не повинно бути газованої, пакетованих соків, солодких спортивних напоїв, алкоголю. Джерелом цукру в харчуванні повинні бути тільки фрукти.

Джерело

Поділись


Новини партнерів