Високий артеріальний тиск: чому підвищується і що з цим робити

У Вас високий артеріальний тиск? Не біда! Відомий доктор Шішонін в своїй лекції дуже просто і зрозуміло пояснює причини підвищення тиску і що з цим робити. Нижче Ви знайдете короткий конспект цієї невеликої лекції. Зверніть увагу! Перегляд лекції не замінює консультації лікаря і грамотної медичної допомоги.

Думка експерта: чому підвищується тиск

Людський мозок дуже чутливий до концентрації кисню в крові. Кисень дуже важливий для роботи мозку. Тому будь-яке підвищення навантаження на тіло, що приводить навіть до незначного дефіциту кисню, відразу ж підвищує частоту і силу скорочень серця. Це допомагає підняти рівень кисню на потрібний рівень за рахунок посилення циркуляції крові в області мозку і збільшення артеріального тиску.

На думку доктора Шішоніна, головна причина підвищення артеріального тиску полягає в порушенні кровообігу в області шиї. У мозок надходить менше крові, і, отже, кисню.

При зниженні концентрації кисню в крові, спрацьовують захисні рефлекторні механізми (каротидні рефлекси). Вони призводять до посилення роботи серця і підвищення артеріального тиску навіть у стані спокою.

Таким чином, підвищений артеріальний тиск, в більшості випадків, є всього лише захисним рефлекторним актом, а не якимось захворюванням. Це реакція організму на локальне порушення кровообігу.

Що призводить до зниження надходження кисню в мозок?

Шийні хребці мають особливу будову. В їх бічних відростках є отвори, через які проходять мозкові артерії.

Ці ж відростки з’єднані з безліччю дрібних, але дуже сильних м’язів. М’язи утримують хребці і захищають судини.

У деяких ситуаціях, головним чином при психологічному стресі, виникає спазм цих м’язів. Спазм – це неконтрольоване захисне скорочення. М’язи скорочуються, хребці можуть зміститися. При цьому може змінитися зазор судин. У мозок надходить менше крові, і, отже, кисню. Мозок швидко реагує на нестачу кисню захисними рефлексами. Серце отримує сигнал збільшити кровотік і артеріальний тиск.

Іншими причинами спазмів м’язів в області шиї можуть бути: травми, неправильна поза протягом робочого дня, довге сидіння за монітором, слабкість м’язів шиї, порушення постави, хімічна інтоксикація (наприклад, після прийому алкогольних напоїв).

Таким чином, напруга в області шиї може призвести до підвищення артеріального тиску.

Що робити, щоб знизити артеріальний тиск?

Насамперед необхідно звернути увагу на стан м’язів шиї і поставу. Майже напевно Ви виявите напругу і скутість в області шиї і плечей. А постійна сидяча робота за комп’ютером неминуче призводить до перенапруження м’язів шиї і порушення постави.

Одним із способів вплинути на артеріальний тиск, знизити його, є спеціальний комплекс вправ для шиї. Автором комплексу є доктор Шішонін. Дивіться комплекс на відео нижче.

Ця гімнастика допомагає привести м’язи шиї в порядок. Це негайно призводить до нормалізації артеріального тиску.

Джерело

Поділись


Новини партнерів