Антидепресанти можуть зруйнувати життя людини

Мільйони пацієнтів необхідно попереджати про важкі побічні ефекти цих ліків. Таку думку висловили вчені Королівського коледжу психіатрії Великобританії.

Британські лікарі отримали чітке розпорядження повідомляти мільйонам пацієнтів, які отримують рецепти на антидепресанти, про те, які важкі побічні ефекти їх можуть очікувати. Вперше в історії Королівський коледж психіатрії визнав, що ці ліки можуть спровокувати побічні ефекти, здатні тривати місяцями. Можливо, це дещо знизить обсяг надмірного використання даних препаратів, адже тільки в Англії кількість щорічно прийнятих таблеток обчислюється сотнями мільйонів штук.

Протягом довгих років медична спільнота применшувала складність процесу відмови від антидепресантів, стверджуючи при цьому, що абстинентний синдром буде м’яким, а його тривалість не перевищить одного-двох тижнів. Однак тепер експерти з Королівського коледжу психіатрії визнали, що деякі пацієнти відчувають важкі побічні ефекти, які можуть тривати місяцями. Отже, ризик подібного роду проблем потрібно обговорювати з пацієнтами ще до того, як вони почнуть приймати ліки.

Природно, що дане оголошення не є закликом до повної відмови від антидепресантів, адже затяжна депресія потребує лікування, включаючи не тільки психотерапевтичний, а й медикаментозний підходи. Депресія загрожує серйозними ускладненнями для різних аспектів здоров’я, і такі люди становлять небезпеку для себе і для оточуючих. Їм необхідно допомагати, а страждати поодинці, розраховуючи тільки на свою силу волі, зовсім не варто.

Джерело

Поділись


Новини партнерів