Лікарі розповіли, як їсти морозиво в спеку і не захворіти

Переохолодити горло влітку дуже легко. Адже морозиво вибирають максимально холодне, воду переважно беруть з холодильника. А якщо на вулиці спека, то хвороба не змусить себе чекати.

Як і скільки можна з’їсти морозива і випити води, щоб не захворіти, а також які заходи першої допомоги існують, розповів лікар-оториноларинголог Володимир Зайцев.

Кількість і якість

Перший небезпечний момент з усім холодним, будь то морозиво або крижана вода, – різниця температур. Якщо на вулиці +35, а ви увійшли в охолоджене кондиціонером приміщення і взяли фруктовий лід або воду з холодильника і почали пити залпом, хвороба фактично гарантована. Також варто звертати увагу і на кількість з’їденого або випитого. Якщо людина з’їдає великий обсяг морозива (а навіть один брикет або стаканчик – це вже досить багато), вона тим самим сильно переохолоджує мигдалики і слизову оболонку задньої стінки глотки. Відповідно, чим більше продукту, тим більше переохолодження. Особливо небезпечно практикувати таке безконтрольне споживання крижаних продуктів тим, у кого вже є хронічний тонзиліт: в такій ситуації можна легко викликати його новий напад. Але і від гострої ситуації теж ніхто не застрахований.

Можна їсти не більше однієї порції морозива в день. Це і так багато, адже в ній як мінімум близько 100 г замороженого продукту, а то і всі 150 г. Важливо пам’ятати і про те, що морозиво – вкрай калорійний продукт, тому не варто споживати його без міри хоча б навіть з метою збереження фігури і попередження таких ускладнень, як цукровий діабет. Що стосується холодних напоїв, то їх також треба пити акуратно, невеликими ковтками, а не накидатися на пляшечку або склянку. Адже для слизових така крижана рідина – стрес, починається переохолодження, і організм тут же реагує на нього різким запаленням.

Що враховуємо?

В першу чергу важлива міра. Морозиву треба дати злегка підтанути. Наприклад, вдома це зробити зручніше: достатньо взяти морозиво з морозилки, покласти на блюдечко хвилин на 5 і дати йому трохи розм’якнути. І на вулиці теж не варто відразу накидатися на нього.

У процесі вживання морозива треба стежити за собою. Якщо з’явилися ознаки того, що горлу некомфортно, тобто ви вже відчуваєте надлишок холоду, треба набратися сили волі і просто викинути морозиво в урну. Якщо це відбувається вдома, його можна знову заморозити. У нас же практично ніхто так не робить, всі намагаються доїдати до кінця. Наприклад, ситуація: мама купила морозиво дитині, собі і татові. Батько з’їв свою порцію, йому нормально, дитина з’їла тільки половину і віддала решту татові доїсти, мама подужала 2/3 і теж віддала татові. В результаті тато хворіє. В жодному разі не можна переборщувати: їжте рівно стільки, скільки вам комфортно.

З крижаною водою те ж саме. Якщо ви дістали пляшку з холодильника, спочатку акуратно спробуйте воду губами, оцініть температуру. Якщо напій занадто холодний, не експериментуйте. Не бійтеся навіть поставити його в мікрохвильовку, щоб злегка підігріти. Звичайно, це не означає, що пити слід виключно теплу воду, але й від крижаної варто утриматися.

Загартовування

У багатьох є стійка думка, що, коли горло болить, ситуацію зіпсувати вже не можна, тому допустимо їсти морозиво. Так робити не можна. Переохолодження запаленої слизової призведе до серйозних ускладнень.

Якщо хочеться їсти морозиво без страху, варто застосовувати просту методику загартовування. Підготуйте свіжовичавлений апельсиновий сік і розлийте його по спеціальним формочкам для льоду. Заморозьте. Ось ці маленькі крижинки і допоможуть підготувати горло до навантажень. Їх треба розсмоктувати по чуть-чуть, акуратно. Можна їсти їх 2-3 рази в день, але не більше однієї штуки за раз. Це стане гарною стимуляцією слизових оболонок до вироблення свого міцного імунітету.

Є ще один спосіб знизити ризики. Якщо людина страждає від періодичних, але регулярних захворювань горла або просто боїться захворіти, вона може використовувати звичайний чай в якості помічника. Йдеться про помірно гарячий напій, зрозуміло, що він не повинен бути палючим. Далі схема наступна: відкусили морозиво, проковтнули, зробили ковток чаю. Це дійсно працює і зігріває тканини. Охолодили слизову, зігріли – контрасту тут не вийде, а переохолодження виключається. Або можна з’їсти повну порцію підталого морозива, а потім відразу ж випити склянку гарячого чаю.

Перша допомога

Якщо все ж сталося так, що в горлі відчувається дискомфорт, починається першіння і з’являються інші неприємні симптоми, є варіанти першої допомоги. Дідівський спосіб – 2 ч. л. соди (може вистачити і однієї, наприклад, дітям), від 1 до 3 крапель йоду в залежності від того, про кого ми говоримо: дитину, підлітка або дорослу людину. 200 мл води трохи вище кімнатної температури. Все розмішати і прополоскати горло.

Те ж саме можна робити і за допомогою звичайного фурациліну. Від 1 до 3 таблеток (знову-таки залежить від віку людини) залити окропом. Поки вода остигає до комфортної температури, таблетки розчиняться. Це прості і досить ефективні методи, які можна використовувати вдома в якості екстреної допомоги. Далі варто відвідати ЛОРа, розповісти йому про морозиво або крижану воду і разом з ним підібрати лікування. При запаленні слизової глотки це зазвичай ультразвукові зрошення, зрошення на ЛОР-комбайні, змазування трьома різними антисептиками задньої стінки глотки, фізпроцедури. Все це дозволяє ефективно знімати запалення.

Джерело

Поділись


Новини партнерів