Небезпечний бутерброд: чому популярне поєднання хліба з сиром є шкідливим для здоров’я?

Хліб сприяє підвищенню ваги. Але це пов’язано не тільки з вуглеводами. Харчова добавка пропіонат, що міститься в хлібі, випічці, борошняний продукції і кормах для тварин, викликає розвиток ожиріння та цукрового діабету 2-го типу.

Це довели в експерименті на тварин і людину вчені Вищої школи охорони здоров’я при Гарвардському університеті. Це дуже авторитетна організація, що об’єднує провідних вчених з багатьох країн світу, які займаються найгострішими проблемами медицини. Дане дослідження очолював професор Амір Тайрош з Тель-Авіва. Вчені ретельно вивчили механізм дії пропіонату, і показали, як і чому він сприяє накопиченню жиру в організмі і розвитку діабету.

Добавка діє як ендокринний дизраптор (руйнівник). Так називають речовини, які втручаються в роботу ендокринної системи, і сприяє виникненню гормонально залежних захворювань у людини і тварин.

У дослідженні пропіонат викликав ланцюжок складних реакцій в обміні речовин, в результаті яких розвивалася стійкість до інсуліну і підвищувався рівень цього гормону в крові. Коли пропіонат діяв хронічно, так було в експерименті на мишах, вони отримували його протягом ста днів, і це призводило до збільшення ваги гризунів і розвитку у них цукрового діабету 2-го типу.

Люди і звірі

Людей не стали піддавати такому тривалому і жорсткому експерименту, але споживання ними пропіонату призводило до таким самих змін гормонального профілю, як і у мишей. Вчені впевнені, що добавка однаково впливає на мишей і людей. Причому, останні самі наражають себе на хронічну дію пропіонату, щоденно споживаючи продукти, що містять цю добавку. А багато людей ще й змушують їсти її і своїх домашніх тварин, купуючи їм готові корми, в яких теж буває пропіонат.

Вкрай важливо, що в експерименті вчені використовували не кінські дози пропіонату, а саме ті, які ми отримуємо зазвичай з харчуванням. У мишок дози були ще меншими, враховуючи їх вагу, але вони були еквівалентні людським.

Де і як шукати страшну добавку

Пропіонат застосовується в харчовій промисловості як консервант, який пригнічує розвиток багатьох видів бактерій, дріжджів і цвілі. Тому, він дуже ефективний проти цвілевих грибків, що зустрічаються у вигляді цвілі на хлібі, здобних виробах та інших борошняних продуктах. Традиційно ця добавка вважалася безпечною, в інструкціях в розділі про токсичність, так і писали: «Пропіонова кислота повністю засвоюється організмом». Але завдяки новим підходам в науці, все виявилося інакше.

В останні роки з’явився хліб, який не пліснявіє, тому він майже напевне містить пропіонат. Взагалі, сумлінні виробники обов’язково вказують цю речовину в складі продукту, і на багатьох видах хліба ми його знайшли.

Спробуйте самі його пошукати. Пропіонат використовують у вигляді наступних чотирьох харчових добавок:

  • Е280 – пропіонова кислота;
  • Е281 – пропіонат натрію;
  • Е282 – пропіонат кальцію;
  • Е283 – пропіонат калію.

Останні три добавки є солями пропіонової кислоти, і використовуються в харчовій промисловості навіть частіше.

Гурмани, стережіться!

Крім хліба пропіонат може бути в деяких плавлених і твердих сирах. У перші, його додають, як і в хліб, у других – він утворюється сам, в результаті так званого пропіоново-кислого бродіння при дозріванні сирів.

Поспішаємо засмутити гурманів, в першу чергу такі природні пропіонати є в хороших витриманих сирах. Як правило, вони мають виражені «глазки» або великі дірочки – ці порожнини утворюються завдяки активності пропіоновокислих бактерій. Наприклад, специфічні смак, запах і характерний малюнок «Швейцарського» сиру з великими «очима» на розрізі, безпосередньо пов’язані з цими бактеріями – вони викликають бродіння з виділенням великої кількості газу, і він роздуває такі порожнини в тілі сиру. Природно, вплив сирів на розвиток ожиріння і діабету менший, ніж хліба, адже ми їмо їх в меншій кількості і не так часто – не кожен день.

Джерело

Поділись


Новини партнерів