11 продуктів, яких варто уникати, якщо у вас проблеми зі шлунком

Здорове харчування важливе для кожної людини, але особливо ретельно вибирати продукти повинні люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Організм, ослаблений гастритом або іншим порушенням шлунково-кишкового тракту, не в змозі повноцінно перетравлювати їжу, тому йому потрібна особливе харчування.

Однак це не означає, що потрібно їсти тільки вівсянку і інші прісні страви. При проблемах зі шлунком можна повноцінно і смачно харчуватися: достатньо лише виключити з меню ряд продуктів, які згубно впливають на травлення і можуть провокувати загострення хвороби. У цій статті ми розповімо вам, якої їжі слід уникати, щоб потім не пити препарати від гастриту.

Цитрусові

Незважаючи на те, що цитрусові – багате джерело вітамінів і мінералів, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту їх слід виключити з раціону або вживати дуже в малих кількостях. Апельсини, мандарини, грейпфрути та помело підвищують кислотність шлункового соку і подразнюють слизову, тому можуть стати причиною загострення гастриту та інших шлунково-кишкових захворювань.

Жирні сорти м’яса, птиці та риби

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту необхідно вживати тільки легкозасвоєму їжу. Жирні сорти м’яса і птиці перетравлюються дуже довго, викликаючи посилене вироблення соляної кислоти, тому краще віддати перевагу дієтичній яловичині, курятині, індичці і кролятині. Однак і нежирні сорти м’яса слід пережовувати максимально ретельно, а ще краще – зробити з них фарш.

Додатково захистити шлунок можна, пропивши курс метабіотиків: вони зв’язуються з бактерією Хелікобактер пілорі в шлунку, м’яко виводять її з організму і нормалізують мікрофлору шлунково-кишкового тракту.

Гострі прянощі і приправи

Пекучі перці, часник, гірчиця, гвоздика подразнюють слизову і порушують її цілісність, роблячи її вразливою перед шкідливими мікроорганізмами. Головним агресором є Хелікобактер пілорі: бактерія проникає в мікроскопічні ранки в слизовій і провокує розвиток гастриту і виразки шлунка.

У разі виникнення проблем з шлунково-кишковим трактом необхідно виключити з раціону всі пекучі приправи і прянощі.

Смажені і копчені продукти

Смажені і копчені страви мають виразний смак і аромат, тому відмовитися від них особливо складно. Однак це просто необхідно, якщо ви не хочете отримати загострення гастриту. Кращими кулінарними методами для шлунку є приготування на пару і запікання в духовці без масла. Гурманам не варто засмучуватися: страви, приготовані такими способами, можуть бути не менш смачні, ніж смажені або копчені.

Газовані напої

Газовану воду ніяк не можна віднести до корисних продуктів, тому навіть людям зі здоровим шлунком вживати її не слід. Всі газовані напої містять штучні підсолоджувачі, підсилювачі смаку, а головне – вуглекислий газ. З’єднуючись з водою, він утворює вугільну кислоту, яка подразнює слизову шлунка. Крім того, лимонади викликають бродіння в травному тракті і уповільнюють метаболізм, який при гастриті і так знижений.

Консерви

У зоні ризику знаходяться і всі, хто любить поласувати солоними і маринованими огірочками, помідорами та іншими овочами: вони містять лимонну кислоту, оцет і велику кількість солі – всі ці добавки, хоч і натуральні, агресивно впливають на слизову шлунка. Вкрай небажані і м’ясні, і рибні консерви, і пресерви, так як вони зазвичай рясніють спеціями та олією.

Кава

Кава підсилює викид соляної кислоти в шлунку і викликає газоутворення. Наслідком цього можуть стати печія і загострення гастриту та інших хвороб травного тракту. Якщо у вас проблеми зі шлунком, то вживання улюбленого напою доведеться знизити до мінімуму.

У міжсезоння від кави взагалі краще відмовитися: в ці періоди імунітет слабшає, і захворювання шлунково-кишкового тракту можуть загостритися.

Гриби

Небажані з тієї ж причини, що і жирне м’ясо: вони довго і важко перетравлюються. Крім того, гриби часто стають причиною отруєнь – ще один привід відмовитися від них, якщо у вас чутливий шлунок.

Сирі овочі

Сира непротерта клітковина, яка міститься в редьці, редисці, червоній капусті, червоному і зеленому перці, щавлі, брюссельській капусті, зеленій квасолі, спаржі, артишоку, шпинаті, цибулі, стимулює активне вироблення соляної кислоти, тому може стати причиною загострення гастриту і інших проблем з шлунково-кишковим трактом. Якщо ви любите ласувати цими овочами, вживайте їх в печеному, відвареному вигляді або приготованими на пару.

Напівфабрикати

Промислові ковбасні вироби роблять з м’яса тварин, в раціоні яких переважають не натуральні компоненти, а різні білкові добавки, стимулятори росту, гормони. Крім того, для поліпшення смаку і кольору в ковбасу і сосиски додають різні спеції і консерванти. Тому регулярне вживання напівфабрикатів – вірний спосіб в майбутньому лікувати гастрит або виразку.

Сильно ризикують здоров’ям і любителі фастфуду. Високий вміст трансжирів, спецій, підсилювачів смаку та інших синтетичних компонентів робить гамбургери, картоплю фрі та іншу “швидку” їжу найлютішими ворогами шлунка.

Кондитерські вироби

Тістечка, торти і цукерки можуть виявитися не під силу хворому шлунку, так як в них присутні різні шкідливі добавки – барвники, стабілізатори, консерванти і трансжири, які можуть викликати загострення захворювань. З домашньою випічкою теж слід бути обережними, так як в її склад часом входять сухі пекарські суміші, маргарин і креми-напівфабрикати. Щоб не нашкодити шлунку, вибирайте безпечні для нього солодощі: натуральні мармелад, пастилу, желе. Головне, щоб вони не містили кислот, молочних продуктів і мали мінімальну жирність.

Джерело

Поділись


Новини партнерів