11 ознак, які вказують на слабке серце

Навіть якщо ви народилися з унікальним здоров’ям і повністю нормальним серцем, це не означає, що так буде завжди. На жаль, наш організм з роками дає збої. Серце з віком теж слабшає. Які ознаки вказують на те, що у вас слабке серце.

Ознака №1: біль у грудях
Періодичні болі в грудях можуть вказувати на слабке серце. Ми звикли, що один з головних органів в організмі знаходиться зліва, так як серцебиття чується саме в цій частині. Але насправді у вас при слабкості серця буде боліти у грудях, причому неприємні відчуття можуть віддаватися в руках, плечах, щелепі. Якщо болі в грудях стали постійними, то це привід задуматися і сходити до лікаря.

Ознака №2: задишка
Швидко ходите і відчуваєте дискомфорт в диханні? Не можете ходити довше 10 хвилин без перепочинку? Є проблеми з диханням уві сні? Бракує повітря навіть в звичайній ситуації? Швидше за все, у вас слабке серце. Навіть невелика фізична активність здатна привести до проблем. Порівняйте свої відчуття з тими, що були, скажімо, років  два тому. Якщо ви помітили погіршення, то це привід відвідати фахівця.

Ознака №3: безсоння і втома
Ви постійно відчуваєте себе розбитим, втомленим, швидко втомлюєтеся. У деяких випадках виникає безсоння. Всі ці ознаки вказують на те, що у вас може бути слабке серце. Відомий той факт, що швидка стомлюваність у людини з’являється зазвичай за тиждень до серцевого нападу. Примітно, що втому можна відчути навіть під час відпочинку.

Ознака №4: симптоми, схожі на грип
Ознаки, які зазвичай плутають з грипом, теж притаманні для проблем з серцем. До них відносять холодний піт, швидку втому, нудоту. Це говорить про проблеми з кровотоком, недостатньою кількістю кисню, який надходить в серцеву систему.

Ознака №5: набрякання ніг
Слабке серце призводить до порушень циркуляції крові. Рідини просочуються і скупчуються під шкірою, що особливо позначається на ногах – вони стають набряклими. Але опухлість може пропадати вранці, а з’являтися знову вечорами. Невеликі набряки можуть не бути небезпечними, але якщо ж стан стає все гірше і гірше, виникають труднощі при ходьбі, ви не можете вранці встати з ліжка, то це привід задуматися.

Ознака №6: запаморочення
Часті запаморочення можуть бути ознакою слабкого серця. Якщо при цьому ще й спостерігається прискорене серцебиття, то швидше за все, виникають проблеми з серцевим клапаном.

Ознака №7: кашель який не минає
Рідина може також накопичуватися в легенях, що призводить до проблем з диханням і викликає кашель. Найчастіше він постійний, дратівливий. Нерідко виникає рожевий пінистий слиз.

Ознака №8: відсутність апетиту
На слабке серце дуже часто вказує відсутність апетиту, втрата інтересу до їжі. Це пояснюється тим, що рідина в животі дає відчуття ситості, заважаючи нормальному травленню. Зауважимо, що це один з найбільш нестабільних ознак, що вказують на слабке серце. Досить часто небажання їсти пов’язано з іншими захворюваннями.

Ознака №9: тривожність
Люди, які страждають від слабкого серця, дуже часто схильні до тривожності. Вона виникає через стреси, депресії, панічні атаки, сильний страх і інших порушень. У підсумку тривога приводить до тахікардії, підвищеного артеріального тиску, а це може викликати коронарну хворобу серця.

Ознака №10: бліда шкіра
Бліда або синювата шкіра є ознакою, що вказує на слабке серце. Але це стосується тільки тих людей, у яких шкіра набула такі відтінки згодом, повинні знати, що це вказує на зменшення припливу крові через слабкість серця. Воно стає нездатним качати кров по організму, а тканини починають втрачати свій природний колір. Нерідко колір шкіри змінюється через шок, який виникає при недостатній циркуляції крові. У зв’язку з цим люди під час інсульту і інфаркту бліднуть.

Ознака №11: незвичайні плями або висип
Вважається, що при екземі збільшується ризик проблем із серцем. Тому при появі шкірного висипу або незвичайних плям, а також інших, перерахованих вище ознак, варто не зволікати і звернутися до лікаря.

Джерело

Поділись


Новини партнерів