Регулярне вживання чорниці є простим способом запобігти проблеми з серцево-судинною системою, заявили дослідники
Користь чорниці для судин і серця була підтверджена в дослідженні міжнародної групи вчених зі Словаччини, Португалії та Польщі.
«Вживання чорниці знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань», – констатували наукові фахівці.
Учасники їх експерименту протягом шести тижнів вживали по 150 грамів ягоди три рази в тиждень. В результаті у них було зафіксовано зниження рівня холестерину, глюкози, білка альбуміну і глутамілтрансферази – ферменту підвищене вироблення якого асоціюється із застоєм жовчі у жінок. Таким чином завдяки вживання чорниці знижується концентрація біомаркерів, пов’язаних з розвитком патологій серця і судин в організмі.
Дане дослідження не перше, що доводить здатність чорниці позитивно впливати на серцево-судинну систему. До цього співробітники Університету Флориди представляли дані про те, що вживання чашки чорниці в день гальмує процес переходу стану предгіпертоніі в гіпертонію.