Чоловіче безпліддя: причини і лікування

Безпліддя – це нездатність сексуально активної пари, яка не використовує протизаплідні засоби, завагітніти після одного року спроб. Проблеми з партнером-чоловіком зачіпають близько 40 відсотків безплідних пар.

Що викликає чоловіче безпліддя?

Приблизно в 30-40% випадків проблема полягає в яєчках, залозах, які виробляють сперму і тестостерон. Пошкодження яєчок може бути викликане інфекціями, такими як епідемічний паротит, а також статися через перенесену хіміотерапію, травми або хірургічне втручання.

Деякі спадкові захворювання можуть викликати низьке вироблення або відсутність сперматозоїдів або сперматозоїди, у яких знижена рухливість.

У 10-20 відсотках випадків проблема полягає в блокуванні шляху сперматозоїдів від яєчок через трубки, звані сім’явиносною протокою до статевого члена. Це може бути викликано рубцюванням від інфекції, вазектомією (операція з видалення сім’явивідної протоки і запобігання проходження сперматозоїдів) або муковісцидозом (генетичне захворювання). Зворотний рух сперматозоїдів в сечовий міхур, а не через статевий член, також може викликати безпліддя.

Рідко безпліддя виникає в результаті дефіциту гормонів. Лютеїнізуючий гормон (ЛГ) і фолікулостимулюючий гормон (ФСГ) змушують яєчка виробляти тестостерон і сперму. Будь-який стан, який знижує рівні ЛГ і ФСГ, наприклад пухлина гіпофіза, може призвести до низького вироблення сперматозоїдів або зниження рівня тестостерону в крові.

Інші проблеми можуть знизити виробництво сперми і фертильність. До них відносяться хронічні (довготривалі) захворювання, поганий загальний стан здоров’я, ожиріння, деякі ліки, які відпускаються за рецептом, та зловживання наркотиками.

Як оцінюється чоловіче безпліддя?

Лікар повинен провести медичне обстеження для виявлення ознак низького рівня тестостерону або інших станів, що впливають на фертильність. Вам також призначать аналіз сперми (часто більше одного), щоб подивитися кількість, рух і форму сперматозоїдів. Аналізи крові визначають дефіцит гормонів. Крім того, лікар може зробити трансректальне УЗД. Цей діагностичний тест призначений для пошуку розширених вен навколо яєчок, пухлин або закупорки сім’явиносних проток.

Як лікується чоловіче безпліддя?

Лікування чоловічого безпліддя залежить від причини.

Хірургія
Операція може усунути закупорку в транспортній системі сперми. Вазектомія може бути відкликана хірургічним шляхом в 85% випадків, але багато чоловіків залишаються безплідними навіть після усунення блокування. Відновлення варикоцеле з більшою ймовірністю поверне фертильність, якщо вени великі і операція зроблена до будь-якого довгострокового пошкодження.

Гормональна терапія
Якщо причина пов’язана з низьким рівнем тестостерону, то зазвичай практикується лікування гормональними ін’єкціями. Однак для відновлення фертильності можуть знадобитися роки.

Допоміжні репродуктивні технології
Інші варіанти для досягнення вагітності включають допоміжні репродуктивні технології. Ці процедури включають введення зібраної сперми в матку, змішування сперми з яйцеклітиною поза тілом (екстракорпоральне запліднення або ЕКО) або ін’єкцію одного сперматозоїда в яйцеклітину (внутрішньоцитоплазматична ін’єкція сперматозоїдів або ІКСІ).

Джерело

Поділись


Новини партнерів