Як визначити, чи є у вас непереносимість молока: відповідь фахівців

Молоко – один з найважливіших продуктів здорового харчування, джерело легко засвоюваного білка, кальцію і вітамінів. Однак воно може принести користь далеко не кожному, адже непереносимість молока зустрічається не так рідко, як здається. Що найдивніше, іноді людина навіть не підозрює, що її організм погано перетравлює молочні продукти, і списує симптоми непереносимості на звичайні проблеми з травленням. Як розібратися раз і назавжди, чи варто вам обмежувати вживання молока в своєму раціоні?

Симптоми непереносимості молока

Симптоми непереносимості лактози досить легко прийняти за харчове отруєння. Прояви дуже схожі: діарея, здуття живота, біль, нудота, дискомфорт і відчуття тяжкості в шлунку. Всі ці неприємні відчуття з’являються через якийсь час після вживання молока, але багато людей списують їх на те, що купили несвіжий продукт. Однак, якщо подібні проблеми виникають досить регулярно після вживання “молочки”, то це серйозний привід задуматися про те, чи немає у вас непереносимості лактози.

Для початку трохи теорії. Для того, щоб переварити молочний цукор – лактозу, наш організм повинен виробляти достатню кількість спеціального ферменту – лактази. У дитинстві він є практично у всіх людей, а ось надалі його вироблення у деякої частини населення поступово припиняється. Це може статися як майже відразу після закінчення грудного вигодовування, так і в дитинстві або в дорослому віці. Іноді засвоєння молока може бути порушене після отруєння або травми.

Дізнатися, чи немає у вас непереносимості, можна як за допомогою самоспостереження, так і шляхом професійних медичних досліджень.

Визначаємо самостійно

Простий і безкоштовний, але далеко не найнадійніший спосіб – це контроль раціону і спостереження за своїм станом. Спочатку вам потрібно буде виключити з меню будь-які молочні продукти як мінімум на тиждень, а потім поступово повернути їх в план харчування під час одного з денних прийомів їжі і уважно стежити за своїм станом після нього. Найчастіше цим прийомом їжі стає обід, щоб можна було проконтролювати самопочуття “до”. Будь-які неприємні симптоми після вживання молочних продуктів можуть стати сигналом того, що ваш організм відчуває їх непереносимість. Як правило, вже застосувавши цей спосіб визначення, можна зрозуміти, чи страждаєте ви від подібної проблеми. Але офіційний візит до лікаря або в лабораторію здатний поставити остаточну крапку в цьому питанні.

Медичні тести

Існує кілька видів лабораторних тестів, які дають надійний результат. У першому з них на спеціальному апараті аналізувати будуть ваше дихання до і після вживання лактози. Як це працює? Коли в організм людини, не пристосований до перетравлювання молока, надходить велика порція лактози, через складні хімічні реакції в організмі людини під час видиху утворюється трохи більше водню, ніж зазвичай. Це зростання кількості водню і зауважує лікар під час тесту. Якщо ж молоко перетравлюється добре, то параметри не змінюються.

Ще один ефективний спосіб виявити непереносимість – аналіз крові. Як і попередній тест, цей досить надійний і складається з двох частин. Спочатку пацієнтові вимірюють рівень глюкози в крові натще, а потім дають випити невелику кількість розчиненої у воді лактози. Після цього трохи чекають і знову беруть кров на аналіз. Якщо рівень цукру не підвищився або знизився зовсім незначно, значить, організм не здатний правильно розщепити молочні продукти.

Додатковий варіант перевірки – аналіз калу. Цей метод найчастіше застосовується для маленьких дітей, яким важко проходити інші види тестів. Зацікавити лікарів повинна підвищена кислотність: вона є одним із симптомів непереносимості лактози. Але, який би з варіантів ви не вибрали, кожен з них здатний дати вам необхідну інформацію.

Непереносимість і алергія – різні речі

Молоко може викликати не тільки непереносимість, а й алергію. Дуже важливо не змішувати ці поняття. Непереносимість молока – це неприємний, але в загальному і цілому не фатальний для організму стан, а ось алергія в найгіршому випадку може бути небезпечна для життя і може спровокувати серйозні проблеми зі здоров’ям.

Алергія і непереносимість – зовсім різні процеси для організму. У разі непереносимості через відсутність потрібного ферменту продукт належним чином не перетравлюється, через що починаються проблеми з травленням, а тіло не засвоює з нього потрібні нутрієнти. Алергія ж – це неадекватна, занадто сильна відповідь імунітету на подразник.

Також всі ці проблеми викликають зовсім різні речовини, хоч обидві містяться в одному і тому ж молоці. Алергія “спрацьовує” на молочний білок, а непереносимість зазвичай пов’язана з лактозою і нестачею потрібної для її засвоєння лактази. Втім, молочний білок теж може погано засвоюватися вашим організмом, але це не має нічого спільного з алергією.

Що робити, якщо є непереносимість

Непереносимість молока – неприємна особливість організму, але при належній увазі до раціону вона не знижує якість життя. Звичайно, кількість молочних продуктів слід значно знизити, замінюючи їх безлактозними аналогами. Не варто вживати “молочку” в якості окремого прийому їжі, набагато простіше вона засвоїться в комплексі з іншими продуктами. Якщо через малу кількість споживаного молока виникає нестача кальцію або вітаміну D, варто відвідати лікаря: він випише необхідні вітамінні добавки. І хороша новина для тих, хто любить сир і кисломолочні продукти: вони засвоюються значно простіше, ніж звичайне молоко і його похідні, і нерідко непереносимості не викликають.

Джерело

Поділись


Новини партнерів