Тонзиліт: симптоми і лікування

Мигдалини – це маленькі залози, які лежать по обидва боки задньої частини горла. По суті, вони являють собою залози, які допомагають підтримувати імунітет і захищають горло від проникнення патогенних мікроорганізмів. Тонзиліт описує стан, при якому ці мигдалини стають інфікованими і/або запаленими. Це найчастіше відбувається в результаті вірусної інфекції і, рідше, виникає через бактеріальну інфекцію. Тонзиліт є одним з найпоширеніших дитячих станів в світі, але може проявлятися і у дорослих з ослабленим імунітетом.

Симптоми тонзиліту включають в себе:

  • Хворобливе і запалене горло
  • Дисфагію або біль і дискомфорт при ковтанні
  • Температуру вище 38 ° C
  • Кашель
  • Слабкість
  • Головний біль і біль у щелепі

У більшості випадків тонзиліт розсмоктується протягом трьох-чотирьох днів. Якщо дитина страждає від симптомів або високої температури більше чотирьох днів без поліпшення, важливо проконсультуватися з лікарем. Ускладнення включають високу температуру, судоми через лихоманку, нездатність їсти або пити і задишку.

Лікування

Деякі з підходів до лікування тонзиліту включають в себе:

Полегшення болю і зниження температури

Це в основному досягається за рахунок введення нестероїдних протизапальних препаратів, таких як ібупрофен і парацетамол. Слід уникати аспірину, так як він може викликати небезпечний стан, який називають синдромом Рейє, який пошкоджує печінку і мозок.

Льодяники також можуть допомогти полегшити біль в горлі, кашель і ускладнене ковтання. Таблетки для розсмоктування, які знімають ці симптоми, містять такі речовини, як лідокаїн, безокаін, бензидамін і флубіпрофен. Полоскання горла розчином теплої води і солі також може зменшити біль і набряк. Пацієнтам слід рекомендувати дотримуватися постільного режиму і вживати достатню кількість чистої рідини. Антибіотики призначаються, якщо виявляється, що тонзиліт викликаний бактеріями. Пеніцилін, еритроміцин і кларитроміцин зазвичай використовуються для лікування бактеріального тонзиліту. Через що виникає стійкість до антибіотиків звичайною практикою є визначення точного штаму і типу бактерій, а також чутливості бактерій до антибіотиків до призначення антибіотика. Антибіотики можуть бути призначені, коли симптоми не проходять через чотири дні.

Хірургічне видалення мигдалин

Тонзилектомія є звичайною хірургічною процедурою, яка є безпечною і ефективною. Зазвичай рекомендується у випадках рецидивуючого тонзиліту. Тонзилектомія виконується після стихання активної інфекції. Пацієнту дають загальний наркоз і видаляють мигдалини, в той час як тиск застосовують для контролю кровотечі. Мигдалини можуть бути видалені за допомогою леза або спеціального інструменту, який руйнує тканини за допомогою високоенергетичних теплових хвиль або лазерних променів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів