В яких випадках сіль стає “білою смертю” і чому варто обмежити її вживання

Зловживання сіллю призводить до надлишку натрію в організмі, який збільшує кров’яний тиск, а це основний фактор ризику серцево-судинних захворювань.

При всій загрозі здоров’ю це не означає, що сіль необхідно повністю виключити з раціону. Натрій, який міститься в ній, є електролітом. Його нестача може порушити роботу органів. Будь-яка їжа в великих кількостях може перетворитися на отруту, тому необхідно стежити, як багато солі у вашій їжі. Головне – не перевищувати денну норму в сім грамів (близько чайної ложки) і виключити з раціону шкідливі продукти харчування на кшталт консервів, напівфабрикатів і фаст-фуду.

Що може статися, якщо не дотримуватися дозування?

Надлишок солі може викликати недоумство

У 2018 році вчені вирішили провести експеримент: мишу посадили на дієту з високим вмістом солі. Результати виявилися жахливими: після постійного вживання солі у великих кількостях миша не справлялася з проходженням лабіринту, у неї погіршилося відчуття реальності і пропадав інтерес до нових об’єктів.

Дослідження показали, що сіль має потужний вплив на мозок. Кровотік погіршується, і кора головного мозку разом з гіпокампом не отримують достатньої кількості кисню, тому погіршується пам’ять і падає здатність до навчання. Коли організм розпізнає занадто велику кількість солі в кишечнику, в мозок починають надходити сигнали про запалення, вони подразнюють кровоносні судини і активізують мислення. Подібні сигнали кишечник може подавати при ряді захворювань, пов’язаних з кровоносною системою, наприклад, при розсіяному склерозі, ревматоїдному артриті, псоріазі і запаленні кишечника.

Як тільки мишу посадили на дієту з низьким вмістом натрію, її мозкова активність почала відновлюватися, а запальні сигнали нейтралізували медикаментами. Якщо застосовувати цей досвід на людях, то при надмірному споживанні солі можливі серйозні порушення когнітивних функцій і деменції. У всьому світі від лікарів з’являються повідомлення, що сіль у великих кількостях викликає слабоумство.

Сіль збільшує ймовірність раку шлунка на 70%

Рак шлунка входить до п’ятірки найбільш поширених онкологічних захворювань на планеті. Сумна статистика показує, що щорічно ця хвороба забирає 800 тисяч життів. Це дійсно серйозна проблема. Дослідження показують залежність розвитку онкології шлунка і вживання великої кількості солі. Порівнявши дані декількох досліджень, в яких в загальному налічувалося близько 200 000 учасників, медики прийшли до висновку, що споживання солі у великих кількостях збільшує ймовірність розвитку раку шлунка майже на 70 відсотків!

Існує кілька припущень, чому це може відбуватися. Перше – сіль впливає на слизову поверхню шлунка. Пошкоджуючи її, ви відкриваєте шлях канцерогенам і іншим шкідливим речовинам. Друге – ріст бактерій. Раціон з високим вмістом солі збільшує кількість бактерії хелікобактер пілорі (Helicobacter pylori). Доведено, що ці мікроорганізми провокують розвиток гастриту і виразки, що в значній мірі збільшує ймовірність розвитку онкологічних захворювань.

Сіль робить нас вразливими до інфекцій

Нирки – це орган, по якому зловживання кухонною сіллю б’є найбільше. Вона накопичується в тканинах і потрапляє в кров. Головним фільтром крові є нирки. Також відомо про властивість солі затримувати в тканинах воду. Кров гусне і не може нормально фільтруватися нирками від токсинів. Через це наше тіло разом з сечею не покидають шкідливі речовини, отрути і продукти життєдіяльності. Це підсилює окислювальні і запальні процеси по всьому організму. Травмуються внутрішні органи, погіршується їх працездатність і загоюють функції.

Все це призводить до збільшення ймовірності розвитку онкології, з’являється дратівливість і неуважність, починає проявлятися біль в суглобах і кістках, розвивається хронічна втома, організм стає більш вразливим до інфекцій та запалень.

Сіль вимиває кальцій

Сіль змушує клітини витягати воду з організму. Вода, що скупчилася в тканинах, збільшує тиск на кровоносні судини, як ми вже говорили вище. Доведено, що високе споживання солі збільшує втрату кальцію та інших електролітів, оскільки вони виводяться разом із сечею. Це послаблює кістки і суглоби.

Пацієнти з високим кров’яним тиском втрачали більшу кількість кальцію з сечею і, отже, були більш схильні до ризику остеопорозу і розвитку каменів в нирках. Це важливо, тому що зниження вживаних обсягів харчової солі запобігає розвитку остеопорозу і зменшує ламкість кісток. Навіть якщо ви не любитель хапатися за сільничку, ви все одно можете отримувати цей мінерал у величезних кількостях. Практично вся їжа з тривалим терміном зберігання, ковбаси, напівфабрикати і фастфуд містить її в надлишку.

Дослідження показали, що існує прямий зв’язок між вживанням великої кількості солоного і втратою кальцію у підлітків. Було висунуто припущення, що це може впливати на кісткову масу і привести до ускладнень в старості. Тому вживання їжі з малим вмістом солі може мати серйозне значення для зниження ризику захворювання остеопорозом в подальшому житті.

Джерело

Поділись


Новини партнерів