Жовчогінні продукти харчування: допоможіть своєму організму

Жовчний міхур розташований з правого боку тіла людини, прямо під печінкою. Це відносно невеликий (розміром з куряче яйце), але дуже важливий орган. У ньому накопичується і зберігається жовч, яка постійно виробляється печінкою, але для нашого травлення потрібна лише періодично.

За добу організм виробляє від 1 до 1,8 літра жовчі. Ця секреція допомагає процесу травлення, підвищує активність ферментів підшлункової залози, усуває з організму надлишковий холестерин і накопичені токсини.

Якщо вироблення і відтік жовчі порушені, людина страждає від нудоти і здуття, її турбують метеоризм, болі в правому боці, відрижка, запори або пронос. Згодом неправильне харчування призводить до розвитку жовчнокам’яної хвороби, в жовчному міхурі утворюються камені, що перекривають його вивідні протоки, що може супроводжуватися інтенсивним болем.

Подібні симптоми вимагають втручання лікаря-гастроентеролога. Однак ми знаємо, як боротися з ними без таблеток і крапельниць!

Жовчогінні продукти харчування активують відтік жовчі, не допустять її застою і утворення каменів.

Жовчогінні продукти

Всі жовчогінні продукти можна розбити на дві групи. До першої належать ті, які підсилюють утворення жовчі печінкою (холеретичні засоби). До другої ті, які допомагають виводити жовч з жовчного міхура в кишечник (Холекінетичні). Деякі з жовчогінних засобів володіють обома ефектами: підсилюють і вироблення жовчі, і її виділення.

Корисні жири

Корисні жири (ненасичені жирні кислоти) знижують рівень шкідливих ліпідів в організмі, а значить, ймовірність появи каменів у жовчному міхурі зменшується.
Рослинна олія (оливкова, арахісова, кукурудзяна, соняшникова, лляна) збільшує вироблення особливого гормону холецистокініну, який позитивно впливає на вироблення жовчі.

Фахівці рекомендують приймати його по чайній ложці 2-3 рази на день натщесерце. Якщо до оливкової олії додати трохи лимонного соку, вийде пікантний і корисний соус, яким можна заправляти салати.

Фрукти і овочі

Свіжі фрукти та овочі, особливо багаті вітаміном С, позитивно впливають на вироблення жовчі і запобігають утворенню конкрементів в жовчному міхурі.

Медики рекомендують до прийому всі види цитрусових, горобину, брусницю, курагу, яблука, сливи, банани, полуницю, інжир. Слід також звернути увагу на томати, кріп, шпинат, селеру, моркву, буряк, листову капусту, гарбуз.

Морква, болгарський перець і гарбуз містять каротин, який, трансформуючись у вітамін А, поліпшує роботу жовчного міхура. Білокачанна капуста і буряк володіють очисними властивостями і беруть активну участь у формуванні жовчі.

Прянощі

Існують прянощі, які рекомендовані лікарями до прийому при патологіях жовчного міхура. Так, куркума дозволяє поліпшити стан запаленого жовчного міхура, прискорити відтік жовчі, полегшити хворобливі відчуття.

Відтік травного секрету прискорює сухий імбир. Але ця спеція протипоказана при серйозних захворюваннях печінки. Жовчогінну дію має і кориця. Достатньо щодня випивати одну склянку напою з корицею, щоб відчути полегшення.

Хорошим жовчогінним ефектом володіють листя і корінь цикорію. Можна просто купувати каву з цукром. Вживання чаю з перцевою м’ятою також виробляє жовчогінний ефект, заспокоює і знімає спазми.

Висівки

При порушенні роботи печінки або жовчного міхура корисно приймати висівки в якості харчової добавки. Висівки складаються з оболонок зерен і мають високий вміст харчових волокон, що підсилюють механічну стимуляцію шлунково-кишкового тракту.
Висівки корисні при порушенні стільця, сприяють виведенню шкідливих речовин з організму. Вони містять вітаміни, а також мідь, магній, калій і інші мікроелементи.

Приймати висівки можна вшити з їжею або між прийомами їжі, додають їх в йогурт, кефір або інші молочні продукти. Починати прийом слід з 1 чайної ложки, максимальна доза в день не повинна перевищувати 50 грам.

Кава

Приємна новина для тих, хто не уявляє собі життя без ранкової чашки кави: підбадьорливий напій захищає вас від появи каменів у жовчному міхурі. Дослідження показали, що ті, хто вживає від 4 і більше чашок кави в день, мають на 45% менший ризик розвитку жовчнокам’яної хвороби, ніж ті, хто п’є каву нерегулярно.

Кофеїн стимулює скорочення жовчного міхура, при яких виділяється жовч. Але будьте уважні, кава тільки попереджає появу каменів у жовчному міхурі, а якщо камені в жовчному міхурі вже є, то краще перейти на чай, так як вживання кави може спричинити за собою посилення болю.

При хронічному холециститі кави виключається з числа допустимих напоїв. Виняток можна зробити для неміцної кави з молоком і тільки після прийому їжі.

Жовчогінні напої

Для поліпшення роботи жовчного міхура рекомендується застосовувати корисні напої з яблучного оцту або на основі лимона. Вони покращують виведення жовчі, їх необхідно приймати перед нічним сном.

Жовчогінний ефект присутній у багатьох овочевих соків (бурякового, капустяного, з топінамбура, хрону, чорної редьки). Їх включають до лікувального меню при патологіях жовчного міхура. Подібний ефект надає на організм і виноградний сік.

Гастроентерологи рекомендують робити напої на основі меду. Він стимулює секрецію жовчі і посилює її виведення. Для досягнення необхідного ефекту показано пити напій щодня перед сном.

Крім продуктів і трав, що володіють жовчогінною дією, організму для нормального жовчовиділення необхідна достатня кількість рідини. В іншому випадку жовч може загуснути, що призводить до її застою. Рекомендована кількість – 1,5-2 літра води на добу.

Трав’яні збори

Бессмертник, пижмо, дягель звичайний і кукурудзяні рильця відмінно очищають печінку від токсинів, одночасно стимулюючи виділення жовчі. Аптечні мережі пропонують жовчогінні трав’яні збори, відомі під номерами 1, 2 і 3.

Основними їх компонентами є ромашка, безсмертник, деревій, м’ята, коріандр і календула, які ліквідують застій жовчі. Однак прийом жовчогінних трав допустимий тільки в тому випадку, якщо в жовчному міхурі і жовчних протоках немає каменів. В іншому випадку можна спровокувати напад печінкової коліки.

Продукти, що перешкоджають відтоку жовчі

Поряд з багатим вибором жовчогінних продуктів, існують продукти, що сприяють застою жовчі і знижують моторику жовчовивідних шляхів. До них можна віднести наваристі рибні, м’ясні та грибні бульйони, тваринні жири, смажене м’ясо, алкоголь, копчені, гострі і солоні продукти, пшоно, здобну випічку, горох, гриби, горіхи, бобові, газовані напої.

Дієта при застої жовчі в жовчному міхурі

  1. Сніданок, обід, вечеря повинні бути не рясними, а помірними.
  2. Вживання солі і цукру необхідно максимально обмежити.
  3. У раціоні щодня повинні бути присутніми жовчогінні продукти.
  4. Не можна переїдати.
  5. Необхідно пити багато води (до 8 склянок на день).
  6. Обсяг жирів тваринного походження в раціоні повинен бути знижений.
  7. Гаряче і холодне під забороною. Дозволені лише теплі страви.

Для того щоб жовчний міхур був завжди здоровий і знаходився в тонусі, необхідно виконувати наступні правила: нормалізувати роботу печінки, не допускати переїдання, уникати переохолодження, налагодити повноцінне і регулярне харчування, уникати стресів. На стан шлунково-кишкового тракту позитивно впливають дотримання режиму сну і відпочинку, а також заняття спортом.

Джерело

Поділись


Новини партнерів