Досить поширено сьогодні вживати додаткові вітаміни, до прикладу, мінеральні добавки з магнієм, цинком та кальцієм.
В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун розповіла, чим небезпечні ці добавки і як їх краще вживати.
Добавки з кальцієм
Кальцій корисний не лише для здоров’я кісток. Він є сигнальною молекулою в середині клітини, кофактором багатьох ферментів. Рівень кальцію в крові має бути сталим.
Добова доза кальцію – 1 грам кальцію.
Щодо безпечності добавок з кальцієм, то Супрун радить вживати цитрат кальцію, і пити його в кілька прийомів упродовж дня дозами не більше за 600 мг.
Ці добавки не врятують від ламкості нігтів та волосся. Брак кальцію в організмі проявляється як втрата кальцію. А в крові його рівень постійний, а тому він не може вплинути на ні на шкіру, ні на волосся чи нігті.
Ламкість нігтів разом з потрісканими губами, задишкою, швидкою втомлюваністю свідчить про анемію або ж недостатню активність щитоподібної залози.
У яких продуктах міститься кальцій: у молочній сироватці, молоці та молочнокислих продуктах, сирі типу пармезан, моцарела та сулугуні, білокачанній, цвітній та пекінській капусті.
Добавки з магнієм
Магній є кофактором майже 80% ферментів в нашому тілі. Він потрібен для утворення нейромедіаторів. Дефіцит цього мікроелемента пов’язують із серцево-судинними хворобами, діабетом, остеопорозом, гіпертензією, та неврологічними порушеннями.
Добова доза магнію – 3,6 мг/кг.
Більшість добавок містить більшу дозу. Але магній має обмеження у засвоєнні.
Пити магній потрібно невеликими дозами, але окремо від цинку та кальцію. Добавки з магнієм потрібно поєднувати із білковою та жирною їжею, сухарями і коренеплодами. Вони сприяють поглинанню магнію. А висівки, гриби, шпинат, горіхи і високі дози інших мінералів будуть перешкоджати засвоєнню магнію з добавок.
У яких продуктах міститься магній: в усіх зелених овочах, зелені та крупах.
Добавки з цинком
Цей мікроелемент потрібен для роботи імунної системи, регуляції активності генів, загоєння ран та роботи мозку.
Добавки цинку корисні при лікуванні тривалої діареї в дітей і її запобіганні, та рекомендовані при кишкових інфекціях. Достатнє споживання цинку може сповільнити пов’язані із віком хронічні хвороби, остеоартрит, остеопороз та дегенерацію сітківки ока.
Добавки цинку контролюють рівень глюкози та баланс жирів у хворих на діабет. Цинк потрібний для утворення сперми, його також можуть прописати людям з ВІЛ.
Добова доза цинку – від 5 до 12 мг/добу.
Безпечна доза – до 40 мг за 2 – 5 прийомів.
Якщо ж у людини буде хронічне передозування цинку, то воно може спричинити нудоту, судоми, діарею, послаблення імунітету, порушення рівня ліпопротеїнів крові та анемії
При передозуванні (понад 100 мг на добу) у чоловіків збільшується у 2,3 раза ризик простати. Вагітним та мамам, які годують, потрібно проконсультуватися з лікарем. Також добавки цинку погіршують засвоєння низки антибіотиків та міді.
У яких продуктах міститься цинк: в м’ясі, морепродуктах, бобових, гарбузовому та конопляному насінні, какао та горіхах. Цинк в бобових та горіхах має низьку біодоступність, тому їх краще замочувати перед приготуванням чи споживанням.
На питання пити чи не пити мінеральні добавки може відповісти лише лікар.