Що таке ішемічний інсульт головного мозку?

Ішемічний інсульт (інфаркт мозку) – одна з основних причин смертності людей у ​​всьому світі. Це порушення входить в число найважчих і найнебезпечніших судинних патологій і вимагає негайного проведення відповідної терапії.

Що таке ішемічний інсульт?

Ішемічним інсультом головного мозку називають загрозливий стан, при якому порушується мозковий кровообіг і відбувається пошкодження клітин мозку. Недостатнє надходження крові до одної або декількох ділянок органу веде до розм’якшення і некрозу тканин мозку, погіршення або втрати функцій. При відсутності своєчасної кваліфікованої медичної допомоги патологія призводить до летального результату.

Симптоми і діагностика патології

При розвитку ішемічного інсульту симптоми можуть бути наступними:

  • різкий і сильний головний біль, шум у голові, запаморочення;
  • слабкість, млявість;
  • втрата орієнтації в просторі, порушення рівноваги, ходи;
  • помутніння свідомості, непритомність;
  • порушення мови;
  • двоїння в очах;
  • оніміння ділянок обличчя і тіла, кінцівок (частіше за все з 1 боку);
  • судоми.

Важливо враховувати, що захворювання не завжди має різкий початок. У деяких хворих симптоми розвиваються поступово, приблизно протягом тижня, то зникаючи, то з’являючись знову.

Якщо поруч знаходиться людина, у якої виявляються 1 або декілька з перерахованих вище ознак інфаркту мозку, лікарі радять провести швидкий тест, який дозволить зрозуміти, чи є небезпека розвитку інсульту. Для цього необхідно:

  • Попросити людину підняти обидві руки. Якщо мозок пошкоджений, хворий або не зможе підняти кінцівки, або 1 з них буде мимовільно опускатися.
  • Попросити людину вимовити просту фразу. У людей з ішемічним інсультом головного мозку мова нерозбірлива або повністю відсутня.
  • Попросити хворого посміхнутися і показати язик. При ураженні мозку посмішка буде кривою, куточок рота з одного боку буде опущений. Язик або буде скошено в сторону, або людина не зможе показати його.

При появі подібних ознак необхідно доставити хворого до медичного закладу, де негайно проведуть діагностику. Щоб виявити патологію, виконуються лабораторні дослідження (загальноклінічний і біохімічний аналіз крові, коагулограма, загальний аналіз сечі), магнітно-резонансна томографія і комп’ютерна томограма мозку. КТ і МРТ грають вирішальне значення в постановці точного діагнозу, оскільки дозволяють визначити характерні мозкові порушення і виключити наявність подібних захворювань життєво важливого органу.

Причини і механізм розвитку захворювання

Механізм розвитку інфаркту мозку тісно пов’язаний з закупоркою або спазмом кровоносної судини, що живить орган. Погіршення або припинення кровотоку на ділянці з закупореною судиною призводить до порушення обміну електролітів на мембранах нейронів, провокує зупинку проходження нервових імпульсів, тим самим відключаючи головну функцію нервових клітин мозку.

Відхилення в кровообігу впливають і на внутрішні метаболічні процеси, що протікають в нейронах. Клітини не отримують достатню кількість кисню і поживних речовин і починають гинути вже через 2-3 хвилини після початку патологічних змін в мозку. Це призводить до глибоких порушень в мозковій діяльності та роботі нервової системи.

Точна причина, по якій розвивається ішемічний інсульт, все ще не встановлена, проте вченим вдалося визначити ряд факторів, що мають велике значення у виникненні стану, який загрожує життю. До них відносяться:

  • похилий вік;
  • захворювання серця і судин (інфаркт серця, атеросклероз, гіпертонія, миготлива аритмія, тромбоз);
  • сильні стреси, тривале нервове напруження;
  • куріння, зловживання алкоголем;
  • зайва вага;
  • недостатня фізична активність;
  • спадковість;
  • неправильне харчування;
  • важкі патології обмінних процесів (цукровий діабет).

Способи лікування інсульту

При появі перших симптомів інфаркту мозку хворого необхідно якнайшвидше госпіталізувати в стаціонар. В амбулаторних умовах лікування ішемічного інсульту не проводиться.

Найбільш ефективна терапія, отримана пацієнтом в перші 3-6 годин після початку розвитку патології. У цей період ступінь ураження мозку мінімальний, тому є можливість запобігти тяжким ускладненням. Головною метою лікування на даному етапі є відновлення мозкового кровообігу. Для цього використовуються тромболітичні препарати.

Також проводяться реанімаційні заходи, що включають нормалізацію артеріального і внутрішньочерепного тиску, зняття набряку мозку, відновлення водно-сольового балансу і оксигенації (насичення організму киснем).

Після проведення первинних процедур, спрямованих на стабілізацію стану пацієнта, лікування ішемічного інсульту в умовах стаціонару триває ще протягом 2-3 тижнів. Застосування препаратів, що нормалізують кровообіг у мозку, є основою терапії на цьому етапі. В даний період також строго контролюються і при необхідності коректуються показники крові, робота серцево-судинної системи. Поступово вводяться процедури, метою яких є реабілітація хворого після перенесеного інсульту.

У відновлювальному періоді, який починається ще в стаціонарі і продовжується в амбулаторних умовах, застосовуються ноотропні і нейропротекторні засоби. Препарати для нормалізації кровообігу призначаються тривалими курсами. Для відновлення мовних і рухових функцій рекомендуються фізіотерапевтичні процедури, ЛФК, масаж.

Прогноз і профілактика

Якщо лікування ішемічного інсульту було розпочато в перші години розвитку патології, лікарі найчастіше дають позитивний прогноз, особливо пацієнтам молодого і середнього віку. Люди похилого віку справляються з інфарктом мозку важче. Вони сильніше страждають від порушення і тривало відновлюються, при цьому у багатьох залишаються незворотні зміни в роботі мозку і нервової системи. Приблизно третина всіх випадків інсульту закінчується летальним результатом.

Щоб знизити ризик розвитку патології, рекомендується відмовитися від шкідливих звичок, правильно харчуватися, підтримувати помірну фізичну активність і регулярно стежити за рівнем артеріального тиску. Важливо своєчасно проводити терапію серцево-судинних захворювань і при необхідності приймати медикаментозні препарати, призначені фахівцем.

Джерело

Поділись


Новини партнерів