Вчені знайшли спосіб омолодити організм на кілька років

Піврічна підготовка до марафону і участь в ньому здатні буквально звернути назад старіння кровоносних судин і нормалізувати тиск. Доповідь на цю тему була представлена на науковому конгресі Європейського товариства кардіологів.

Автор дослідження, доктор Аніш Бхувах пояснив, що у новачків, які готувалися до марафону протягом 6 місяців і взяли участь в ньому, біологічний вік артерій знизився на 4 роки. Це можна порівняти з ефектом від медикаментів, а ризик інсульту завдяки цьому знизився в середньому на 10 відсотків.

Для того, щоб прийти до таких висновків, лікар проаналізував дані про 139 здорових марафонців у віці від 21 року до 69 років: всі вони були початківцями бігунами і взяли участь в Лондонському.

До початку тренувань і через два тижні після змагань учасники пройшли МРТ та УЗД серця і судин, фітнес-тести і вимірювання тиску. Індекс жорсткості аорти, який визначає біологічний вік всього організму, був підрахований в обох випадках.

Як з’ясувалося, після марафону жорсткість аорти знизилася: по суті, судини були молодші на 4 роки, ніж до початку тренувань. Причому, у вікових учасників цей показник був ще краще, ніж у молодих. Більш очевидні показники самопочуття – такі як вага або індекс маси тіла – при цьому змінилися не сильно.

До початку тренувань всі учасники експерименту бігали менше двох годин на тиждень і фінішували пізніше досвідчених бігунів, але все одно ефект для здоров’я організму вийшов приголомшливим.

Джерело

Поділись


Новини партнерів