Що таке ендометріоз, його форми, ступені, і як від нього позбутися

Ендометріоз – гінекологічне захворювання, при якому спостерігається поширення слизової матки на інші органи. Це супроводжується болями, утворенням кіст, збільшенням розмірів статевих органів, запаленням, порушенням репродуктивної функції. Патологія вражає представниць репродуктивного віку – в основному жінок 25-30 років.

Чому виникає ендометріоз

Точні причини поширення слизової матки по іншим органам не встановлені. Але помічено, що захворювання найчастіше виникає при закиданні менструальних виділень в черевну порожнину, генетичної схильності до хвороби. Ще одна теорія – мутація слизової органів черевної порожнини і її перетворення в ендометрій через вплив зовнішніх факторів, в тому числі:

  • відсутність пологів;
  • порушення нормального циклу місячних;
  • перевищення рівня естрогенів;
  • ранніх місячних і пізньої менопаузи;
  • патологій матки;
  • прийому гормонів і ін.

Ендометрій, який поширився по організму, реагує на гормональний фон так само, як і слизова матки. Тому в період менструацій він провокує запалення тканин. Захворювання найбільше турбує пацієнтку під час місячних.

Яким буває ендометріоз

Залежно від місця поширення ендометріоз буває зовнішнім генітальним і внутрішнім генітальним. У першому випадку ендометрієм вражені яєчники і тазова очеревина, в другому – міометрій матки. Внутрішній ендометріоз може супроводжуватися міомою матки, її збільшенням і зміною форми.

Залежно від ступеня розвитку захворювання класифікують на 4 групи:

1 ступінь – утворення одного або декількох вогнищ на поверхні органів;

2 ступінь – глибокі вогнища;

3 ступінь – багато вогнищ і невеликі кісти, спайки органів черевної порожнини;

4 ступінь – великі кісти яєчників, проростання піхви, зрощення органів черевної порожнини.

Часто на перших стадіях ендометріозу він практично непомітний. При розвитку хвороби з’являються періодичні болі в тазу, кишечнику, порушується менструальний цикл, збільшується кількість виділень під час місячних, і вони затягуються, матка стає більшою.

Як вилікувати ендометріоз

Позбутися від патології можна двома способами: прийом гормональних препаратів або операція. Вибір методу залежить від ступеня захворювання і стану здоров’я пацієнтки.

Прийом гормонів

На ранніх стадіях погасити вогнища можна гормонами. Але в цьому випадку не виключені побічні ефекти: набір ваги, надмірний ріст волосся на тілі та обличчі, порушення згортання крові, головний біль і ін. Медикаментозне лікування досить тривале, і затягується на термін до 3 років. А якщо воно не допомагає, переходять до іншого способу – операції.

Операційне втручання

У разі розвитку хвороби до 3-4 ступеня або неефективності гормонів, позбутися від вогнищ за допомогою одних тільки ліків не вийде. Роблять операцію – видаляють кісти і осередки. В основному для цього застосовують сучасний метод – лапароскопію.

Така операція залишає мінімальні наслідки на тілі пацієнтки. При хірургічному видаленні осередків головне повністю прибрати ендометрій, інакше він далі буде вражати органи.

Джерело

Поділись


Новини партнерів