Як правильно і безпечно вийти з Великого посту: 5 головних правил

Великий піст – найсуворіший і найдовший в році – підійшов до кінця. Але якщо ви з нетерпінням чекали 28 квітня, щоб вдосталь наїстися улюблених ласощів, то ризикуєте замість свята дістати проблеми зі здоров’ям і загострення хронічних захворювань. Справа в тому, що за такий довгий період гастрономічного утримання організм встиг перебудуватися на новий режим, тому вводити в раціон звичні страви потрібно теж поступово.

У сьогоднішньому огляді ми розповімо, як правильно і безпечно вийти з Великого посту: що можна і не можна їсти, щоб зберегти хороше самопочуття.

Не переїдайте

Звичайно, Великдень – велике свято, але це зовсім не привід щільніше набити шлунок, який за сім тижнів звик до скромних порцій їжі. У Великдень і перші тижні після посту харчуйтеся малими порціями і потроху: в ідеалі розмір порції не повинен перевищувати обсяг шлунка – а це дві долоньки, складені човником.

Крім того, не пропускайте прийоми їжі – в вашому режимі обов’язково повинні бути присутніми сніданок, обід і вечеря і пара легких перекусів: наприклад, натуральний йогурт, горіхи і сухофрукти, жменя креветок, пара овочів або фруктів.

Чим легше, тим краще

Пам’ятайте: в перший час після посту їжа повинна бути максимально легкою, щоб знизити навантаження на шлунок і інші органи травлення. Ідеальний варіант – продовжувати харчуватися пісними стравами і поступово додавати в меню невеликі порції звичної їжі.

Їжте якомога більше овочів і фруктів. Наприклад, дуже корисно вживати зелень: петрушка, кріп, цибуля – все вони багаті вітамінами і допомагають засвоєнню їжі. Страви рекомендується приправляти прянощами – імбиром, куркумою, червоним перцем: вони допомагають їжі краще засвоюватися.

Слід утриматися від копчених страв і різних солінь і маринадів, сала, сухариків, солоних горішків, чіпсів, фастфуду, згущеного молока, газованих напоїв і кави, млинців, пиріжків, пельменів та іншої жирної і калорійної їжі. Крім того, будьте обережні з алкоголем: келиха сухого вина в день буде цілком достатньо.

У перший час (а в ідеалі – назавжди) відмовтеся від смаження. Ідеальні кулінарні методи – тушкування, варіння, приготування на пару або запікання в духовці, в тому числі в фользі або кулінарному рукаві без масла. Це корисно не тільки для шлунка, але і для талії.

Вводьте тваринний білок поступово

Оскільки під час посту організм відвик отримувати білок з м’яса і молока, він став виробляти менше ферментів, які відповідають за засвоєння цих продуктів. Тому продукти тваринного походження потрібно вводити в меню дуже обережно.

У Великдень не варто об’їдатися яйцями – краще обмежитися 1-2 штуками. У перші дні після закінчення посту рекомендується додавати в меню тільки нежирний сир, молочні супи та каші, і лише на четвертий день можна поласувати м’ясом. При цьому різні види білка – курку, рибу, яловичину – вводьте поступово, так як для їх перетравлення потрібні різні ферменти.

Крім того, м’ясні страви повинні бути досить легкими: замість добре просмаженого стейку або шашлику зїжте нежирні парові котлети, філе курки або індички, рибу або кролятину. Через декілька днів можна перейти на тушковане м’ясо з гарніром з овочів і круп. А ось гарнірів з грибів і бобових краще уникати – в поєднанні з м’ясом вони дуже важкі для шлунку.

Вершки, жирний сир, сметану і сири твердих сортів можна почати їсти приблизно через тиждень після закінчення посту: ці продукти збільшують навантаження на травний тракт.

Пийте достатньо рідини

Вода – відмінний помічник травного тракту. Вона готує шлунок до прийому їжі і притупляє апетит, прискорює метаболічні процеси і виводить з організму шлаки і токсини. Візьміть за правило перед кожним прийомом їжі випивати склянку або дві звичайної води кімнатної температури. А ще купіть собі красиву пляшку і носіть воду з собою – на роботу або прогулянку – і заповнюйте водний баланс протягом дня, де б ви не були.

Кисломолочним продуктам – так

Кисломолочні продукти допоможуть організму швидше адаптуватися до звичної їжі і підтримають здорову мікрофлору кишечника. При цьому краще вибирати нежирні види сиру, натуральні йогурти, кефір і ряжанку. На Великдень відмінним варіантом буде не здобна паска, а паска з низькокалорійного сиру – і смачно, і для здоров’я корисно.

Джерело

Поділись


Новини партнерів