Названі продукти, які омолоджують мозок

Шпинат і калі не випадково вважаються корисними. Зелені листові овочі містять лютеїн – важлива сполука, яку не виробляє організм, а, значить, його потрібно вводити з їжею. Лютеїн також можна знайти в авокадо і яйцях. Університет Іллінойсу розповів, чому важливо підтримувати належний рівень лютеїну в раціоні.

Лютеїн накопичується в тканинах головного мозку, а також в очах. Вчені досліджували його ефекти на прикладі 60 осіб у віці від 25 до 45 років. Виявилося, люди середнього віку з більш високою концентрацією лютеїну в організмі, з точки зору нейронної реакції, більше були схожі на молодих людей. Значить, лютеїн захищав мозок від вікових змін.

У свою чергу, співробітники Університету Лінчепінга встановили, що лютеїн успішно береться із запаленням. Як відомо, запалення в організмі тісно пов’язане з коронарною недостатністю. У новому дослідженні взяли участь 193 особи, що страждали від коронарної недостатності.

Вчені виміряли концентрації шести поширених каротиноїдів (природних пігментів), в тому числі лютеїну, в крові добровольців. Також фахівці оцінили рівні інтерлейкіну-6 – маркера запалення. Дослідження показало: чим вище у добровольців була концентрація лютеїну в крові, тим нижче опинявся рівень інтерлейкіну-6. Ще фахівці виявили, що запальна активність клітин імунної системи учасників під впливом лютеїну знижувалася. Лютеїн поглинався клітинами імунної системи і накопичувався в них.
Джерело

Поділись


Новини партнерів