Як сон впливає на травлення: відповідь фахівців

Якісний і повноцінний сон – одна з важливих складових здорового способу життя. Але ви навряд чи коли-небудь думали про нього в контексті нормалізації травлення. І, до речі, дарма.

Насправді, сон досить сильно впливає на те, як наш організм приймає, обробляє і виводить їжу. Так що, якщо ваш кишечник не в формі, зачекайте звинувачувати в цьому вчорашній бізнес-ланч. І для початку подумайте, чи добре ви спите останнім часом.

Недостатня кількість сну і запори

Коли ми спимо недостатньо – а це, нагадаємо, менше 7-8 годин за ніч – ми втрачаємо здатність до саморегуляції. Саме тому в ті дні, коли ми не висипаємося, в нашому раціоні з’являються солодкі і жирні страви, швидкі вуглеводи і оброблена їжа. Простіше кажучи, продукти з недостатньою кількістю клітковини (не кажучи вже про підвищену калорійність), яка необхідна для регулярного спорожнення кишечника.

Збитий режим і мікробіом

Сон і взагалі впливає на якість і кількість мікробів в кишечнику, але особливо сильно він це робить тоді, коли ми вибиваємося з графіка. 24-годинний цикл сну-неспання, також відомий як циркадні ритми, дозволяє нашому тілу функціонувати найкращим чином. Але коли цей цикл порушується, багато систем втрачають рівновагу, включаючи мікробне середовище кишечника, відповідальне за травні процеси. У підсумку все це може закінчитися запором або діареєю, на ваш вибір.

Порушення сну і СРК

Фахівці вважають, що між такими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, як синдром роздратованого кишечника (СРК) і хвороба Крона, існує сильний зв’язок. Швидше за все, причиною стає підвищення рівня цитокінів, запальних молекул, при нестачі сну, що посилює симптоматику цих станів. Саме тому пацієнтам з діагностованими захворюваннями шлунково-кишкового тракту важливо розповісти лікареві про проблеми зі сном, якщо вони є, щоб знайти оптимальне рішення.

Безсоння і м’язова слабкість

Не тільки хронічне, але і короткочасне безсоння може стати причиною проблем з кишечником. Зокрема, недостатня кількість сну може порушити нормальне функціонування прямої кишки і сприяти її розтягуванню, так що запорів і здуття живота буде складно уникнути. З іншого боку, стимулювати м’язи кишечника можуть вправи, так що навіть якщо ви погано спите з тих чи інших причин, не забувайте про фізичну активність – нехай мінімальну – щоб знизити ризики.

Джерело

Поділись


Новини партнерів