Що робити при артритах і артрозах: золоті поради східної медицини

Ми часто бачимо старих людей з колінами, що не згинаються, і настільки звикли до такої картини, що зазвичай вважаємо її закономірною. А саму хворобу – артрит – навіть досвідчені лікарі трактують як вікову. «Бабуся, ви що ж – хочете в свої 75 бігати, як в молодості?» – чи то пожартував, чи то в такій формі визнав своє професійне безсилля лікар в бесіді з моєю знайомою. А ось китайський лікар такий жарт ні за що б собі не дозволив. Не тільки тому, що не смішно і сумнівно з моральної точки зору (завдання лікаря – лікувати, а не фіксувати марність лікування), але перш за все тому, що в китайській медицині артрит можна вилікувати.

Артрити і артрози: причини і лікування

Люди типу “Вітер”, зазвичай худі і трохи сутулі, під час руху у них нерідко хрумтять суглоби. Вони вічно мерзнуть та люблять погрітися на сонечку. Для них збереження режиму тепла в організмі – непорушний закон. Такі люди не володіють великою витривалістю, але зате у них швидкі реакції. Травлення у них слабке, вони часто страждають невралгіями, болями в кістках і суглобах, потерпають від радикуліту, мають схильність до судом, запорів, взимку застуджуються. З хронічних хвороб часто бувають виразка, перепади тиску, в старості – хвороба Паркінсона. Однак, незважаючи на загальну хворобливість, така людина до глибокої старості може не піддаватися хворобам, які призводять до смерті.

Люди, які належать до типу “Вітер” більше за інших схильні до хвороб суглобів, зокрема артритів.

Артрит, вважають в Тибеті, має вірусну природу – грибкову або сечостатеву. Інфекцію зазвичай лікують за допомогою антибіотиків. І це правильно.

Коли ж вогнище вірусу пригнічене, потрібно працювати власне з суглобами, щоб ліквідувати загрозу інвалідності пацієнта. Головне при цьому – не допускати переохолодження організму і застуд, одягатися по сезону, тримати ноги в теплі і берегти поперек.

Таким хворим неприпустимо пити холодний кефір або нарізати салат з овочів, які тільки що дістали з холодильника. Будь-яку їжу людина, яка хворіє артритом, повинна вживати тільки в теплому вигляді. Навіть просто сирі овочі і фрукти можуть призводити до загострення захворювання. Нехай овочі полежать на столі не менше двох годин, лише після цього вони будуть придатні для приготування салату. Замість звичного яблука або апельсина в сирому вигляді хворим доведеться звикати до вареного компоту.

Таким людям абсолютно неприпустимо загартовуватися. Люди типу “Вітер” холоду не люблять, оскільки від нього просто поглиблюються вже наявні хвороби. Якщо болять суглоби, після декількох процедур загартовування слід чекати на загострення хвороби. Охолодження, на яку б частину організму воно не випадало, перш за все б’є по суглобах.

Перші прояви артрозу починаються у віці 40-50 років. Основна причина розвитку хвороби – невідповідність між механічним навантаженням, падаючої на суглобову поверхню хряща, і його можливістю чинити опір цьому навантаженні. Подібна ситуація створюється при важкій фізичній роботі з часто повторюваними стереотипними рухами, навантажуючими одні і ті ж суглоби: артроз плеча у коваля, зап’ястного суглобу у маляра, суглобів хребта у вантажника, при надмірних заняттях спортом: артроз колінних суглобів у бігунів, футболістів, при вираженому ожирінні.

Інша група причин, що ведуть до перевантаження хряща, – порушення нормальної конфігурації суглобових поверхонь здорового хряща. Тоді відбувається нерівномірний розподіл навантаження по всій поверхні хряща, причому основне навантаження падає на невелику площу. У цьому місці хрящ швидко руйнується.

При артрозі відбувається ураження найбільш навантажених суглобів нижніх кінцівок – тазостегнового і колінного. На верхніх кінцівках частіше уражаються суглоби пальців.

Початок хвороби непомітний. Перші симптоми проявляють себе доволі нечітко. Хворий часто не може визначити давність свого захворювання. Непомітно з’являються хрускіт в суглобах при русі і невеликі періодичні болі після значного фізичного навантаження, швидко проходять в спокої. Поступово інтенсивність болю збільшується, вони відзначаються після будь-якого навантаження, стають більш тривалими, іноді дошкуляють ночами.

При артрозах біль виникає, коли навантажують хворий суглоб, ходять, наступають на ногу, і зазвичай не знаходяться в спокої. Болі тупі і найбільш інтенсивні вечорами, після денного навантаження. При подальшому розвитку хвороби поряд з посиленням болю може з’явитися обмеження рухів в ураженому суглобі. Поступово виникає і прогресує деформація суглоба.

Вчені стверджують. Важливий фактор у лікуванні артрозу – розвантаження ураженого суглоба. Хворому забороняються тривала ходьба і особливо тривале стояння на ногах (статичне навантаження переноситься хрящем гірше, ніж динамічне), носіння важких предметів, часті підйоми і спуски по сходах. Лікар разом з хворим повинен виробити дозоване навантаження. Ходьбу слід чергувати з п’яти-десятихвилинним відпочинком.

Хворому артрозом шкідливі часто повторювані стереотипні рухи або тривалий час фіксовані пози – вони ведуть до навантаження на одні і ті ж суглоби. Рухи, що повторюються рекомендується чергувати з відпочинком. У деяких випадках доводиться радити хворому змінити професію, враховуючи при цьому необхідність уникати надмірного навантаження. Велике значення має також зниження ваги тіла хворого, так як ожиріння веде не тільки до підвищеного навантаження, але і до ослаблення м’язів і зв’язок внаслідок зниженого фізичного навантаження цих хворих.

Надзвичайно важливо, щоб хворий при настанні поліпшення і відсутності болю не розширював режим рухливості: збільшення навантаження на суглоб неминуче спричинить за собою погіршення і прогресування хвороби.

Увага! Для зняття болю доцільні фізіотерапевтичні процедури, голковколювання.

Велике значення в лікуванні остеоартрозу мають методи, спрямовані на зміцнення м’язів, поліпшення функції уражених суглобів і загальної рухливості хворих. Необхідність зміцнення при артрозі обумовлена тим, що хворий зазвичай жаліє хворобливий суглоб, через що послаблюється тонус м’язів. До методів зміцнення м’язів відноситься, перш за все, систематична лікувальна гімнастика.

Правила лікувальної гімнастики при артрозах:

  • рухи не повинні бути надто інтенсивними, хворобливими, травмуючими уражений суглоб; обсяг рухів потрібно збільшувати дуже обережно, поступово; інтенсивні енергійні рухи (через біль) протипоказані;
  • ікувальна гімнастика повинна проводитися в полегшеному для суглоба положенні хворого – лежачи і сидячи, доцільно проводити її в басейні.

Рекомендується масаж, який зміцнює еластичність тканин, що поліпшує венозний кровообіг, розслабляє м’язовий спазм, який знижує підвищену нервову збудливість хворих.

Зі сказаного очевидно, що найчастіше побоюватися захворювань суглобів доводиться людям типу “Вітер”. Коли артрит стає для них з потенційної загрози жорстокою реальністю, починати треба з налагодження правильного харчування. Люди типу “Вітер”, не змовляючись, сходяться на тому, що люблять пити гарячий чай, супи і бульйони вони їдять теж занадто гарячими. І вони інтуїтивно чинять правильно. Більш того, краще, якщо звичним бульйоном стане баранячий – він довше і якісніше зберігає гарячий стан. З шести визнаних тибетською медициною смаків рекомендуються кислий, солоний і солодкий.

Важливо! Ось від чого доведеться відмовитися, так це від гіркого смаку і від шкідливої звички – на жаль, часто властивої “Вітру” – перекушувати на ходу і всухом’ятку, від смаженої їжі і від голодування, здатного викликати нервовий зрив.

На столі у “Вітру” часто повинні з’являтися баранина і конина, м’ясо індички, сирі цибуля і часник, черемша, гострий перець, соус чилі, аджика. Краще розлучитися зі звичкою вгамовувати спрагу газованою водою та іншими холодними напоями, особливо солодкими. У літню спеку доведеться освоювати зелений чай. Якщо захочеться солоденького, допустимо додати в ранкову кашу мед, курагу, чорнослив або сушені фініки, а можна і чого-небудь гостренького. Якщо всім іншим з дитинства твердять не наїдатися на ніч, то для “Вітру” може бути зроблено виняток – адже він не схильний до набору зайвої ваги. З тієї ж причини люди цього типу можуть без наслідків порушувати принцип роздільного харчування. Пити їм краще перед їжею – підвищується апетит.

Якщо людина замислюється про своє здоров’я до настання закономірних хвороб, вона сміливо може зайнятися профілактикою артриту. Але якщо хвороба вже проявилася, саме правильно організоване харчування допоможе її подолати.

При лікуванні правильне харчування стоїть на першому місці, але не можна забувати і про зігріваючі компреси. Їх краще робити на оливковій, кукурудзяній, кунжутній або кокосовій олії.

Глибоке прогрівання суглобів досягається за допомогою мазі, приготовленої зі склянки одної з названих вище олій, 50 г березових бруньок (замість них можна взяти кропиву, череду, корінь барбарису, шабельник), 50 г натертого кореня імбиру, щіпки чорного або червоного перцю, одного зубчика тертого часнику і 20-25 г солі. Інгредієнти змішують і кип’ятять кілька хвилин. Отриманою маззю, підігрітою до температури тіла, натирають хворі суглоби. Ефект посилиться, якщо компрес супроводжується прогріванням полиновими сигарами, їх можна тримати за кілька хвилин на відстані одного сантиметра від суглоба. Завершивши процедуру, кожен суглоб обмотують вовняною тканиною.

Розтирання суглобів буде більш ефективним, якщо його супроводжує масаж, що підсилює приплив крові. Такий масаж слід проводити не у вигляді тертя, але у вигляді легкого обдавлювання пальцями колінної чашки і щиколотки.

Вчені стверджують. Компрес також можна зробити, змішавши в пляшці навпіл шкаралупу кедрових горіхів з горілкою, настояти в темному місці десять днів, струшуючи через день. Та ж настоянка придатна для розтирання хворих суглобів.

Попереднє покоління батьків часто застосовувало для розтирання камфорну олію. Воно, як і всі настоянки на камфорі, дуже хороші як для нічних компресів, так і для натирання суглобів. Наколінники і налокітники, приблизно такі, якими користуються для гри в хокей і катання на роликах, бажано одягати на ніч, попередньо злегка зволоживши камфорною олією.

Суглоби добре прогріваються морською галькою або гравієм, розігрітими до 50 градусів, адже вони довго зберігають тепло. Їх прикладають до хворих місць через тонку вовняну ганчірку і зверху суглоб обмотують вовняною тканиною.

Сильнодіючий засіб для внутрішнього прийому і змазування суглобів – мурашиний спирт. П’ють його один раз в день за півгодини до їжі по пів чайної ложки, відразу ж запиваючи водою. Також мурашиним спиртом змащують суглоби перед сном і тут же припікають полиновому сигарою протягом декількох хвилин.

Простий і ефективний старий тибетський спосіб приготування мурашиного спирту. У посудину з вузькою шийкою (в сучасному варіанті це звичайна пляшка) опускають нитку з прив’язаним на кінці шматочком сала, верхній же кінець нитки примотаний до палички, що лежить поперек пляшкового горлечка. Пляшку встановлюють поряд з лісовим мурашником – при цьому не треба деформувати мурашник, краще взагалі його не торкатися. Через добу більша частина пляшки заповниться мурахами: прагнучи до сала, вони будуть сповзати по нитці, а вибратися назад не зможуть. Зазвичай їх набивається від двох третин до трьох чвертей пляшки. Незаповнену частину доливають спиртом, закривають і залишають в темному місці на тиждень, іноді збовтуючи настоянку.

Якщо артрит, про який досі йшлося, – захворювання вірусне, то схожий на нього за багатьма ознаками артроз – хронічне, пов’язане з порушенням обміну речовин. Артрози, на відміну від артритів, марно лікувати тільки за допомогою компресів – не вдасться ліквідувати один лише наслідок, не впливаючи на причину. А вона – в неправильному способі життя, без корекції якого успіх неможливий.

Джерело

Поділись


Новини партнерів