Чому потрібно частіше їсти щавель?

щавель

Щавель кислий, або щавель звичайний (Rumex acetosa) називають «вітамінною бомбою» і «весняним королем». Пагони цієї рослини з’являються на грядках одними з перших, ранньою весною, коли особливо гостро відчувається нестача свіжих овочів.

При цьому за кількістю вітамінів і мікроелементів щавель значно перевершує іншу зелень, а всі його частини широко використовуються в лікувальних цілях. На початку сезону в листі щавлю переважає яблучна і лимонна кислоти, вітамін С, білки, багато цукрів. Його можна вважати чемпіоном за вмістом вітаміну В.

У щавлі міститься аскорбінова кислота, яка зміцнює імунітет. У ньому також є вітамін А, який дозволяє зберігати хороший зір і молоду шкіру. Залізо, що міститься в листі, покращує склад крові і колір обличчя, а фтор піклується про стан зубів і кісток.

Рецепти зі щавлем

Щоб сповна скористатися всіма перевагами «весняного короля» для здоров’я, ми пропонуємо найбільш популярні рецепти з його участю. Додамо, що щавель – це низькокалорійний продукт, в 100 грамах свіжого щавлю міститься не більше 22 калорій.

Суп щавлевий з картоплею

СКЛАДОВІ:

  • 8 середніх картоплин
  • 300-400 г щавлю
  • одна морква
  • одна цибулина
  • корінь петрушки
  • 1 ст. л. рослинної олії
  • 20 г петрушки
  • 20 г кропу
  • 1 лавровий лист
  • 4 ст. л. сметани
  • сіль за смаком

ПРИГОТУВАННЯ:

Доведи воду в каструлі до кипіння. Поклади в неї подрібнений корінь петрушки і нарізану кубиками картоплю. Вари все 5 хвилин.

Дрібно наріж цибулю, натри на тертці моркву. Пасеруй цибулю і моркву на рослинній олії до золотистого кольору.

Додай в суп моркву, цибулю і лавровий лист. Вари ще 10 хвилин.

Додай в суп нарізаний щавель, перемішай і дай йому трохи проваритися – максимум п’ять хвилин, потім ще раз перемішай і зніми каструлю з вогню.

При подачі посип щавлевий суп свіжою зеленню і додай столову ложку сметани.

Смачного!

Зелений травневий салат зі щавлем

СКЛАДОВІ:

  • 6 яєць
  • 1 пучок щавлю
  • 250 г копченого сиру
  • 1 пучок зеленої цибулі
  • 150 г майонезу
  • сіль і чорний мелений перець за смаком

ПРИГОТУВАННЯ:

Помий і висуши щавель. Обріж хвостики і наріж листя на шматочки.

Дрібно наріж зелену цибулю.

Наріж кубиками копчений сир і відварені яйця.

З’єднай всі інгредієнти, додай майонез (краще домашній). Перемішай все.

Посоли, поперчи і відразу подавай на стіл.

Салат із щавлю виходить апетитним, пікантним і з легкою кислинкою.

Смачного!

Пиріжки зі щавлем

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ТІСТА:

  • 500 г пшеничного борошна
  • 1 яйце
  • 250 мл молока
  • 11 г дріжджів швидкодіючих
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • 1/2 ст. л. цукру
  • 1 ч. л. цукру
  • рослинна олія для смаження

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ НАЧИНКИ:

  • 150 г свіжого щавлю
  • 3 ст. л. цукру

ПРИГОТУВАННЯ:

Розведи швидкодіючі дріжджі в теплому молоці.

Змішай яйце з цукром, додай сіль і збий масу до пінки.

Просій в миску борошно, додай до нього молоко з дріжджами і яєчну суміш.

Заміси тісто, періодично доливаючи олію.

Готове тісто накрий плівкою і постав на 1 годину в тепле місце.

Тим часом приготуй начинку. Помий щавель, обсуши, а потім наріж його тонким смужками. Засип цукром і перемішай, щоб виділилося трохи соку.

Присип робочу поверхню борошном і розкачай тісто в тонкий млинець.

Видави з нього кухлем однакові кола.

Виклади на кожне коло по 1-1,5 столової ложки щавлю і заліпи краї.

Налий в сковороду 3-4 міліметра рослинної олії. Розігрій олію на сильному вогні і виклади в неї пиріжки. Зменш потужність і обсмажуй пиріжки з двох сторін до рум’яної скоринки.

Готові пиріжки з щавлем смачні як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Смачного!

Протипоказання

Основне протипоказання до вживання щавлю пов’язане з вмістом в ньому щавлевої кислоти. Ця речовина входить до складу багатьох рослин (щавель, шпинат, ревінь, амарант, буряк, помідори) і використовується ними для захисту від поїдання.

Для здорової людини вживання продуктів, що містять щавлеву кислоту, безпечно, і навіть корисно, вона легко виводиться разом з сечею. Але існують захворювання, при яких його необхідно обмежити.

Це, в першу чергу, стосується тих, у кого гастрит шлунка, виразка дванадцятипалої кишки, подагра, камені в нирках. Оптимальний варіант – вживання щавлю в їжу не частіше 1-2 разів на тиждень.

Варто відзначити, що в тому ж шпинаті або в ревені щавлевої кислоти міститься більше, ніж в щавлі. На утримання шкідливої ​​речовини також істотно впливають погодні умови і правильна агротехніка. Спека і посуха сприяють його збільшенню, а своєчасний полив і хороший догляд – зменшенню.

Джерело

Поділись


Новини партнерів