Щавель кислий, або щавель звичайний (Rumex acetosa) називають «вітамінною бомбою» і «весняним королем». Пагони цієї рослини з’являються на грядках одними з перших, ранньою весною, коли особливо гостро відчувається нестача свіжих овочів.
При цьому за кількістю вітамінів і мікроелементів щавель значно перевершує іншу зелень, а всі його частини широко використовуються в лікувальних цілях. На початку сезону в листі щавлю переважає яблучна і лимонна кислоти, вітамін С, білки, багато цукрів. Його можна вважати чемпіоном за вмістом вітаміну В.
У щавлі міститься аскорбінова кислота, яка зміцнює імунітет. У ньому також є вітамін А, який дозволяє зберігати хороший зір і молоду шкіру. Залізо, що міститься в листі, покращує склад крові і колір обличчя, а фтор піклується про стан зубів і кісток.
Рецепти зі щавлем
Щоб сповна скористатися всіма перевагами «весняного короля» для здоров’я, ми пропонуємо найбільш популярні рецепти з його участю. Додамо, що щавель – це низькокалорійний продукт, в 100 грамах свіжого щавлю міститься не більше 22 калорій.
Суп щавлевий з картоплею
СКЛАДОВІ:
- 8 середніх картоплин
- 300-400 г щавлю
- одна морква
- одна цибулина
- корінь петрушки
- 1 ст. л. рослинної олії
- 20 г петрушки
- 20 г кропу
- 1 лавровий лист
- 4 ст. л. сметани
- сіль за смаком
ПРИГОТУВАННЯ:
Доведи воду в каструлі до кипіння. Поклади в неї подрібнений корінь петрушки і нарізану кубиками картоплю. Вари все 5 хвилин.
Дрібно наріж цибулю, натри на тертці моркву. Пасеруй цибулю і моркву на рослинній олії до золотистого кольору.
Додай в суп моркву, цибулю і лавровий лист. Вари ще 10 хвилин.
Додай в суп нарізаний щавель, перемішай і дай йому трохи проваритися – максимум п’ять хвилин, потім ще раз перемішай і зніми каструлю з вогню.
При подачі посип щавлевий суп свіжою зеленню і додай столову ложку сметани.
Смачного!
Зелений травневий салат зі щавлем
СКЛАДОВІ:
- 6 яєць
- 1 пучок щавлю
- 250 г копченого сиру
- 1 пучок зеленої цибулі
- 150 г майонезу
- сіль і чорний мелений перець за смаком
ПРИГОТУВАННЯ:
Помий і висуши щавель. Обріж хвостики і наріж листя на шматочки.
Дрібно наріж зелену цибулю.
Наріж кубиками копчений сир і відварені яйця.
З’єднай всі інгредієнти, додай майонез (краще домашній). Перемішай все.
Посоли, поперчи і відразу подавай на стіл.
Салат із щавлю виходить апетитним, пікантним і з легкою кислинкою.
Смачного!
Пиріжки зі щавлем
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ ТІСТА:
- 500 г пшеничного борошна
- 1 яйце
- 250 мл молока
- 11 г дріжджів швидкодіючих
- 2 ст. л. рослинної олії
- 1/2 ст. л. цукру
- 1 ч. л. цукру
- рослинна олія для смаження
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ НАЧИНКИ:
- 150 г свіжого щавлю
- 3 ст. л. цукру
ПРИГОТУВАННЯ:
Розведи швидкодіючі дріжджі в теплому молоці.
Змішай яйце з цукром, додай сіль і збий масу до пінки.
Просій в миску борошно, додай до нього молоко з дріжджами і яєчну суміш.
Заміси тісто, періодично доливаючи олію.
Готове тісто накрий плівкою і постав на 1 годину в тепле місце.
Тим часом приготуй начинку. Помий щавель, обсуши, а потім наріж його тонким смужками. Засип цукром і перемішай, щоб виділилося трохи соку.
Присип робочу поверхню борошном і розкачай тісто в тонкий млинець.
Видави з нього кухлем однакові кола.
Виклади на кожне коло по 1-1,5 столової ложки щавлю і заліпи краї.
Налий в сковороду 3-4 міліметра рослинної олії. Розігрій олію на сильному вогні і виклади в неї пиріжки. Зменш потужність і обсмажуй пиріжки з двох сторін до рум’яної скоринки.
Готові пиріжки з щавлем смачні як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Смачного!
Протипоказання
Основне протипоказання до вживання щавлю пов’язане з вмістом в ньому щавлевої кислоти. Ця речовина входить до складу багатьох рослин (щавель, шпинат, ревінь, амарант, буряк, помідори) і використовується ними для захисту від поїдання.
Для здорової людини вживання продуктів, що містять щавлеву кислоту, безпечно, і навіть корисно, вона легко виводиться разом з сечею. Але існують захворювання, при яких його необхідно обмежити.
Це, в першу чергу, стосується тих, у кого гастрит шлунка, виразка дванадцятипалої кишки, подагра, камені в нирках. Оптимальний варіант – вживання щавлю в їжу не частіше 1-2 разів на тиждень.
Варто відзначити, що в тому ж шпинаті або в ревені щавлевої кислоти міститься більше, ніж в щавлі. На утримання шкідливої речовини також істотно впливають погодні умови і правильна агротехніка. Спека і посуха сприяють його збільшенню, а своєчасний полив і хороший догляд – зменшенню.