Біль у п’яті: 9 можливих причин

Біль у п’яті може бути пов’язаний з безліччю патологій, які нерідко виникають в процесі таких видів повсякденної активності як ходьба , біг і навіть сон. Біль у п’яті є досить поширеною проблемою.

П’яткова кістка – це найбільша кістка в стопі, яка поглинає більшу частину навантаження під час ходьби або бігу. Тому, немає нічого дивного в тому, що іноді вона може хворіти. Найчастіше, біль відчувається на задній-нижній частині п’яти. Ці симптоми рідко бувають ознаками серйозного захворювання , але можуть суттєво впливати на якість повсякденного життя. У більшості випадків, біль у п’яті наростає поступово, але іноді це трапляється швидко, наприклад, в результаті травми. Біль у п’яті може провокувати виникнення інших проблем – уникаючи болю, ми починаємо рухатися по-іншому.

Далі ми розглянемо найбільш поширені захворювання, а також причини їх розвитку, типові симптоми і можливі варіанти лікування.

Біль у п’яті: 9 можливих причин

П’яткова шпора

П’яткова шпора – це щільна широка сухожильна пластинка (апоневроз), що розташовується на нижній частини стопи. Пошкодження цієї структури зустрічається найбільш часто – приблизно у кожної десятої людини, що страждає від болю в п’яті.

Що таке п’яткова шпора? Це дегенеративне пошкодження плантарної фасції.

Причини: надмірне використання (наприклад, регулярне перебування на ногах протягом тривалого періоду часу), м’язова слабкість і скутість, зміна біомеханіки стопи, ожиріння.

Симптоми: біль під п’ятою, який може посилюватися після відпочинку, при стоянні на носочках або під час підйому по сходах. Біль може виникати при дотику.

Ускладнення: формування п’яткової шпори.

Лікування: спокій, вправи, використання ортезів, в важких випадках – хірургічне втручання.

Тендиніт ахіллового сухожилля

Тендиніт ахіллового сухожилля є найбільш частою причиною виникнення болю в задній частині п’яти. Захворювання характеризується запаленням і/або дегенерацією ахіллового сухожилля.

Що таке тендиніт ахіллового сухожилля? Запалення або дегенерація ахіллового сухожилля, яке бере свій початок в місці злиття латеральної і медіальної головок литкового і камбалоподібного м’язів і приєднується до п’яткової кістки.

Причини: повторюються навантаження на сухожилля, зазвичай внаслідок м’язової слабкості та/або скутості; змінена біомеханіка стопи.

Симптоми: біль в задній частині п’яти, який може посилюється після відпочинку або вранці; скутість в гомілковостопному суглобі або литкових м’язах; набряк і болючість при пальпації ахіллового сухожилля на задній поверхні п’яти або трохи вище гомілковостопного суглоба.

Ускладнення: п’ятковий бурсит – це запалення синовіальної сумки, яка розташовується між ахілловим сухожиллям і кісткою.

Лікування: спокій, вправи, ортопедичні устілки.

Кісткові шпори

Кісткові шпори можуть виникати як на нижній, так і на задній частині п’яти. Вони є частою причиною болю в п’яті.

Що таке кісткова шпора? Це кістковий виріст, який формується в результаті надлишкового відкладення кальцію в кістці. Вони можуть виникати як на задній частині п’яти (деформація Хаглунд), так і під п’ятою.

Причини: надмірні навантаження, що повторюються, наприклад, біг або стрибки; м’язова слабкість і скутість; ненормальне становище п’яткової кістки.

Симптоми: біль у п’яті, що виникає при опорі на стопу після відпочинку – відчуття ніби стаєш на щось гостре. Найчастіше мучить ниючий біль, проте у деяких людей взагалі немає болю.

Ускладнення: кісткові шпори часто поєднуються з плантарним фасціїтом і тендинітом ахіллового сухожилля.

Лікування: розтяжки і вправи для зміцнення м’язів, ортопедичні устілки і хірургічне лікування.

Перелом п’яткової кістки

Перелом кістки може бути причиною болю.

Що таке перелом п’яткової кістки? Це поодинокі або множинні розриви/тріщини в п’ятковій кістці.

Причини: навантаження на кістку п’яти, які повторюються, наприклад, біг, стрибки, які викликають стресові переломи кістки; приземлення на п’яти при падінні з висоти.

Симптоми: біль, який посилюється під час тиску на п’яту; набряк; зміна ходи.

Лікування: стресовий перелом п’яткової кістки лікується за допомогою ліків і відпочинку (захист, спокій, холод, компресія і високе становище), але в більш серйозних випадках потрібне хірургічне втручання.

П’ятковий бурсит

Що таке п’ятковий бурсит? Це запалення синовіальної сумки, яка розташовується між ахілловим сухожиллям і кісткою.

Причини: тертя бурси виникає внаслідок м’язової скутості і слабкості, а також може виникнути внаслідок різкого збільшення фізичного навантаження.

Симптоми: біль в задній частині п’яти, особливо при ходьбі, бігу або під час стояння на носочках; набряк, почервоніння і підвищення температури задньої поверхні п’яти.

Ускладнення: поєднується з тендинітом ахіллового сухожилля.

Лікування: спокій, лід, ліки, вправи для литкових м’язів, ін’єкції стероїдів.

Синдром трикутної кістки

Це одна з найбільш рідкісних причин болю в п’яті. Як правило, від неї страждають артисти балету і спортсмени.

Що таке синдром трикутної кістки? Це роздратування м’яких тканин в задній частині п’яти.

Причини: додаткова кістка, більше відома як трикутна кістка, застрягає в гомілковостопному суглобі і подразнює навколишні м’які тканини.

Симптоми: глибокий тупий біль в задній частині п’яти; посилюється при згинанні стопи, проходить в спокої.

Лікування: спокій, лід, ін’єкції стероїдів, іноді хірургічне лікування.

Синдром тарзального каналу

Що таке синдром тарзального каналу? Це здавлення великоберцового нерва в тарзальному каналі.

Причини: набряк, кіста, артрит, нервовий вузол, доброякісна пухлина або плоскостопість.

Симптоми: біль у стопі і п’яті, який може поширюватися на гомілковостопний суглоб і навіть гомілку; оніміння та поколювання на внутрішній стороні стопи і п’яти; гірше вночі; як правило, уражається одна нога.

Лікування: спокій, протизапальні препарати, ортопедичні устілки, ін’єкції стероїдів, хірургія.

Хвороба Півночі (запалення епіфіза п’яткової кістки)

Хвороба Півночі – це найбільш часта причина болю в п’яті у дітей.

Що це таке? Це запалення заднього епіфіза п’яткової кістки.

Причини: швидкий ріст п’яткової кістки відносно м’яких тканин, які її оточують, з одного боку, і надмірне механічне навантаження під час тривалого перебування в положенні стоячи, під час бігу або стрибків – з іншого.

Симптоми: біль в задній або нижній частині п’яти, що виникає при ходьбі; скутість в гомілковостопному суглобі; симптоми посилюються при фізичній активності і проходять в спокої; одночасно уражаються обидві ноги.

Лікування: вправи на розтяжку і зміцнення м’язів, спокій, ортези, медикаменти. Симптоми зникають протягом 2 місяців.

Атрофія п’яткового жирового тіла

Причини: високий індекс маси тіла, спорт зі стрибками і приземленням на жорстку поверхню. Біг з жорстким приземленням на п’яту.

Симптоми: ниючий тупий біль в центрі п’яти, що підсилюється при пальпації, а також ходьбі босоніж по твердій поверхні, носінні туфель.

Лікування: спокій, анальгетики, ортези (шпори чашки), вправи, тейпування, масаж.

Щоб зменшити біль, нам часто доводиться рухатися по-іншому, а це може привести до виникнення інших проблем, наприклад, болів в коліні, тазостегновому суглобі або спині. Важливо поставити точний діагноз, тому обов’язково зверніться до лікаря.

У більшості випадків, причина болю в п’яті буде несерйозною, і симптоматика поступово зникне при зміні рівня навантаження і адекватному підборі вправ.

Джерело

 

Поділись


Новини партнерів