Чому виникає печія і як з нею боротися

З точки зору фізіології, відчуття печіння виникає в стравоході при порушенні функціонування сфінктера. Так називається клапан, який перешкоджає попаданню їжі з шлунку в стравохід. Збої в його роботі відбуваються в результаті багатьох причин, таких як жирна або гостра їжа, куріння натщесерце, сон відразу після їжі і т. д. Коли сфінктер не справляється зі стримуванням, відбувається викид кислого вмісту шлунка, в тому числі і вкрай агресивної соляної кислоти, в стравохід.

Причини печії

1. Зловживання жирними, гострими стравами, алкоголем, шоколадом, кавою, солодкими газованими напоями. Вони дають навантаження на шлунок, печінку і підшлункову.

2. Активні речовини ліків від гіпертонії, бронхіальної астми, серцевої недостатності, знеболюючі здатні впливати на роботу сфінктера. Потрібно відстежувати реакцію організму на ці медикаменти.

3. Тісний одяг може тиснути на шлунок, що також призводить до збоїв в роботі сфінктера.

4. Куріння відразу після їжі або натщесерце дуже часто провокує виникнення печії. Сигаретний дим викликає подразнення слизової шлунку. Такий негативний фактор призводить не тільки до неприємного печіння, але і може вилитися в виразку, гастрит, онкологію органів травлення.

5. Надмірна вага може так само, як і тісний одяг, тиснути на шлунок і випускати кислоту в стравохід.

6. Фізичне перенапруження. Нахили, підняття важких предметів та інші навантаження відразу після вживання їжі призводять до закидання шлункового соку в стравохід. В результаті людина відчуває печію.

7. Порушення моторики стравоходу і функціонування сфінктера може статися в результаті цукрового діабету, різноманітних запальних процесів в стравоході, грижі.

8. Вагітність. В результаті підвищеного тиску на органи очеревини у жінки може виникнути печіння.

Продукти, що викликають печію

У більшості випадків саме неправильне харчування лежить в основі виникнення неприємної симптоматики. Тому достатньо відстежити, після яких продуктів ви починаєте відчувати печію. Серед них можуть бути:

  • томатний соус і томатна паста,
  • соки цитрусових,
  • кофеїн,
  • шоколад,
  • часник,
  • цибуля,
  • м’ята, в тому числі і м’ятний чай,
  • оцет, соуси і заправки на його основі (в тому числі і майонез),
  • спеції і прянощі (чорний перець, чилі, сіль, порошок каррі, гвоздика, насіння гірчиці, мускатний горіх),
  • алкоголь,
  • газовані напої,
  • жирна і смажена їжа. Причому норма жирності для кожного організму індивідуальна. У декого, наприклад, авокадо, сир, горіхи, молоко можуть викликати печію.

Правила боротьби з печією

Для запобігання печії необхідно:

Не переїдати
Надлишок їжі призводить до розтягування шлунка. Це чинить тиск на сфінктер і перенаправляє шлункові кислоти в стравохід.

Не засипати після їжі
Після вечері лягайте спати тільки після трьох годин. Те ж саме стосується і обіднього сну. Лежаче положення ускладнює травлення і підвищує ймовірність печії.

Не робіть вправи на повний шлунок
Положення тіла, які збільшують тиск на черевну порожнину, виштовхують шлункові соки назад в стравохід. Підйоми ніг, стійка на голові і поза йоги “спадна собака” також впливають на м’язи живота і можуть активувати симптоми печії. Щоб цього не сталося, займайтеся спортом тільки через дві години після їжі.

Не перестарайтеся з знеболюючими
Багато ліків також можуть викликати печію або погіршити її. Регулярне використання аспірину або популярного класу знеболюючих засобів, які називаються нестероїдними протизапальними препаратами, здатні дратувати стравохід.

Тримати вагу під контролем
Печія найбільш поширена серед дорослих з надмірною вагою. Скупчення жиру надає більший тиск на шлунок, і шлункові кислоти повертаються в стравохід, викликаючи печію.

Уникати тісного одягу
Джинси з вузькою талією, тугі ремені і пояси тиснуть на шлунок, а значить, збільшують ризик розвитку печії.

Кинути палити
Якщо вам потрібна ще одна вагома причина для відмови від куріння, печія – одна з них. Куріння розслабляє м’язи стравоходу, і напади печії можуть частішати. Пасивне куріння також може бути проблематичним, якщо ви схильні до печії.

Джерело

Поділись


Новини партнерів